Si volem generalitzar, podríem dir que tothom que disposa de carnet en vigor sap conduir un vehicle. Però en realitat, saps com conduir sense fer malbé inconscientment el teu cotxe? Sense saber-ho, tots adquirim costums i manies al volant que a mitjà i llarg termini poden acabar provocant avaries que cal reparar en taller. Uns quants consells evitaran que hagis d’abonar quantioses factures, a més de millorar les teves aptituds com a conductor. Pareu atenció si habitualment cometeu algun d’aquests errors!

1) No conduïu recolzant el peu esquerre sobre l’embragatge

Això passa especialment a ciutat, on les parades i arrencades són freqüents en poc espai. Però també a la carretera, on per comoditat o manca de costum d’usar el reposapeus, molts conductors circulen recolzant constantment el peu sobre el pedal d’embragatge. Evitant aquesta mania tan habitual disminuiràs el risc de trencament del collarí d’empenta o coixinet d’embragatge.

2) No arrenquis i surtis disparat en fred

Aquesta és la sentència de mort prematura per a qualsevol motor, per bé que sigui. Els motors necessiten un temps d’escalfament per diversos motius: les diferents dilatacions entre els seus elements fixos i mòbils, la lubricació dels components, la refrigeració… Arrencar en fred i “donar-li canya” provoca, d’una banda, que la lubricació sigui totalment deficient quan més se la necessita. D’altra banda, al cap del motor s’està creant una altíssima temperatura en contrast amb la resta d’elements, per la qual cosa les dilatacions dels diferents materials són massa dispars i poden arribar a provocar el trencament estructural del material.

3) No condueixis amb una mà sobre la palanca de canvi

Encara que quedi molt bé i sempre ho hagis vist a les pel·lícules, aquest gest força les ròtules i articulacions de la palanca de canvis i el sistema de selecció de marxes, cosa que amb el temps es tradueix en folgatges, imprecisió i fins i tot trencament d’algun element del sistema de palanques per canviar de marxa. A més, disminueix la teva destresa en cas d’haver de fer una maniobra de reacció ràpida.

4) Sigues més cautelós amb els sots

Tant a ciutat com a la carretera, anar amb compte amb els sots evitarà danys en nombrosos components del teu cotxe. A cada impacte, totes les ròtules de suspensió, direcció i els pneumàtics pateixen, de manera que la seva vida útil es veu notablement escurçada. Així mateix, els amortidors i les gomes reben forts impactes que també els provoquen un gran desgast.

5) Deixa de conduir sempre baix de voltes per estalviar

Tampoc no estalvies més. Ni gastes menys. Tot motor té un ventall de funcionament (per exemple, entre 2000 i 4000 RPM) en què les seves prestacions i consums obtenen la millor relació i treballa en plenes facultats. Conduir-lo sempre alt de voltes provocarà majors consums i desgasts interns, mentre que conduir-lo sempre baix de voltes provocarà carbonetes, no tindrà mai unes bones prestacions i en anar més forçat, fins i tot consumirà més combustible.

6) No conduïsques en posició estirada

Encara que pugui semblar que estàs al volant d’un esportiu, conduir amb el suport del seient molt estirat és perjudicial. En primer lloc, perquè l’esquena i les cames han de formar un angle de 90º per evitar males postures físiques, i en segon lloc, perquè t’obliga a estirar molt els braços per assolir el volant, perdent la mobilitat i l’agilitat en l’exercici de moure el volant. Finalment, el cinturó de seguretat queda molt separat del cos, per la qual cosa en cas d’impacte es torna totalment inútil a les seves funcions.

7) Si el teu cotxe és automàtic, mai el paris només en posició P

Als cotxes de canvi automàtic, no és suficient parar el cotxe només amb la P de la transmissió. El fre de mà continua sent el responsable de mantenir el cotxe quiet, així que encara que la posició P del canvi bloquegi la transmissió, si confies tot el bloqueig del cotxe en pendent sobre la transmissió, li estàs aplicant un esforç molt gran i totalment innecessari, que repercuteix directament en la seva vida útil i avaries.

8) No mantinguis l’embragatge trepitjat a les retencions i parades

Quan el cotxe no està en moviment, per exemple en un semàfor, deixar la marxa ficada i l’embragatge trepitjat és força mal consell. Estàs provocant un desgast prematur del sistema d’embragatge, ja que sense haver de treballar ho estàs forçant a mantenir el cotxe quiet. És molt millor posar punt mort i deixar reposar el peu esquerre sense trepitjar el pedal d’embragatge.

9) Mai forces la direcció

Quan estiguis maniobrant i la direcció hagi fet topall, continuar forçant el volant no et servirà per girar més, però en canvi, sí que provocarà un excés de treball de la bomba hidràulica de la servodirecció, podent arribar a danyar-se per sobreesforç.

10) Deixa d’esgotar la reserva de combustible

Per molt que utilitzis sempre el millor combustible i més refinat, al fons del dipòsit sempre es creen sediments, per la qual cosa esgotar la reserva és comprar moltes paperetes perquè el sistema de combustible succioni aquestes impureses, les introdueixi dins del sistema d’injecció i desencadeneu una catàstrofe econòmica per a la butxaca. Parlant tècnicament, els sistemes d’injecció a alta pressió (tant dièsel com benzina) són altament precisos quant a peces i funcionament, per la qual cosa la menor impuresa pot acabar amb una avaria de la bomba d’alta pressió o els injectors. T’ho jugaràs per circular amb menys de 10 litres de combustible al dipòsit?

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.