El reglament estableix unes excepcions per les quals es pot avançar per la dreta sense que et sancionin. Quants cops hem vist conductors circular pel carril esquerre d’una carretera mentre el dret estava completament buit? Tot i això, encara que es tracti d’una pràctica molt freqüent, no implica que sigui legal.

Dels conductors que tenen aquest mal hàbit se’n diu que tenen la síndrome del carril esquerre , i cal recordar que es tracta d’una pràctica que més enllà de no ser correcta provoca inseguretat als usuaris de la via, a més de retencions, frenades i topades.

El Reglament General de Circulació (RGC) diu que a les vies ràpides amb més d’un carril “se circularà normalment pel situat més a la dreta, si bé es podran fer servir la resta dels carrils que van en el mateix sentit quan les circumstàncies del trànsit o de la via ho aconsellin, sempre que no entorpeixi la marxa d’un altre vehicle que el segueixi”.

Així, circular pel carril de l’esquerra de manera continuada es considera una infracció greu i comporta una sanció de 200 euros (en cas de no estar avançant un altre vehicle i tenir el carril de la dreta buit). Tampoc no està permès avançar pel carril de la dreta, que també es considera una infracció greu segons l’article 82 del RGC.

Però què passa quan el carril esquerre està ocupat per un vehicle que circula a una velocitat inferior a la màxima permesa, i nosaltres podem seguir pel carril de la dreta a una velocitat superior? L’estaríem avançant per la dreta?

Situacions excepcionals per avançar per la dreta

Si bé és cert que els avançaments per la dreta estan prohibits, el reglament exposa una sèrie de circumstàncies especials en què el conductor de la dreta sí que podrà avançar el vehicle que tingui a l’esquerra ja que aquesta maniobra no es considerarà un avançament.

EMBUSSOS

Segur que aquest exemple és el que ens ve a tots al cap. Als embussos és habitual que en determinats moments els vehicles d’un carril avancin més ràpid que els dels altres; això dependrà bàsicament de la densitat del trànsit i la velocitat de circulació. En aquests casos, si avancem el conductor de la nostra esquerra, no estarem cometent cap infracció.

CARRILS D’ACCELERACIÓ O DESACCELERACIÓ

El reglament també estableix que “en tot tram de via en què hi hagi carrils d’acceleració o desacceleració, o carrils o parts de la via destinades exclusivament al trànsit de determinats vehicles, tampoc no es considerarà avançament el fet que s’avanci més ràpidament per aquests carrils que pels normals de circulació (o viceversa)”.

Excepte les circumstàncies especials esmentades, sempre cal avançar la resta de vehicles per l’esquerra. Fer avançaments indeguts comporta, a més de l’esmentada multa de 200 euros, la pèrdua de 4 punts del carnet de conduir.

 

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.