Les inclemències del temps afecten de manera especial en la conducció, ja sigui la pluja, el vent, la neu, la boira o el gel. Com que som a l’hivern i tenim un territori d’alta muntanya a la part nord del país i un clima d’hivern rigorós a les comarques d’interior, no és sobrer donar alguns consells sobre la conducció a la neu.

Si volem gaudir dels paisatges nevats de les nostres muntanyes i fem una escapada amb cotxe a la Cerdanyael Berguedà o la vall d’Àger, heu de tenir en compte les següents recomanacions en cas que trobeu neu a les carreteres o bé comenci a nevar mentre sou en ruta.

Conduir amb suavitat i sense moviments bruscs

Quan hi ha neu, totes les nostres accions al volant han de ser a càmera lenta, per evitar qualsevol tipus de maniobra brusca: no s’han de fer frenades fortes, ni acceleracions brusques, ni girs excessius del volant.

Els pedals del fre i l’accelerador s’han d’usar amb molta delicadesa i finesa. No accelerem en sortir d’un revolt fins que no notem que el cotxe no rellisca de cap de les rodes. De fet, a l’hora de prendre els revolts, no gireu el volant més del compte perquè podria aparèixer el subviratge, que és quan les rodes del davant comencen a derrapar.

No trepitgeu el fre si les rodes no estan rectes. Si ho feu amb les rodes girades, el cotxe pot començar a lliscar, i en perdríem el control.

Un altre consell pràctic de conducció a la neu és utilitzar el motor com a fre, és a dir, fer servir una marxa més curta de la que portaríem en condicions normals. Així evitem haver de frenar o reduir marxes. En cas que hagueu de frenar per baixar la velocitat, deixeu anar l’embragatge molt suaument un cop hagueu l’hagueu reduït amb el fre.

carretera-nevada-de-les-maioles

Carretera nevada de les Maioles – Martí8888

Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments

El lliscament és és una de les pitjors coses que ens pot passar, perquè perdem el control del vehicle, que va per inèrcia. Una de les accions que garanteix una major adherència dels pneumàtics a la carretera és reduir la velocitat, perquè augmenta la superfície del pneumàtic que està en contacte amb la carretera.

Augmentar la distància de seguretat

La distància de frenada i la resposta de la direcció no són les mateixes que en condicions d’adherència, per tant, és imprescindible augmentar la distància de seguretat que ja deixem habitualment amb el cotxe del davant. Ens podem estalviar més d’un ensurt. 

Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles

Un altre consell pràctic de conducció a la neu és seguir les roderes que han deixat a la carretera altres vehicles que hi han passat abans. Això ens garantirà una major adherència a l’asfalt. Per tant, si veus empremtes de rodes a la carretera, no ho dubteu: seguiu-les!

màquina-llevaneus

Màquina llevaneu – Jeroen Kransen

No avançar si no és necessari

Sembla obvi, però a vegades la impaciència o les presses ens poden fer prendre decisions poc encertades. En aquest cas, augmentar la velocitat per fer l’avançament pot ser contraproduent. 

Què fem si comença a nevar mentre estem conduint?

És fonamental dur sempre les cadenes al cotxe per si es necessiten en qualsevol moment. I hem de saber posar-les a les rodes.

Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d’aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure. En aquests casos, recomanem posar-hi les cadenes.

En arrencar el vehicle sobre neu, és possible que les rodes patinin i s’enfonsin. Per evitar aquesta situació, cal posar les rodes en línia recta i arrencar el cotxe amb segona, deixar anar molt lentament l’embragatge —mantenint una acceleració suau i constant— i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.

cadenes

Cadenes – Dormitori

Més consells de conducció a la neu

Si la previsió meteorològica avança que les nevades seran especialment fortes, potser el millor és postposar el viatge. Però si l’hem de fer imperiosament, reviseu que el mòbil té prou bateria i informem a algú de la ruta que farem.

Si allà on hem d’anar sabem del cert que hi haurà neu, més val que prepareu el cotxe a consciència, és a dir, que reviseu l’estat dels líquids del vehicle i de l’eixugaparabrises, així com el sistema d’enllumenat, la bateria i l’estat i la pressió dels pneumàtics. I practicar abans com posar les cadenes a les rodes motrius.

Aquesta revisió del cotxe us la poden fer al concessionari. A la Ciutat del Motor de Badalona hi ha un gruix important de concessionaris concentrats en un sol espai.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.