Escapada con coche a la Cerdanya - Cerdanya

Aquesta proposta d’escapada amb cotxe ens portarà fins a la Cerdanya, un territori pirinenc que ho té tot: natura, neu, paisatges de somni, patrimoni i una gastronomia exquisida!

Si us agrada la muntanya i vau xalar amb l’escapada amb cotxe a la vall d’Àger, aquesta proposta us resultarà imprescindible!

La Cerdanya té un caràcter particular i és especial. Integrada, principalment, per l’alta vall del Segre, la Cerdanya és una de les valls més amples d’Europa, i la seva orientació d’est a oest garanteix moltes hores de sol, molt desitjades a les zones d’alta muntanya!

Prats alpins i boscos de pi negre

Per tot plegat, la Cerdanya presumeix d’una gran diversitat i bellesa paisatgística, que abraça des dels prats alpins de l’alta muntanya fins als boscos més típics del clima mediterrani, com ara fagedes. També hi abunden els boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes com el pi negre i l’avet. Sota la neu, aquests boscos configuren autèntiques postals nadalenques. Ho comprovarem en aquesta escapada amb cotxe a la Cerdanya.

Escapada amb cotxe a la Cerdanya - Estany Puigcerda

Però, com hi arribem, amb cotxe, fins a la Cerdanya? Des de Barcelona, prenem la C-16 (E9) fins a Manresa i Berga. Continuem pujant amunt en direcció a Puigcerdà i travessem el túnel del Cadí, de pagament. Entrarem al túnel pel Berguedà i, quan en sortim, ja serem a la Cerdanya. Màgia! Si volem evitar el túnel del Cadí i el peatge, podem arribar-hi per la C-17 fins a Vic i Ripoll, on agafem la collada de Toses (N-260), que ens porta fins a Puigcerdà.

Puigcerdà: l’epicentre de l’escapada amb cotxe a la Cerdanya

De fet, Puigcerdà és un excel·lent punt de partida per començar a explorar la Cerdanya. I no abandonarem la capital de la comarca sense visitar-ne abans el nucli antic, amb una forta empremta medieval, i l’estany, envoltat de cases senyorials, testimoni de les primeres torres i cases d’estiueig que s’hi van construir a les acaballes del segle XIX, quan Puigcerdà i la Cerdanya es van posar de moda entre la burgesia catalana per anar a passar-hi l’estiu.

Escapada amb cotxe a la Cerdanya - L'església romànica de Santa Maria de Talló

 

 

Del nucli històric de Puigcerdà, destaca el gran campanar octogonal de l’antiga església parroquial de Santa Maria. L’església va ser enderrocada l’any 1936 i només va quedar dempeus el campanar, que avui presideix, imponent, la plaça.

Els tresors de Llívia

De Puigcerdà, per l’N-154, anem fins a Llívia, un enclavament català dins de territori francès. No és l’única singularitat d’aquest municipi: val la pena anar-hi perquè té un nucli antic declarat com a conjunt històric. Des de la plaça Major fins a l’església, la vila és un conjunt de gran interès.

Els romans ja van quedar captivats per aquest racó del Pirineu i, de fet, és molt probable que fos el mateix Juli Cèsar qui bategés l’indret com a ‘Iulia Lybica’ i li atorgués el títol de municipi. Al costat de l’església, encara es conserven restes d’aquesta ‘Iulia Lybica’. I ja que som al costat de l’església de Nostra Senyora dels Àngels, ens fixem especialment en la portalada de ponent: és un dels pocs elements renaixentistes que hi ha a la comarca, i està emmarcada per dues torres circulars que formaven part del recinte fortificat que protegia el temple.

Escapada amb cotxe a la Cerdenya - Torre Bernat de so Llívia

No marxem de Llívia sense visitar-ne el castell, que corona el nucli antic. Està format per dos conjunts, el recinte jussà, amb la magnífica torre d’Estavar, i el recinte sobirà, completament excavat i condicionat per a les visites turístiques. És una estructura quadrada, envoltada per un fossat i amb una torre circular a cada cantonada. Com els castells dels contes, vaja.

Els remeis farmacèutics medievals

Llívia atresora un altra joia. El Museu Municipal de Llívia té una exposició permanent centrada exclusivament a l’antiga farmàcia Esteve, documentada des de l’any 1594. És una de les més antigues d’Europa, i es va mantenir en mans de la mateixa família durant 23 generacions!

El més característic de la col·lecció són els pots de ceràmica de color blau cobalts que s’usaven per guardar els productes i els ingredients de les fórmules magistrals. Els pots més petits contenien els productes més preuats o perillosos, i es guardaven al cordialer, un moble policromat del segle XVIII que és un dels elements més vistosos —i fotografiats— del Museu.

Després d’endinsar-nos en el patrimoni de Puigcerdà i Llívia, continuem l’escapada amb cotxe a la Cerdanya per l’N-260, en direcció a la Seu d’Urgell, per copsar la grandària i la immensitat de la vall cerdana. Mentre conduïm a la vora del Segre, ens oxigenarem tot contemplant els paisatges oberts que queden entre la serra de Cadí, a l’esquerra, i els cims pirinencs de més de 2.600 metres d’altitud.

Escapada amb cotxe a la Cerdanya - L'Ajuntament i el campanar de l'església de Bellver de Cerdenya

 

La nostra ruta amb cotxe ens porta fins a Bellver de Cerdanya, un bonic poble de carrers empedrats i una plaça porxada recollida i bufona. Ens desviem un moment de la carretera per visitar Santa Maria de Talló, considerada la ‘catedral de la Cerdanya’, per les seves dimensions i la seva importància.

Tornem a l’N-260 i ens dirigim a Prullans, que s’enfila muntanya amunt, apoderant-se d’una perspectiva magnífica i molt envejada de la serra de Cadí. Amb aquesta imatge guardada a la retina, ens acomiadem de la Cerdanya.

Recordeu que si heu de fer una escapada llarga amb el cotxe, el més prudent i segur que podeu fer és fer-ne una posta a punt del cotxe abans de viatjar en el concessionari oficial del vostre vehicle. En trobareu molts a la Ciutat del Motor de Badalona.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.