No és exacte dir que aquesta escapada a la vall de Núria és amb cotxe, perquè hi haurà un tram en què no hi ha carretera i haurem d’agafar el Cremallera per accedir a aquesta vall tan emblemàtica. En qualsevol cas, gaudirem d’aquests paisatges d’alta muntanya increïbles, que amb la neu adquireixen una màgia especial.

 

Primera parada: Ribes de Freser

Per l’N-260 arribem a Ribes de Freser, la porta d’entrada a la vall de Ribes, que també inclou Queralbs i altres nuclis, a més de la vall de Núria, on anirem a parar d’aquesta escapada amb cotxe.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 8

Un dels carrers de Ribes de Freser, a la riba del riu. Crèdits: Artico2.

Ribes de Freser és el centre econòmic de la vall. Es troba estratègicament situat a la confluència de tres rius: el Rigat, el Segadell i el Freser. I això explica que el poble tingui forma d’i grega. Si fem un tomb pel nucli, ens adonarem de seguida d’aquesta singularitat. Recorrem el carrer Major i ens aturem davant de Santa Maria, l’església parroquial de la vila, moderna, que va substituir el temple que va ser destruït el 1936. De la primera església romànica, se’n conserven els tres absis.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 7

L’església de Santa Maria. Crèdits: Artico2.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 12

L’Ajuntament de Ribes de Freser. Crèdits: Artico2.

L’origen de Ribes de Freser cal buscar-lo també en el castell de Sant Pere. Les restes de la fortificació es poden visitar: es troben al camí de Ventaiola, a tocar de la via del Cremallera de Núria i del Segadell, que uns metres més avall es trobarà amb el Freser.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 9

Les restes del castell de Sant Pere, a Ribes de Freser. Crèdits: Jordiferrer.

 

Centre turístic d’alta muntanya

En aquesta visita a Ribes de Freser ens adonem que la seva ubicació privilegiada la converteix en un campament base ideal per al turisme de muntanya. I no trigarem a esbrinar-ho. Per això continuem carretera amunt, en direcció a Queralbs, per acostar-nos al nostre objectiu: la preciosa vall de Núria.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 13

El pont de Cremal, al camí vell de Queralbs a Núria. Crèdits: EliziR.

 

Tots els raigs de sol possibles

Abans d’arribar-hi, però, ens aturem a Queralbs. No podem evitar accedir-hi i passejar pels seus carrers empedrats i cases de pedra amb cobertes de pissarra i finestrons de fusta. Un poble de postal, sens dubte. És un goig passejar-hi, i en una estona ens adonarem que la disposició dels carrers no és casual: estan organitzats en estatges, amb la intenció que les cases tinguin el màxim d’hores de sol possibles.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 2

El poble de Queralbs. Crèdits: Josep Maria Viñolas Esteva.

 

La bonica església de Sant Jaume de Queralbs

Si anem amunt amunt, arribarem fins a una de les perles de Queralbs, l’església de Sant Jaume. S’assenta sobre un replà graonat, en una solana. Al seu darrere, s’inicia el gran massís pirinenc que s’enfila per la collada de Fontalba.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 1

L’església de Sant Jaume de Queralbs. Crèdits: Josep Bracons.

Un dels elements més característics d’aquesta església és el porxo de l’entrada, que protegeix la porta. Una porta que encara conserva algunes restes de la ferramenta original. El porxo, un dels racons més fotografiats de Queralbs, està format per sis arcades que descansen sobre cinc columnes. Ens fixem en els capitells: hi veiem animals fantàstics, fulles estilitzades i algun cap humà. Per la temàtica decorativa, es creu que aquests capitells van ser esculpits per tallers rossellonesos, molt actius a la Catalunya del Nord durant la segona meitat del segle XII.

 

Cap a la vall de Núria amb el Cremallera

Des de Queralbs, l’únic accés a la vall de Núria és amb el Cremallera o bé a peu, a través del camí vell de Queralbs a Núria. Però tenint en compte que és hivern, millor optem pel Cremallera, que ens permetrà gaudir igualment dels increïbles paisatges durant el trajecte, al costat del Freser i del Núria, escortats per magnífiques parets verticals de pedra.


Escapada amb cotxe a la vall de Núria 1

 

Quin espectacle!

Quan arribem a dalt, però, l’esplanada de la vall de Núria se’ns obre davant nostre i ens acull amb els braços oberts. La sensació és increïble: hem deixat enrere un congost de 12 km i un fort pendent de 1.000 metres que ha superat el Cremallera, i ara ens podem delectar amb la meravella que tenim al davant, una gran esplanada amable envoltada per cims de gairebé 3.000 metres, d’on neixen multitud de fonts i torrents. Un paradís. Un regal per a la vista i l’ànima.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 4

Una panoràmica de la vall de Núria, totalment nevada. Crèdits: Víctor Molas.

Hi ha moltes maneres de gaudir d’aquest paradís: podem practicar l ‘esquí, gaudir de les activitats del parc lúdic o fer una ruta a peu o amb raquetes de neu pels voltants de la vall. Sempre tenint en compte que som a l’alta muntanya i que és hivern, i que cal estar molt atents a les previsions meteorològiques!

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 5

El parc lúdic de la vall de Núria. Crèdits: Jordiferrer.

 

Envoltats de cims

Si alcem la mirada, podrem resseguir els cims que ens envolten: el Puigmal, el pic de la Fossa del Gegant, el pic de Noufonts, el Gra de Fajol, el pic de Noucreus, el pic d’Eina i el pic de Finestrelles, entre altres. Aquesta és una de les grandeses de la vall de Núria: tenir a l’abast tants cims.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 11

La coma de Noucreus, amb el santuari de Núria al fons. Crèdits: Otto Hundsdorfer.

 

Un santuari de llegenda

Una altra de les seves singularitats és el santuari de Núria, que té molta devoció popular. Segons la llegenda, sant Gil, nascut a Atenes, va esculpir la imatge de la marededéu mentre feia vida d’ermità a la vall, entre els anys 700 i 703.

Escapada amb cotxe a la vall de Núria 6

L’ermita de Sant Gil, a la vall de Núria. Crèdits: Vulcano.

Sant Gil va ser perseguit i es va veure obligat a fugir de la vall, i va amagar la marededéu en una petita cova. La imatge va ser trobada per uns pastors al voltant de l’any 1000. Els pastors no van poder baixar la imatge a Queralbs, perquè, segons la llegenda, “volia quedar-se a Núria”. I així va ser. En honor a sant Gil hi ha una petita capella a la mateixa vall. Nosaltres també ens hi quedaríem, però hem de tornar a Queralbs, on hem deixat el cotxe que ens ha permès fer aquesta escapada a la vall de Núria.

 

Més escapades amb cotxe a la muntanya

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a la vall de Núria, entre paisatges nevats, també us agradaran l’escapada amb cotxe al Baridà, l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós i l’escapada amb cotxe a Salardú.

 

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe. També heu de tenir en compte els 5 consells per mantenir el cotxe a l’hivern. En qualsevol cas, a la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris. I no oblideu equipar-vos amb cadenes per circular per carreteres amb neu. També us anirà bé seguir uns consells de conducció a la neu.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.