La boira és dels fenòmens atmosfèrics que més redueixen la visibilitat a la carretera. Igual que un aiguat intens, pot deixar el conductor pràcticament sense camp visual efectiu, amb els evidents riscos que la situació comporta.

Què fer al volant si hi ha Boira?

El primer és encendre els llums antiboira, amb l’objectiu de veure i ser vistos. La darrera és obligatòria i la porten tots els cotxes i, si el model compta a més amb fars de boira anteriors, també s’han de connectar

S’ha d’adaptar la velocitat a la visibilitat disponible. Si la boira és lleugera i el conductor té encara perspectiva suficient, n’hi haurà prou amb reduir el ritme i ampliar la distància de seguretat de forma proporcional a la pèrdua de visió, per comptar amb temps de reacció i, arribat el cas, poder frenar davant d’un imprevist.

Si la boira és més densa, en canvi, cal extremar les precaucions i reduir dràsticament la velocitat, perquè la humitat en suspensió pot comportar-se com un mur sòlid i el conductor amb prou feines veu uns pocs metres. I el risc d’accident, davant de qualsevol complicació que pogués sorgir, és elevat.

I per evitar abastos per darrere, frenar alternativament, perquè els llums parpellegin, ajudarà la resta del trànsit a conèixer la nostra posició.

Quan la boira s’hagi dissipat, això sí, cal apagar els llums antiboira, tant els anteriors com els posteriors, perquè la seva intensitat lumínica resulta especialment molesta per als altres conductors,

Abaixar els llums i no posar les llargues

Aquest mur de boira tancada es comporta com un mirall, i convé no caure en la temptació de connectar més llums de les necessàries, com les llargues, perquè el feix es reflectirà a la cortina d’humitat i, lluny d’ajudar el conductor, podria reduir encara més la seva capacitat visual, arribant fins i tot a encegar-lo.

Però no només cal evitar connectar les llargues, també seria recomanable abaixar una mica els llums de carretera, els d’ús habitual, perquè no rebotin de front contra el teló de boira.

Usar correctament les lluminàries

Un dels errors habituals és recórrer als llums llargs, aconseguint l’efecte contrari: aquests llums es reflecteixen a la boira i redueixen la visibilitat, molestant a més la resta de conductors. Per això, cal optar pels llums de creuament i posició.

Adequar la velocitat

Deixar-se portar per l’ànsia d’abandonar com més aviat millor aquest tram de visibilitat reduïda (i trepitjar l’accelerador més del compte) és una idea nefasta. Resulta lògic pensar que, si no es veu el que està davant a partir de, més o menys, un quilòmetre, potser apareixerà un cotxe sense temps per reaccionar.

Frenar intermitentment

Convé frenar de manera intermitent, perquè això serveix també per llançar senyals lluminosos als vehicles que vagin per darrere i així deixar constància de la posició del cotxe a una distància més gran.

No parar al voral

Un cotxe detingut al voral pot convertir-se en un obstacle o motiu de distracció per a altres conductors. També és una alternativa força recurrent: parar fora del carril i esperar que la boira es dissipi una mica. No és una bona idea i el millor serà, en cas de voler aturar-se, esperar la gasolinera següent.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.