Cotxes híbrids o elèctrics: principals diferències

Cotxes híbrids o elèctrics?

Un dels propòsits del vehicle del futur serà la millora en l’emissió de gasos contaminants i, sens dubte, aquest futur passa pel desenvolupament del cotxe elèctric fins al punt d’arribar a oferir les mateixes prestacions que els vehicles convencionals. El terme mig el trobem en els híbrids, que apliquen la tecnologia dels elèctrics, però sense perdre les característiques dels motors a combustió.

Totes dues opcions s’han convertit en una alternativa cada cop més convincent pels conductors. A Espanya, la suma de cotxes elèctrics i híbrids representa ja el 2,6% dels vehicles del parc automobilístics. Però existeixen grans diferències entre les dues opcions. Diferències que condicionaran la nostra elecció en funció de les nostres necessitats.

Repassem aquestes diferències.

Diferències entre cotxes híbrids i elèctrics

Sistema propulsió

La diferència més evident és el sistema de propulsió que utilitzen tots dos models. El cotxe elèctric es mou gràcies a l’energia que prové de les seves bateries, que funcionen com a motor. Aquestes bateries es carreguen com qualsevol altre aparell electrònic que tinguem a casa: endollant-les a la paret.

Per la seva banda, el cotxe híbrid es suporta en dos sistemes per funcionar: els motors convencionals i un motor elèctric que serveix com a suport en les acceleracions i en la circulació a baixa velocitat, bàsicament en entorns urbans.

Dins dels híbrids també hem de diferenciar els que presenten un endoll. En aquests cotxes, el motor elèctric té un major protagonisme, oferint més autonomia en el seu funcionament.

Consum

En aquest aspecte, la diferència és clara. Si parlem de benzina, el cotxe elèctric simplement no en consumeix. En el cas de l’híbrid amb endoll, la major part dels models poden reduir el seu consum i les emissions entre un 65 i un 75%, si ho comparem amb els vehicles convencionals. Podem trobar opcions amb mitjanes de consum inferiors als 2 litres als cent quilòmetres, mentre que els cotxes a benzina o gasoil es mouen entre els 5,5 i els 7 libres cada cent quilòmetres.

Emissions

El gran punt a favor dels cotxes elèctrics, que, al estar impulsats únicament per l’energia acumulada a les seves bateries, garanteixen 0 emissions. Es pot argumentar que, a canvi, el consum energètic resulta excessiu, però la realitat és que els models actuals generen moviment a partir de gairebé tota l’energia del motor i es recarreguen amb el seu ús, aprofitant, per exemple, les baixades.

Els híbrids, per la seva banda, funcionen bàsicament com un cotxe convencional, amb la diferència que anul·len una part de les emissions a l’aturar el motor quan el cotxe està aturat o en els moments en que el motor elèctric funciona com a suport o com a sistema de propulsió principal.

Per la seva banda, els híbrids amb endoll milloren notablement el factor contaminant dels híbrids convencionals. Amb la bateria carregada, molts models poden arribar a reduir entre un 20 i un 30% el consum de benzina i l’emissió de gasos contaminants.

Autonomia

Si la manca d’emissions era el gran punt fort dels elèctrics, l’autonomia és el seu taló d’Aquil·les. Malgrat les millores que s’han introduït, els models tenen una autonomia d’entre 150 i 200 quilòmetres, tot i que ja hi han models que poden arribar fins els 400 quilòmetres. No és un gran problema si en fem un ús urbà, però pot quedar curt si necessitem un llarg desplaçament. Més encara si tenim present que necessitarem entre 6 i 12 hores per la càrrega de bateries.

Els híbrids, en canvi, presenten autonomies similars als cotxes convencionals, amb l’inconvenient que l’ús exclusiu de les bateries elèctriques és limitat. Els híbrids normals poden funcionar en mode exclusivament elèctric uns 2 o 3 quilòmetres, mentre que els híbrids amb endoll poden arribar als 25 o 50 quilòmetres.

En els híbrids les bateries del motor elèctric es recarreguen bàsicament per energia cinètica que es genera en les frenades o acceleracions, mentre que en els híbrids amb endoll les bateries es carreguen directament des d’una presa de corrent, fet que permet tenir la càrrega de la bateria més optimitzada i utilitzar en més ocasions el motor elèctric.

Si tens qualsevol consulta sobre els cotxes híbrids o elèctrics a qualsevol dels concessionaris de la Ciutat del Motor et podrem resoldre els teus dubtes i assessorar-te sobre aquests tipus de vehicles. Contacta amb nosaltres i concerta una visita.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *