Avantatges cotxe elèctric

Pas a pas, però sense aturar-se, gràcies als avantatges del cotxe elèctric, aquest mercat segueix la seva evolució natural. La que l’ha de portar a ser una opció majoritària en un futur no tan llunyà. A finals de 2016, el parc automobilístic nacional comptava amb 4.746 vehicles elèctrics matriculats, el que representa, juntament amb els híbrids, el 2,6% del cotxes en circulació.

Si bé les xifres encara poden semblar menors, la realitat és que la venta dels cotxes elèctrics va créixer un 51,5% l’any passat, amb pics espectaculars com el que es va produir durant el primer trimestre de l’any, quan la compra d’aquests vehicles va créixer un 175,46% respecte a les xifres del mateix període del 2015.

La conscienciació pels alts nivells de contaminació dels cotxes convencionals, el creixement de l’oferta, l’evolució dels models i la legislació amb incentius per la seva compra i avantatges per la seva circulació estan superant, poc a poc, l’escepticisme inicial sobre els vehicles elèctrics. Els avantatges superen sobradament els inconvenients. Aquests són alguns dels motius per fer del cotxe elèctric la teva propera compra:

1.- Preus equiparables als convencionals

El primer que mirem a l’hora de decidir les nostres compres és el cost. En aquest article veurem diversos factors que fan que el cotxe elèctric sigui una bona inversió a mitjà i llarg termini. Tot i això, aquests vehicles carreguen la fama de tenir un primer cost major al dels benzina o gasoil. Una realitat fa uns anys, però no avui en dia.

En l’actualitat trobem algunes de les opcions més populars i competitives en un rang de preus que es mou entre els 16.000 i els 22.000 euros. Unes xifres no gaire diferents dels que trobaríem si busquéssim un cotxes a benzina o gasoil.

2.- Estalvi en l’impost de circulació

En l’actualitat, l’impost de circulació es divideix en quatre trams. En el primer, en el que es situen els vehicles elèctrics, que exempts del pagament de l’impost els cotxes que no superen els 120 gr/ km en les seves emissions de CO2. Un estalvi més que notable si ho comparem amb els del darrer tram, que han de pagar el 14,75% del preu base del cotxe per superar els 200 gr/ km.

3.- Avantatges en la circulació urbana

Cada cop més, els diferents governs estan afavorint l’ús del cotxe elèctric, sobretot en l’àmbit de la circulació urbana. De cara a 2019, Barcelona i 40 municipis de l’àrea metropolitana prohibiran la circulació de cotxes amb més de 20 anys i, de fet, començarà a aplicar la mesura a partir de l’1 de desembre d’aquest mateix any en episodis d’alta contaminació.

Altres ciutats han anunciat mesures similars i, la tendència, senyala que les administracions aplicaran mesures per disminuir cada cop més el nombre de cotxes en circulació per les ciutats i per afavorir que els vehicles que ho puguin fer siguin elèctrics.

D’altra banda, avui en dia ja existeixen avantatges, com la possibilitat de circular pels carrils VAO amb un sol ocupant en els cotxes elèctrics.

4.- Avantatges en aparcament urbà

Una de les primeres mesures que van aplicar els ajuntaments per l’incentiu de l’ús del cotxe elèctric a les ciutats va ser la instauració de l’aparcament gratuït a la zona blava. És una mesura ja en funcionament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a desenes de ciutats de tot l’estat.

No és només un estalvi econòmic, sinó també en temps. Segons els estudis, perdem una mitjana de 75 hores a l’any buscant aparcament. Una xifra que es redueix en el cas dels vehicles elèctrics, que compten amb places reservades i, al no haver de pagar per les zones blaves, s’estalvien també el temps de buscar aparcament gratuït.

5.- Un cost d’utilització menor

Si bé la inversió inicial en el cotxe elèctric pot ser similar o superior als vehicles convencionals, l’estalvi és progressiu a mesura que sumem quilòmetres.

Un estudi de Nissan va demostrar que el cost d’utilització d’un cotxe elèctric és molt menor que en el cas dels convencionals. Amb una mitjana de 50 quilòmetres diaris, l’estalvi es situa sobre els 150 euros…mensuals! El que suposa uns 1.800 euros menys de despesa a l’any

6.- Autonomia suficient

Una de les grans rèmores pels cotxes elèctrics és la seva limitada autonomia. És cert que ni tan sols els vehicles amb prestacions superiors han igualat el quilometratge per càrrega al que arriben els convencionals. De totes maneres, es tracta d’un inconvenient relatiu. Per una banda, la tecnologia aplicada als cotxes elèctrics no deixa d’evolucionar, i avui la majoria ja superen els 150 quilòmetres per càrrega de bateria. Una distància més que suficient si tenim en compte que el 80% dels conductors no superen els 80 quilòmetres diaris en desplaçaments.

7.- Manteniment més simple

Els cotxes elèctrics compten amb un 90% menys de components en la seva arquitectura tècnica, el que vol dir que hi ha menys opcions de que s’espatlli alguna cosa .

Amb la compra d’un cotxe elèctric podrem deixar-nos de preocupar per substituir l’embragatge, revisar l’oli del motor, o pensar tan sovint en la pastilla de frenada, que dura molt més.

8.- Conducció sense marxes

Una altra de les grans tendències del mercat és la creixent demanda de cotxes sense marxa. Una prestació que els vehicles elèctrics incorporen de sèrie. Al contrari dels motors de combustió, els elèctrics tenen la capacitat de funcionar a ple rendiment tant a velocitat mínima com a la màxima, sense comprometre la seva salut.

9.- Vehicles més eficients

Una de les característiques tècniques més examinades pels tècnics a l’hora de valorar el rendiment d’un cotxe és l’eficiència energètica. És a dir, l’energia que requereix a l’hora de fer un esforç. Doncs bé, si els cotxes a benzina o gasoil tenen una eficiència que ronda el 30%, en el cas dels cotxes elèctrics, el seu rendiment millora fins el 90%. Una diferència incontestable.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.