El catalitzador és una de les parts del cotxe que ajuden a mantenir la integritat del medi que ens envolta. Si ets d’aquestes persones que estimen els vehicles i tot el que té a veure amb ells, t’expliquem què és i com pot ajudar-te en la conducció.

Qué és un catalitzador?

El catalitzador del cotxe pot definir-se com un dispositiu encarregat de que els gasos expulsats a l’exterior siguin els mínims possibles, reduint així la contaminació i la repercussió ambiental.

Està situat dins del tub d’escapament, encara que no tots els vehicles l’incorporen. La seva estructura està feta a base de ceràmica en forma de bresca i en general, estan fabricats en pal·ladi (un element químic) i de platí.

 

Per a què serveix el catalitzador?

La funció principal del catalitzador és la de transformar els gasos per mitjà d’una reacció química, així, aconsegueix que els hidrocarburs siguin transformats en aigua i que el monòxid de carboni es converteixi en diòxid de carboni.

Aquesta transformació es fa possible a causa de les altes temperatures a què circulen els gasos quan entren en el catalitzador.

Quan els gasos perjudicials per al medi ambient que genera el propi motor entren en contacte amb el catalitzador, són transformats en altres menys perjudicials, permetent que el bon estat de l’ecosistema es mantingui.

No obstant això, aquesta transformació únicament es considera parcial, perquè el CO2 és un dels gasos que fan possible l’efecte hivernacle.

La vida útil d’un catalitzador ronda els 120.000 quilòmetres, sempre que no hi hagi altres elements que influeixin en el seu manteniment i en el seu funcionament. Si estàs interessat en allargar la seva vida útil, cal revisar-lo almenys un cop al mes, i que les diferents parts que formen el motor (filtres, bugies …) es trobin en bon estat.

 

Com es pot netejar el catalitzador?

El primer que has de fer si estàs pensant en netejar el catalitzador per evitar problemes futurs, és localitzar-lo al tub d’escapament per poder deixar-lo anar. Tingues molt de compte per no trencar cap peça.

Col·loca una galleda sota del catalitzador i ves buidant a poc a poc, les vegades que faci falta. Utilitza una mànega d’aigua a pressió mitjançant cops lleus fins que l’aigua de la galleda sigui clara.

L’única cosa que resta per fer és deixar-ho assecar i tornar a posar al seu lloc. Tingues en compte que sortirà molta brutícia i és possible que taquis el terra.

 

Símptomes de possibles avaries del catalitzador

Depenent de les característiques del teu vehicle, serà més fàcil notar quan el catalitzador necessita d’una revisió. El més normal és que notis que el motor necessita més potència o que es cali més del normal, sent necessari que el catalitzador es canviï per un de nou.

Si el tub d’escapament expulsa fum dens i una olor poc habitual, sol ser símptoma que el catalitzador es troba en mal estat. Si escoltes sorolls metàl·lics mentre condueixes, és possible que el panell ceràmic s’hagi fracturat i hagi trossos que es mouen lliurement pel seu interior.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.