Comparativa coste total - GAMA NIRO HEV Y PHEV

Quines diferències de cost total hi ha entre un Kia Niro híbrid, híbrid endollable i elèctric? El Kia Niro, l’únic SUV o crossover de el món que ofereix aquests tres sistemes de propulsió electrificats en un mateix model.

Comparativa interessant sobre les diferències de cost total d’ús entre aquestes tres tecnologies, aplicades a un KIA híbrid, híbrid endollable i elèctric.

Les tres tecnologies d’electrificació més eficients i esteses (híbrida, híbrida endollable i elèctrica) ofereixen algunes avantatges econòmiques, a més de les mediambientals i de plaer de conducció. Unes avantatges que s’han vist millorades amb el pla integral de suport de Govern a l’automòbil, que atorga unes ajudes superiors a la compra d’un automòbil electrificat.

Al calcular el cost total que un automòbil representa per a un usuari, cal tenir en compte, a més del preu d’adquisició i els impostos, el cost energètic i de manteniment, el preu de l’assegurança i la depreciació de el vehicle. Quan es fiquen tots aquests components a la coctelera, els números dels cotxes electrificats s’acosten més als dels models convencionals. Però, quines diferències de cost total hi ha entre un híbrid, un híbrid endollable i un elèctric? Aquestes xifres es poden comparar, nombre a nombre i en igualtat de condicions, en el Kia Niro, l’únic SUV o crossover de el món que ofereix aquests tres sistemes de propulsió electrificats en un mateix model. A més, amb més de 360.000 unitats del Niro circulant pel món (20.000 d’elles, a Espanya), Kia ja disposa d’un complet històric de dades d’aquests models.

Comparativa coste total - KIA e-Niro

Preu

El cost dels cotxes amb aquests sistemes de propulsió és proporcional a la tecnologia i als la mida de les bateries que incorporen. Gràcies al seu gran volum de fabricació de cotxes electrificats -Kia ja ha comercialitzat més de 500.000 a tot el món- i al fet que molts d’ells comparteixen components i costos de desenvolupament, en Kia aquestes diferències estan entre les més baixes del mercat.

El client pot accedir a qualsevol d’aquestes tecnologies gràcies als atractius preus, després d’aplicar tots els descomptes, des 19.900€ en el cas de l’Kia Niro híbrid Concept, des 25.800€ en el Niro híbrid endollable i des 31.200€ per al e- Niro elèctric.

A això cal sumar-li les ajudes aprovades de pla integral de suport de Govern a l’automòbil. Aquests incentius suposen fins a 5.500€ per als cotxes elèctrics (e-Niro), fins a 2.600€ per als híbrids endollables amb etiqueta ZERO emissions de la DGT (Niro PHEV) i de fins a 1.000€ per als models amb etiqueta ECO (Niro), sempre i quan es lliuri per desballestar un cotxe amb al menys 7 o 10 anys d’antiguitat, segons el pla d’ajudes.

Manteniment

Els cicles de manteniment del Kia Niro són semblants, però no idèntics en les seves tres versions. I en totes es realitzen cada 15.000 km o un any, el primer que passi. En els híbrids, els manteniments en els primers 105.000 quilòmetres es redueixen a canvis d’oli i filtre d’oli, filtre d’aire de motor, filtre de l’habitacle i líquid de frens. A més, es revisen la resta de components.

Al e-Niro el nombre d’intervencions es veu encara més reduït, davant l’absència de l’motor de combustió interna; centrant-se en el filtre de l’habitacle, fluid refrigerant de sistema d’alt voltatge i líquid de frens.

Tots ells disposen de frenada regenerativa, de manera que el desgast dels frens és molt inferior que en qualsevol vehicle convencional. Al e-Niro aquest efecte és més acusat, amb una reducció de l’aplicació dels frens de fins a un 80%. Depenent del conductor i de la forma de conducció, no seria gens estrany que les pastilles de fre davanteres no haguessin de ser substituïdes en els primers 100.000 quilòmetres.

El cost de manteniment dels Niro híbrids per 105.000 quilòmetres (6 revisions, cada 15.000 quilòmetres) és de 1.327€, xifra que es redueix a 894€ a l’e-Niro. KIA ofereix per a tots ells el manteniment inclòs per als 3 primers anys amb el servei “Kia Maintenance”, amb un cost de 401€ en els híbrids i de 307€ en l’elèctric (sense IVA).

Cost energètic

L’energia necessària per moure un cotxe suposa el cost més elevat al llarg de la fase d’utilització del seu cicle de vida. I aquí hi ha grans diferències entre les tres opcions d’electrificació que abordem en aquesta comparativa.

