Portada Distintius ambientals dels cotxes

Potser en els darrers mesos ha rebut una carta de la Direcció General de Trànsit (DGT) i, per la seva alegria, aquest cop no es tractava d’una multa. El medi ambient és una de les grans preocupacions de les administracions i la mobilitat un dels principals camps de batalla. Per això, la DGT ha iniciat el procés de catalogació ecològica dels 32 milions de vehicles que hi ha en circulació a Espanya i l’enviament de distintius ambientals dels cotxes per crear una categoria mediambiental i identificar-los en funció dels nivells de contaminació emesos.

La iniciativa forma part del Pla nacional de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera (Plan Aire), que situa el trànsit com el principal emissor de partícules i diòxid de nitrogen a les ciutats. La DGT va iniciar l’enviament dels primers distintius ambientals dels cotxes a finals de l’estiu de 2016, i s’espera que durant aquest 2017 les etiquetes estiguin en mans de tots els propietaris de vehicules amb emissions contaminants acceptables.

Aquesta categorització permetrà a les administracions aplicar polítiques mediambientals relacionades amb la mobilitat, com restriccions urbanes en dies d’alta contaminació, promoció de beneficis fiscals per a la compra de cotxes amb tecnologies ecològiques, la discriminació positiva pels transports més eficients o el ja aprovat accés al carril bus VAO a tots els vehicles Zero Emissions.

Tipus de distintius ambientals dels cotxes

Distintius ambientals dels cotxes

Aquestes són les quatre etiquetes que corresponen a les quatre categories de distintius de garantia de qualitat ambiental que la DGT està distribuint als propietaris de vehicles espanyols

Distintiu ambiental Zero emissions:

Etiqueta 0 - Distintius ambientals dels cotxesReservat pel vehicles de més de vuit places, furgonetes lleugeres, transports de mercaderies classificats com a vehicles elèctrics de bateria, vehicles elèctrics d’autonomia estesa, vehicles elèctrics amb endolls amb autonomia mínima de 40 quilòmetres, vehicles de pila de combustible, ciclomotors, tricicles, quadricicles i motocicletes.

 

Distintiu ambiental ECO:

Etiqueta ECO - distintius ambientals dels cotxesAquesta categoria està destinada a turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats com a vehicles híbrids amb endoll i autònoma de menys de 40 quilòmetres. Entre també en aquesta classificació els vehicles híbrids sense endoll i vehicles propulsats per gas natural o gas liquat de petroli. Per a tenir la distinció ECO, aquests vehicles han de complir també amb els paràmetres dels distintius ambientals C.

Distintiu ambiental C:

Etiqueta C - Distintius ambientals dels cotxesEl distintiu C serà per als turismes i furgonetes lleugeres de benzina amb matrícules a partir de 2006 i els dièsel matriculats a partir de 2014. També entren en aquesta categoria els vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, benzina o dièsel, amb matrícules a partir de 2014.

 

Distintiu ambiental B:

Etiqueta B - Distintius ambientals dels cotxesLa categoria B és pels turismes i furgonetes lleugeres de benzina matriculades des del gener del 2000 i pels dièsel des del 2006. També tindran el distintiu B els vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies matriculats a partir de 2005.

 

La matrícula: clau per saber la categoria ambiental del cotxe

Tot i aquesta guia, si encara no t’ha arribat la carta de la DGT amb el distintiu mediambiental dels cotxes, és probable que no tinguis gaire clar en quina categoria quedarà el teu vehicle. La matrícula ens pot servir per saber com estarà classificat. Aquestes són les referències.

Categoria ambiental pels cotxes benzina
Si la nostra matrícula està entre el 000 BBB i els últims números de la sèrie DVB, segurament ens arribarà la distinció B.

En canvi, els benzina amb matrícules DVC i endavant entraran en la categoria C.

Categoria ambiental pels cotxes dièsel
Si el nostre dièsel té una matrícula anterior a la sèrie DVC, significa que el cotxe és anterior al 2006 i que està entre els més contaminants, pel que no tindrà etiqueta assignada.

En canvi, els dièsel entre les sèries DVC i HVF comptaran amb la distinció B. La resta de vehicles dièsel amb matrícules posteriors a HVF tindran el distintiu mediambiental C.

Categoria ambiental per a vehicles de més de 8 places o transport de mercaderies
Si el vehicle és anterior a la sèrie de matrícules DFG no entrarà en la categorització mediambiental pel que no tindrà etiqueta. En canvi, si la nostra matrícula està entre les DFF i HVF, ens arribarà els distintiu B. Totes les matrícules posteriors comptaran amb el distintiu C.

Categoria ambiental pels cotxes híbrids i elèctrics
En el cas dels híbrids, sense importar el tipus de vehicle que sigui, estaran categoritzats amb el distintiu mediambiental Eco, mentre que els elèctrics entraran a la categoria 0.

Si tens dubtes sobre els distintius ambientals dels cotxes o vols conèixer els paràmetres mediambientals del teu proper cotxe posa’t en contacta amb Ciutat del Motor i respondrem als teus dubtes.

2 comentaris
  • Ciutat del Motor
   Ciutat del Motor says:

   Per demanar una nova targeta s’ha d’accedir a la web de la DGT o bé contactar amb la “Jefatura Provincial de Tráfico” corresponent i sol·licitar cita prèvia.
   Una cordial salutació.

   Reply

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *