Al peu de l’imponent Montsec, la vall d’Àger és una veritable sorpresa per a aquell qui busca pau i espectacularitat a parts iguals. Pau perquè és un racó remot, volgudament allunyat de tot, i espectacularitat perquè les parets verticals del Montsec són omnipresents, i és impossible no badar-hi. Una escapada amb cotxe ideal per als amants de la natura i els racons sorprenents.

La Noguer - Vall d'Àger

Crèdit: Àngela Llop

Arribem a Àger amb cotxe des de Lleida per la carretera C-12. Al port d’Àger, ens aturem un moment al mirador per agafar aire –la vista ens n’ha deixat sense. La carretera, a punt d’arribar a destí, comença a baixar i s’acosta als camps de conreu que s’estenen per tota la vall, sota la mirada atenta del Montsec i els seus penya-segats de fins a 500 m d’altitud.

Amb cotxe fins al Montsec

El Montsec és una serralada que fa més de 40 km de llargada, de punta a punta. El tram que veiem des d’Àger és el Montsec d’Ares, delimitat pels congostos de Terradets i Mont-rebei, dos racons espectaculars, de visita imprescindible. La carretera C-13 travessa el congost de Terradets, i els cotxes semblen formigues minúscules que, al costat de la Noguera Pallaresa, s’obren pas entre unes parets verticals aclaparadores.
El congost de Mont-rebei, en canvi, és verge, no està travessat per cap carretera, només per les aigües tossudes de la Noguera Ribagorçana. De fet, l’únic camí que hi transcorre està excavat a la mateixa paret vertical de la muntanya. L’espai, gestionat per la Fundació Catalunya-la Pedrera, està molt concorregut a l’estiu, i val la pena informar-se abans de la reserva prèvia de l’aparcament i de l’accés al congost, per evitar aglomeracions. Una altra opció és llogar un caiac i travessar el congost des del mateix riu.

Vall d'Àger - El Montsec

Crèdit: Josep Renalias

Un nucli medieval encisador

L’escapada amb cotxe a la vall d’Àger no és completa si no visitem el poble que dóna nom a la vall. El nucli antic està coronat per la col·legiata de Sant Pere d’Àger, i s’hi arriba per una carrerons empedrats i porxats que són una delícia. És molt fàcil transportar-se fins a l’edat mitjana i imaginar-se el castell i la col·legiata en la seva època de màxima esplendor. L’Ajuntament hi organitza visites guiades, i val molt la pena aprofitar-les. És una manera amena i didàctica de saber, per exemple, que tant el castell com la col·legiata van ser impulsats per Arnau Mir de Tost al segle XI, durant la reconquesta de la vall d’Àger als àrabs.

Els àrabs no van ser els primers en arribar-hi: els romans ja s’havien adonat que aquest és un indret privilegiat. No hi van arribar amb cotxe, probablement ho van fer a peu o potser a cavall per un camí que encara es conserva i que es pot resseguir. De la Via Romana, se’n conserven uns 2,5 km, amb lloses de més de 4 m, i es pot recórrer a peu entre el port d’Àger i el poble d’Àger.

Una escapada al cel més estrellat

Necessitarem el cotxe per pujar fins al Centre d’Observació de l’Univers, on hi ha l’Ull del Montsec, un planetari únic al món, perquè està equipat amb un sistema de projecció en 3D a tota la cúpula. Això fa que la projecció que hi veiem ens embolcalli, i ens sembli que puguem tocar les estrelles amb les mans. El Centre d’Observació de l’Univers es pot visitar tant de dia com de nit, on la visita es completa amb l’observació d’estels amb els telescopis.

No és casualitat que el Centre d’Observació de l’Univers es trobi a la vall d’Àger, al peu del Montsec. Ens trobem una reserva Starlight, és a dir, en un indret protegit de la contaminació lumínica. Aquí els estels brillen més que en qualsevol altre lloc, i es poden observar de manera molt més clara, sense la interferència dels llums de les ciutats, les autopistes i els polígons industrials. Si mentre desfilàvem pels congosts de Terradets i Mont-rebei ens hem pogut sentir com formigues, després de la visita al Centre d’Observació de l’Univers tenim el convenciment que som un àtom en un mar infinit d’estels i cossos celestes.

Si fa molta calor, ens acostem des del nucli de Corçà fins a l’embassament de Canelles per fer-hi una capbussada. És un indret molt tranquil i segur per al bany. També s’hi lloguen caiacs i altres embarcacions que ens poden acostar fins al congost de Mont-rebei, per gaudir-ne des de l’aigua.

Vall d'Àger - Centre d'Observació de l'Univers

Crèdit: Parc Astronòmic Montsec

Un romànic de vertigen

No gaire lluny del pantà hi ha l’ermita de la Pertusa, que sembla penjar d’un penya-segat; de fet, la façana sud s’enlaira sobre el pantà de Canelles sobre un cingle de 674 metres. L’església, que data dels segles XII i XIII, ha estat restaurada recentment, i és un excel·lent mirador sobre el congost de Mont-rebei. Un camí surt d’aquí i hi porta, però ja avisem que no és apte per anar-hi amb nens ni per a persones que tinguin vertigen. En qualsevol cas, és un bonic colofó per a l’escapada amb cotxe a la vall d’Àger.

Vall d'Àger - La Pertusa

Crèdit: Ainhoa P

Recordeu que si heu de fer una escapada llarga amb el cotxe, el més prudent i segur que podeu fer és fer-ne una posta a punt de cotxe abans de viatjar en el concessionari oficial del vostre vehicle. En trobareu molts a la Ciutat del Motor de Badalona.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.