Escapada amb cotxe a la Terra Alta - Plaça de la porxada d'Horta de Sant Joan

Travessem les muntanyes de Tivissa i Vandellòs per la C-44 amb l’únic objectiu d’arribar a Móra la Nova i canviar de carretera: ‘pugem’ a bord de l’N-420 per recórrer els principals nuclis de la Terra Alta. Aquesta escapada amb cotxe a la Terra Alta inclou cellers, paisatges de vinya, un poble derruït pels bombardeigs, un riu on fer-hi un bany refrescant i edificis renaixentistes únics al nostre país. Qui s’ho vol perdre?

La primera parada és Corbera d’Ebre. Embolcallat per les serres de Cavalls i Pàndols, el poble antic va patir els estralls de la batalla de l’Ebre, i va ser bombardejat sense pietat fins a derruir-lo completament. És el poble vell, que es conserva a la part alta de la vila actual. El presideix l’església de Sant Pere i tot el conjunt resta dempeus com a testimoni mut de la batalla de l’Ebre i de tota la Guerra Civil. Val la pena visitar-lo i gaudir de l’Abecedari de la Llibertat, una mostra d’art a l’aire lliure que conté 28 lletres ubicades en diferents indrets del poble. Una visita imprescindible.

Escapada amb cotxe Terra Alta: Corbera de l'Ebre

L’església de Sant Pere, al poble vell de Corbera d’Ebre. Crèdit: Enfo

El celler modernista: quina joia!

La mateixa N-420 ens porta fins a Gandesa, la capital de la Terra Alta. Un senyor celler modernista ens rep només arribar-hi. És una de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte Cèsar Martinell. S’hi organitzen visites guiades que inclouen el tast dels vins que s’hi elaboren. Una bona ocasió perquè ens expliquin que la coberta interior de les naus és diferent a totes les anteriors que havia fet Martinell. Aquest cop, l’arquitecte va prescindir de la fusta i de l’estructura a dues aigües i va apostar per les voltes de maó, que descansen directament sobre els arcs parabòlics. L’ús de la ‘nova’ estructura, que eliminava la fusta, no va ser fruit de la casualitat: a causa de la Primera Guerra Mundial, els materials de construcció es van encarir, i el preu de la fusta va pujar molt.

Escapada amb cotxe Terra Alta - El Celler de Gandesa

El celler modernista de Gandesa. Crèdit: Maria Rosa Ferré

Després de saber aquestes curiositats, ens endinsem al nucli antic i gaudim de les porxades de la plaça de l’Església, algunes cases senyorials que es fan mirar i les finestres d’estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila.

Un tast de la Via Verda

L’escapada amb cotxe pels pobles de la Terra Alta continua a Bot, on arribem des de Gandesa per la TV-3531. Del poble, de seguida ens crida l’atenció l’església de Sant Blai, d’estil renaixentista. No gaire lluny, podem admirar la Casa de Paladella, un habitatge senyorial de la darreria del segle XVII.

Un dels principals atractius de Bot és la Via Verda de la Terra Alta. L’antiga estació del tren que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar està situada a pocs metres del nucli urbà: no ens serà difícil passejar una estona per aquest itinerari planer que aprofita l’espai que ocupaven antigament les vies.

Amb cotxe fins a Horta de Sant Joan

Però no ens aturem aquí, sinó que continuem la nostra escapada amb cotxe fins a Horta de Sant Joan, un dels caramelets de l’excursió. Hi arribem per la carretera T-334. És un poble molt bonic i inspirador. “Tot el que sé ho he après a Horta”, va dir Pablo Picasso, que va començar a coquetejar amb el cubisme tot observant els paisatges abruptes i agrests d’aquestes contrades, al Parc Natural dels Ports. Podem conèixer l’empremta que Horta va deixar en Picasso i l’empremta que Picasso va deixar en Horta al Centre Picasso, que recull reproduccions de les obres que l’artista va pintar en les dues estades que va fer a la població, els anys 1898 i 1909.

Escapada amb cotxe Terra Alta: Horta de Sant Joan

El poble d’Horta de Sant Joan. Crèdit: Hans Hillewaert

No marxarem d’Horta sense fer un tomb exhaustiu pel seu nucli antic. Un nucli medieval format per carrers tortuosos, cases de pedra i porxades encisadors. La plaça de l’Església és el centre neuràlgic d’aquest bonic nucli, i s’hi troben l’Ajuntament, un edifici renaixentista del segle XVI, i l’església de Sant Joan Baptista, d’estil gòtic i renaixentista. Però no ho haurem vist tot si no passem per davant de la Casa de la Comada i de la Casa Pessetes, dos casals renaixentistes. Tot plegat, una delícia.

Escapada amb cotxe a la Terra Alta - Plaça de la porxada d'Horta de Sant Joan

La plaça porxada d’Horta de Sant Joan. Crèdit: Àngela Llop

El colofó: un bany al toll del Vidre

Arnes també és un poble bufó i de visita imprescindible. Hi fem cap des d’Horta de Sant Joan per les carreteres T-334 i T-333. Tot passejant pels seus carrers, ens delectem amb els edificis gòtics que s’hi conserven, l’Ajuntament renaixentista —espectaular—, les cases palau, l’església barroca de Santa Magdalena, els porxos i els portals d’accés al poble. I tot, recollit al voltant del castell.

A banda de l’excel·lent patrimoni històric i artístic que s’hi atresora, aquesta escapada amb cotxe ens permetrà descobrir un patrimoni natural increïble, i és que el terme està banyat per dos rius, l’Algars i els Estrets. En tots dos rius, hi ha uns tolls d’aigües cristal·lines, com el toll del Vidre, que conviden al bany i a acabar aquesta escapada amb cotxe amb una capbussada molt refrescant.

Recordeu que si cal preparar el cotxe per fer l’escapada, el millor és visitar el concessionari oficial. A la Ciutat del Motor de Badalona hi ha un gran grup de concessionaris concentrats en un sol espai.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.