Les valls d’Àneu és un territori d’alta muntanya encisador, ubicat al nord del Pallars Sobirà, amb pobles de pedra i pissarra i cims que toquen el cel. Està format pels municipis d’Alt Àneu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu i Espot, i amb aquesta escapada amb cotxe a les valls d’Àneu ens proposem descobrir-los tots!

Llavorsí: cruïlla de camins

Arribem a Llavorsí per la C-13, que és la mateixa que ens durà fins a les valls d’Àneu. Si agafem l’altra carretera, aniríem a la vall de Cardós. Sobre el mapa, la lletra i grega és molt clara, i Llavorsí es troba just allà on conflueixen les dues carreteres, que acompanyen el curs dels rius Noguera Pallaresa i Noguera de Cardós.

En aquesta i grega, nosaltres anem a l’esquerra. Anem Noguera Pallaresa amunt, a contracorrent i amb muntanyes imponents a banda i banda: som en territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Cap a Sant Pere del Burgal i Escaló

La primera parada d’aquesta escapada amb cotxe a les valls d’Àneu és el monestir de Sant Pere del Burgal. Hi anirem a peu, en menys de mitja hora, per un camí que surt del poble d’Escaló, a la dreta, tot just passat l’hotel Castellarnau.

Sant Pere del Burgal, del segle IX, va ser un monestir carolingi, una abadia benedictina femenina i un priorat masculí. Avui, les pintures originals de l’absis es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya i en destaca, sobretot, una figura femenina. És la comtessa Llúcia de Pallars. Quan tornem a Escaló, aprofitem per visitar-ne la vila closa, amb un carrer porxat molt ben conservat.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Sant Pere del Burgal

El monestir de Sant Pere del Burgal, a Escaló – Crèdits: Reinhardhauke

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Escaló

La vila closa d’Escaló – Crèdits: Reinhardhauke

Pobles de pedra i pissarra

Continuem l’escapada amb cotxe per les valles d’Àneu carretera C-13 amunt, i arribarem a la Guingueta d’Àneu, on podrem practicar algun esport nàutic, si ens ve gust, perquè és a tocar del pantà de la Torrassa.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Pantà de la Torrassa

El pantà de la Torrassa, a la Guingueta d’Àneu – Crèdits: Rosa Maria Ferré

Aprofitem que som a la Guingueta per canviar de carretera i dirigir-nos als nuclis més muntanyencs d’aquest terme municipal, molts amb noms contundents: Llavorre, Dorve, Escart, Unarre, Escalarre, Jou… Visitant-ne alguns farem un bany de pedra i pissarra, i ens farem un tip de fer fotos.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Escart

El nucli d’Escart, envoltat de muntanyes – Crèdits: Simonjoan

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Jou

Vista del nucli de Jou des de la carretera que va a Son – Crèdits: Xurei

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Sant Martí d'Escalarre

Església de Sant Martí, a Escalarre – Crèdits: James Bailey

A alguns d’aquests nuclis de postal hi arribarem des d’Esterri d’Àneu. No ens hi durà la C-13, sinó la C-13z (ens tornem a trobar amb una i grega d’asfalt). Aquesta carretera és totalment recta: la vall s’ha eixamplat una mica i no calen revolts. I potser és per això que s’ha convertit en el punt de trobada natural dels habitants de les valls d’Àneu.

La vida d’abans a l’alta muntanya

A Esterri es conserva un bonic pont romànic, de dos arcs, però no serà l’únic motiu pel qual ens hi aturem. També ens crida l’atenció l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, ubicat a la Casa Gassia, que s’ha museïtzat i permet veure com es vivia a l’alta muntanya als segles XIX i XX. L’Ecomuseu és un museu radial, és a dir, inclou també altres elements patrimonials escampats per les valls d’Àneu, com ara monestirs, conjunts monumentals i fins i tot una formatgeria artesana. A tot arreu s’hi organitzen visites guiades, val la pena preguntar-ho i estar-ne al cas.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Esterri d'Àneu

Panoràmica de la vall, amb Esterri d’Àneu al centre – Crèdits: Simonjoan

Els dominis del comte de Pallars

D’Esterri d’Àneu anirem a València d’Àneu, primer, i a Son, després. Anem a pams. Del nucli de València d’Àneu visitem els seus carrers i ens fixem en la Casa de la Senyora, un dels edificis més destacats del poble, i l’església de Sant Andreu. No en marxem sense pujar fins al conjunt arqueològic del castell, on es conserven les restes de la fortalesa dels comtes del Pallars i l’antiga vila medieval.

Escapada amb cotxe a les valls d'Àneu - des de València d'Àneu

Les valls d’Àneu, des del castell de València d’Àneu – Crèdits: Espencat

Ara toca el conjunt monumental de Son. Situat a gairebé 1.400 metres d’altitud, aquest magnífic conjunt està encapçalat pel campanar llombard de l’església dels sants Just i Pastor. També en formen part el cementiri, la torre del rellotge (un antic comunidor on el sacerdot exorcitzava les tempestes) i el retaule gòtic de Pere Espallargues. Tot plegat, de visita imprescindible.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Son

Les muntanyes del Pirineu, des del campanar de Son – Crèdits: Josep Renalias

L’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu

Des de Son, anem a la carretera C-28 i pugem en direcció a Sorpe i Borén. L’objectiu és agafar la C-147 i enfilar-nos vall amunt, fins a Isil i Alòs d’Isil, els últims nuclis de les valls d’Àneu.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Borén

El nucli de Borén i la Noguera Pallaresa – Crèdits: Mgclape

A Isil, visitarem la Casa Sastrès, que ha estat rehabilitada per acollir la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, un centre d’interpretació on podem saber-ho tot dels óssos bruns: en quins hàbitats viu, què menja, quins són els seus costums, etc. Aquest centre també mostra quina és la relació de l’ós amb les persones i la importància de conservar aquesta espècie als Pirineus.

Acabem de remuntar la Noguera Pallaresa i arribem a Alòs d’Isil, el poble que es troba més al nord de les valls d’Àneu i, de fet, de tot el Pallars Sobirà. Conserva cases antigues amb balcons de fusta, i un bucòlic pont de pedra d’una arcada permet de travessar la Noguera Pallaresa. Un altre poble de pessebre.

I per acabar: l’estany de Sant Maurici

De baixada, just després de la Guingueta d’Àneu, agafarem un trencall a la dreta que ens portarà a Espot. Des d’aquí, amb autobús o amb taxi tot terreny, podem accedir a les meravelles naturals del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i gaudir-ne al màxim amb les rutes a peu que hi ha senyalitzades. Un magnífic colofó per aquesta escapada amb cotxe a les valls d’Àneu.

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Espot

El pont medieval d’Espot, il·luminat – Crèdits: Marc Guimerà

 

Escapada amb cotxe a les Valls d'Àneu - Estany de Sant Maurici

L’estany de Sant Maurici i els Encantats – Crèdits: Josep Renalias

Si us agraden els paisatges d’alta muntanya, també gaudireu amb l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe al Berguedà, l’escapada amb cotxe a la Cerdanya i l’escapada amb cotxe a la vall d’Àger.

Recordeu sempre que cal posar el cotxe a punt abans d’un trajecte llarg (a la Ciutat del Motor trobareu els tallers de tots els concessionaris). I si l’escapada a la muntanya la feu a l’hivern, amb neu a les carreteres, tingueu en compte aquests consells de conducció a la neu i de col·locació de cadenes.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.