Cadiretes infantils

La seguretat infantil a l’automòbil és la principal preocupació pels legisladors a l’hora de fixar les normatives de circulació. I no només la seguretat dels conductors, sinó també la de tots els ocupants dels vehicles, com els menors. La protecció dels infants ha estat un tema central des de que van aparèixer les primeres cadiretes infantils al mercat i, sobretot, des de que el Parlament Europeu va fer obligatori el seu ús per nens i nenes per sota dels 1,50 metres.

Tot i que la norma és vigent des de fa més d’una dècada, encara existeixen molts dubtes a l’hora de comprar les cadires de retenció infantil complint la normativa. De fet, l’últim informe del Observatorio Español de Conductores Ducit-RACE posa de manifest que el 5% dels conductors reconeix que no utilitzen els sistemes de retenció infantil i que un 37% porta els menors de forma incorrecta. Aquesta és una guia per facilitar la seva adquisició.

Normativa de les cadiretes infantils

Com explicàvem, la normativa europea fixa un paràmetre bàsic, com és l’obligació de portar els nens i nenes de menys de 1,50 metres a les cadires de protecció. Des d’aquest punt de partida, hi ha diversos matisos:

Primerament, els menors per sota dels 1,35 metres hauran d’ocupar els seients del darrere del vehicle amb excepcions:

 • No aniran al darrere si el vehicle no disposa de seients en la part posterior o si aquests estan ocupats per altres menors d’edat amb les mateixes.
 • Tampoc aniran al darrere si no és possible la instal·lació de totes les cadires de protecció infantil necessàries a la part posterior, ja sigui pel volum del cotxe o dels propis seients.

En aquests casos, el menor podrà anar al seient del davant, però sempre amb la cadira homologada per la seva alçada i pes. En aquest cas, haurem de diferenciar si el nen va en el mateix sentit que la marxa del cotxe o en el contrari. En cas d’estar orientat en sentit contrari, haurem de desactivar l’airbag, mentre que si va en el mateix sentit el portarem activat.

I com sabem si el menor ha d’anar en el sentit de la marxa del cotxe? La norma de la DGT diu que, sempre que la cadira de protecció dels infants ho permeti, els menors de fins a 18 quilograms (uns 4 anys) han d’anar en sentit invers a la trajectòria del vehicle. La raó és el desenvolupament del infants, que fins arribada a aquesta dat no tenen els músculs del coll ni els lligament ben formats.

Altres qüestions que haurem de tenir en compte:

 • En el cas de vehicles amb més de 9 seients, el conductor o el responsable del grup haurà de recordar als viatgers que han d’anar amb els sistemes de seguretat estipulats en cada cas, ja siguin cinturons de seguretat o altres opcions de retenció homologades.
 • En el cas dels taxis, els menors de menys d’1,35 metres podran viatjar en el seient del darrere sense la necessitat de portar la cadira de retenció infantil, sempre que el trajecte sigui urbà. Si la carrera és per fora de la ciutat, els viatgers hauran de portar una cadira o reclamar el servei.

El no compliment d’aquestes normes es considera una infracció greu, amb una sanció econòmica de 200 euros i la retirada de tres punts del carnet.

Tipus de cadireta infantil

Per saber quin tipus de cadira necessitem pels menors que viatgin als nostres vehicles haurem de fixar-nos en els grups de les cadires, que determinen el pes total que poden aguantar. Així, trobarem fins a cinc grups de cadires:

 • Cadireta infantil Grup 0:

  Cadireta infantil Grup 0

  Per a infants de fins a 10 quilograms o d’entre 40 i 85 centímetres. Normalment són aptes fins els 9 mesos d’edat. En aquest primer grup distingirem entre els coneguts “portabebés” , que permeten al menor viatjar tumbat, i les cadires, que sempre s’hauran d’orientar en el sentit contrari de la marxa.

 • Cadireta infantil Grup 0+:

  Cadireta infantil Grup 0

  Per a infants de fins a 13 kg o d’entre 45 i 105 centímetres. En aquest cas, l’ús de la cadira es pot arribar a allargar fins els 15 mesos d’edat.

 • Cadireta infantil Grup I:

  Cadireta infantil Grup I

  Per a menors d’entre 9 i 18 quilograms. Solen equivaldre a infants d’entre un i tres anys. Aquestes cadires van agafades al vehicle a través dels cinturons de seguretat i l’infant va agafat a través d’un arnés.

 • Cadireta infantil Grup II:

  Cadireta infantil Grup II

  Entre 15 i 25 quilograms, o entre tres i set anys. Aquestes cadires de retenció infantil compten amb un coixí per pujar l’alçada del menor i un suport per l’esquena i la subjecció es fa a través del mateix cinturó de seguretat del vehicle.

 • Cadireta infantil Grup III:

  Cadireta infantil Grup III

  Entre 22 i 36 quilograms, o menors d’entre sis i 12 anys. Aquestes cadires només consten d’un coixí, tot i que en alguns casos també compten amb respatller, i l’infant va subjecte a través del propi cinturó de seguretat del cotxe.

Finalment, cal comprovar que les cadiretes infantils compten amb l’homologació adequada. El certificat es troba en una etiqueta taronja amb un número de referencia, el pes que suporta i el símbol d’homologació europea. Consulti als professionals de Ciutat del Motor per resoldre els seus dubtes sobre els sistemes de retenció infantil als vehicles.

Homologació cadiretes infantils

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *