No has rebut i no saps com demanar la etiqueta ambiental del cotxe? Els conductors que encara no hagin rebut a casa seva l’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT), que classfica el nivell d’emissions contaminants del seu vehicle, podran reclamar-la per telèfon. A partir d’aquest dimarts dia 28 de novembre es poden demanar al telèfon 060 i recollir-les posteriorment en una oficina de Correus.

A partir d’aquest divendres 1 de desembre, uns 120.000 cotxes i furgonetes -els més contaminants– no podran entrar a l’àrea de Barcelona en dies d’alta pol·lució. Per aquest motiu, s’han instal·lat uns 20 senyals a les vies d’accés a la ciutat que vetarien el pas als cotxes més contaminants en cas de produir-se un episodi de contaminació a partir de divendres, 1 de desembre.

Com demanar etiqueta ambiental del cotxe

Crèdits: DANNY CAMINA

Els senyals de veto, que ja es van instal·lar en altres punts de l’àrea metropolitana dies enrere, es poden veure a les Rondes, la Meridiana, la Diagonal o altres accessos des de Santa Coloma de Gramenet.

És per això, que si encara no has rebut la etiqueta energètica, caldrà trucar al 060 per demanar-la.

Quan hi haurà restriccions?
Els dies d’alta contaminació, que solen ser entre un i tres a l’any. Els episodis poden durar fins a tres o quatre dies. El veto serà de dilluns a divendres de set del matí a vuit del vespre.

Amb quanta antelació se sabrà?
S’avisarà la població 48 hores abans.

On estarà prohibit circular?
En una àrea de 95 km quadrats que comprèn Barcelona (menys la Zona Franca, Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes) i part d’Esplugues, Sant Adrià de Besòs, Cornellà i l’Hospitalet de Llobregat.

Quins vehicles afectarà?
Els turismes de benzina anteriors al 2000, els de dièsel d’abans del 2006 i les furgonetes matriculades fins al 94. Les úniques excepcions són els vehicles d’emergència i de persones amb mobilitat reduïda. N’estan exempts els camions, els autocars i les motos.

A què s’exposen?
A una multa de 100 euros, amb una rebaixa si es paga al moment. Els vehicles no s’immobilitzaran però es convidarà els conductors a girar cua.

Cal portar l’etiqueta ambiental de la DGT?
No és necessari, però sí recomanable. Aquesta etiqueta (blava, verda, verd-blava o groga) la tenen els vehicles exempts de la mesura. Si els correspon etiqueta però no en porten, no se’ls multarà.

Com saber si hi ha restriccions?
Si vols saber quan s’aplicarà les restriccions en els periodes de alta contaminació atmosfèrica, l’Ajuntament de Barcelona ha obert la web Qualitat de l’Aire a on informarà si l’estat de la qualitat de l’aire és bo, moderat, regular, dolent o molt dolent.

Web Qualitat de l'Aire - Ajuntament de Barcelona

Web Qualitat de l’Aire – Ajuntament de Barcelona

També hi ha l’opció de donar-te d’alta d’una alerta per correu electrònic en els periodes d’alta contaminació atmosfèrica. Aixó com saber quina categoria és el teu vehicle.

4 comentaris
  1. Alfonso
    Alfonso says:

    Pel que fa als cotxes de benzina anteriors als 2000, fa referència a la data de primera matriculació? O a l’any de fabricació?
    Per exemple: a la meva situació la data de primera matriculació és de febrer del 2000, pero la fitxa tècnica del vehicle té el segell de desembre de 1999.

    Reply

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *