El fum que surt del vehicle pot ser de diferents colors, i la veritat és que la tonalitat ens diu molt sobre el possible problema que es troba darrere. A més, no sempre hi ha d’haver una avaria, de vegades és un fenomen completament normal.

Un dels dubtes més habituals és sobre la presència de fum blanc en accelerar en un dièsel. Estem parlant d’un problema greu, d’un senyal, o d’alguna cosa normal?

El meu cotxe treu fum blanc i fa olor a cremat, què vol dir?

D’entrada no podem saber si és greu o no, sinó que caldrà considerar la temperatura del motor. En el cas que estigui fred, el més habitual és que el problema es relacioni amb vapor d’aigua; si això fos així, és perfectament normal i no haurem de fer res més.

Però la cosa canvia si el motor està calent. Aquest supòsit pot estar indicant-nos que hi ha problemes d’alimentació en el motor, i que això pugui estar afectant el propulsor.

El fum blanc sol estar relacionat amb una barreja d’aire amb baixa proporció de combustible i això es relaciona amb una fallada en la injecció. Si detectes fum blanc en el teu cotxe, i la temperatura és alta, veu al mecànic immediatament.

Un altre factor que caldrà estudiar és la densitat del fum. Si la densitat és alta (el fum és espès), és el senyal que el problema és bastant més seriós, i les causes podrien ser múltiples. El més habitual és que s’estigui cremant el líquid refrigerant, que hi ha un problema a la culata, a la junta de culata o en el propi motor.

En aquest cas sí que té sentit que et preguntis per què el teu cotxe treu fum blanc i fa olor a cremat, ja que és la pitjor situació de totes. La reparació no serà barata.

I què passa si el fum és d’altres colors?

 • Si el fum és gris …
  En principi, això no ha de suposar cap problema. Si la densitat del mateix és alta i no es veu a través d’ell, caldrà anar al taller a que facin un cop d’ull al sistema d’injecció. Aquest color en el fum indica que li falta aire a la barreja, però això es corregeix fàcilment.
 • Si el fum és negre …
  El fum de color negre és normal en els dièsel. Indica que hi ha molt carburant en la barreja, i no serà greu sempre que la densitat no sigui massa alta.
  Però si tenim un vehicle de gasolina vol dir que estem cremant molt combustible. No només estàs gastant de més, sinó que s’està danyant el catalitzador.
 • Si el fum és blau …
  Si el fum que surt pel tub d’escapament és blau, és l’indicatiu que el cotxe està consumint molt oli. Si la quantitat és excessiva, els mecànics recomanen aturar el vehicle i trucar a la grua perquè l’hi porti.

 

Tingues present aquestes situacions i, si et trobes davant d’una d’elles, actua ràpid; només així evitaràs quedar-te sense cotxe durant una bona temporada. Visita sempre un concessionari oficial com els que trobaràs a la Ciutat del Motor de Badalona.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.