El més econòmic en aquest apartat és el Kia e-Niro, que només consumeix electricitat i més disposa d’un sistema de propulsió especialment eficient. Un e-Niro presenta un consum mitjà (WLTP) de 15,3 kWh / 100 km, una despesa d’electricitat molt baix entre tots els cotxes elèctrics del mercat. Amb una tarifa elèctrica de llar econòmica *, fer 100 quilòmetres amb aquest model té un cost de 1,15€ d’energia elèctrica. Recarregar al complet la bateria de 39,2 kWh de capacitat costa 2,95€.

La recàrrega de la bateria d’un Niro PHEV, de 8,9 kWh de capacitat, costa 0,67€. Aquest model presenta un consum elèctric de 12,2 kWh / 100 km i un consum de gasolina d’1,4 l / 100 km. El seu cost energètic cada 100 quilòmetres és de 2,85€: 1,93€ de gasolina i 0,92€ d’electricitat (calculant que cada 100 quilòmetres fa 49 -autonomia màxima elèctrica d’aquest model- en mode elèctric).

Un Niro híbrid no pot endollar i les seves bateries (de 1,56 kWh) es autorrecargan amb els sistemes de regeneració d’energia, de manera que l’únic cost energètic és de combustible. Amb un consum mitjà homologat de 4,8 l / 100 km, fer 100 quilòmetres amb aquest model costa 6,62€; i omplir el seu dipòsit de 45 litres de gasolina costa 62,1€.

Depreciació

La fiabilitat, qualitat de fabricació, un disseny que aguanta bé el pas el temps, els set anys de garantia i el gaudir de les últimes tecnologies, fan que els automòbils fabricats per Kia es depreciïn menys que la mitjana, el que redueix el seu cost total de propietat.

I això s’accentua encara més en el cas dels models electrificats, a l’avantguarda en els seus segments i amb unes xifres d’autonomia líders.

Segons alguns estudis *, es preveu que els valors residuals dels vehicles elèctrics siguin més elevats que els dels seus equivalents en dièsel i gasolina causa de el canvi en l’oferta i la demanda. Per la novetat d’aquestes tecnologies és impossible avaluar si hi haurà diferències en la depreciació d’un vehicle segons la tecnologia d’electrificació que empri.

Altres: impostos, peatges, aparcament ….

En matèria fiscal amb prou feines hi ha diferències: la major part dels cotxes amb etiqueta ECO i tots els 0 emissions estan exempts de pagar l’impost de matriculació i gaudeixen, a més, d’una bonificació de fins al 75% en l’impost de circulació, depenent de l’ajuntament.

Però hi ha altres costos en què podria incórrer un usuari en l’ús habitual del seu cotxe que sí que poden llançar diferències. Per exemple, a l’hora d’aparcar els cotxes de 0 emissions poden aparcar sense cost ni límit de temps en les zones d’estacionament regulat de moltes ciutats, mentre que els que tenen etiqueta ECO té un temps màxim i un descompte de el 50% sobre la tarifa. En alguns peatges també hi ha diferències. En el cas de Catalunya, els híbrids i híbrids endollables tenen un descompte del 30%, mentre que en els elèctrics és de el 100%.

Comparativa coste total - NiroPHEV

Finalment, i més enllà dels números, la gran diferència de conducció entre aquestes tecnologies és si permeten, i durant quant de temps, circular en manera completament elèctric. Aquesta experiència de conducció, nova per a la majoria dels usuaris, sol ser molt satisfactòria per a tot tipus de conductors, per la sensació de desplaçar-se en silenci i amb una empenta instantani, poderós i fluid.

En un Niro híbrid, la conducció en mode elèctric pur a la carretera es redueix a períodes molt curts de temps. No obstant això, en un ús urbà, amb constants parades i canvis de ritme, el motor de combustió roman molt més temps apagat. El Niro PHEV ja permet gaudir d’una conducció cent per cent elèctrica en tots els entorns, fins a 120 km / h i amb una autonomia màxima de 49 quilòmetres. L’e-Niro no ofereix l’experiència de conducció convencional del motor de combustió, però la seva conducció elèctrica és més potent.

 

Niro Niro PHEV e-Niro
Preu (amb descompte) 19.900 25.800 31.200
Ajudes Pla Govern – 1.000 – 2.600 – 5.500
Cost energètic

(100.000 km)

6.620 2.853 1.155
Cost manteniment (105.000 km) * 1.327 1.327 894
Impost matriculació 0 0 0
TOTAL (100.000 km) 26.847 27.380 27.749

 

* Tarifa elèctrica supervall de Repsol (0,0755 por kWh), a 15/06/2020

* Preu d’1 litre de gasolina 95 a estació de servei Repsol (1,380 euros), a 2020.06.15

* ‘Llibre blanc del cotxe elèctric’ de Arval.

* El manteniment no inclou pneumàtics. Els costos són sense IVA.

* Ajudes de Govern aplicant Pla Renove 2020 (Niro i Niro PHEV) i Pla MOVES II (e-Niro).

 

El convidem al nostre concessionari KIA Badalona per descobrir les tecnologies d’electrificació de KIA.

Font.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.