Podem treure més suc a l’hivern gràcies a aquesta escapada amb cotxe al Baridà, un territori a cavall entre la Cerdanya i l’Alt Urgell. És un llarg congost que forma el Segre i que era un lloc de pas obligat de l’antiga via romana que unia Puigcerdà amb la Seu d’Urgell.

Explicat així no sembla que tingui molt de misteri, el Baridà, però el cert és que aquesta vall és espectacular: al nord limita amb les muntanyes que fan frontera amb Andorra i al sud amb la serra del Cadí, imponent, i ara especialment bonica sota la neu.

Com que el Baridà es troba entre dues comarques, hi podem accedir des de la Seu d’Urgell o des de Bellver de Cerdanya, en ambdós casos per l’N-260. Nosaltres optem per accedir al Baridà des de Bellver, així recordem els magnífics paisatges de l’escapada amb cotxe a la Cerdanya.

 

Montellà i Martinet, la porta d’entrada

La porta d’entrada al Baridà des de Bellver de Cerdanya és el municipi de Montellà i Martinet, que s’estén per la baga fins dalt de la carena de la serra de Cadí. Per això la vista que tenim des d’aquí de les seves altes parets de roca calcària és omnipresent i magnífica. No debades, una bona part del territori es troba dins del dominis del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El primer nucli que trobem a la carretera és el de Martinet, que es va fundar al voltant d’una farga (o martinet), que ja existia al segle XVI. Avui, els edificis de pedra s’enfilen per la falda del turó que mira al Segre.

Escapada amb cotxe al Baridà

El poble esglaonat de Martinet, des de la carretera. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

Escapada amb cotxe al Baridà

Les cases de Martinet miren al Segre. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

Montellà: bonic i encimbellat

Una mica més allunyat del riu, i a l’altra ribera, es troba el nucli de Montellà, bonic i encimbellat. Un tomb pels seus carrers ens durà fins a la plaça, on hi ha la bassa i la font. No gaire lluny queda l’església de Sant Genís, senzilla i bufona, amb una porta que conserva la decoració de ferro romànica original.

Escapada amb cotxe al Baridà

La vista del Cadí des de Montellà. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

Escapada amb cotxe al Baridà

El nucli de Montellà. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

Esquí nòrdic i de muntanya

Tornem a Martinet i a l’N-260, perquè la nostra propera parada és Lles de Cerdanya, el terme més extens de la Cerdanya, que s’estén entre la riba del Segre i les muntanyes que separen la comarca amb Andorra. De fet, la idea és anar-nos-hi enfilant, cap a aquestes muntanyes, perquè així podrem aprofitar aquesta escapada amb cotxe al Baridà per practicar esquí nòrdic i de muntanya, tant a l’estació d’Aransa com a la de Lles, on hi ha el refugi Cap del Rec.

Des d’aquí dalt de les muntanyes, la vista sobre la cara nord del Cadí és diferent, perquè som a més altitud, i abans esguardàvem l’esveltesa de la serra enclotats des de la riba del Segre.

Escapada amb cotxe al Baridà

El Cadí des del refugi Cap del Rec. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

Lles de Cerdanya: sobre un replà

Tant a la pujada com a la baixada de les estacions d’esquí nòrdic, podem aprofitar per aturar-nos als pobles i visitar-los. Al terme, n’hi ha uns quants, de nuclis bufons, començant pel mateix Lles de Cerdanya, assentat còmodament sobre un replà al pendent de la muntanya i endreçat a l’entorn de l’església de Sant Pere, amb un robust campanar coronat per una teulada piramidal de pissarra, tan característica dels pobles de muntanya.

Escapada amb cotxe al Baridà

Una vista del poble de Lles de Cerdanya amb el Cadí al fons. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

Una escapada amb cotxe amb ziga-zagues

Aquí les carreteres fan ziga-zagues, és la manera que tenen de fer front als pendents de la muntanya. I per aquestes carreteretes arribem fins a Travesseres, Músser, Arànser, Viliella…

Escapada amb cotxe al Baridà

El Cadí des de Travesseres, a Lles de Cerdanya. Crèdits: Maria Rosa Ferré

Situat al primer replà de la muntanya, després de l’engorjat de Senillers, Travesseres és el nucli més meridional del terme. Situat més o menys a la mateixa distància del Segre que Travesseres hi ha el nucli de Músser, amb l’església romànica de Sant Fructuós. Aigües amunt de l’Arànser, arribem al poble del mateix nom, on destaca el campanar quadrat de Sant Martí, amb un rellotge al capdamunt. Inconfusible.

Escapada amb cotxe al Baridà

El nucli de Travesseres. Crèdits: Salvador Artigas

 

Escapada amb cotxe al Baridà

Músser, entre muntanyes i boira. Crèdits: Salvador Artigas

 

Escapada amb cotxe al Baridà

La neu a Arànser. Crèdits: Vriullop

Situat al caire del cingle sobre la vall de la Llosa, el nucli de Viliella presumeix de ser el que està més al nord del municipi, amb una església dedicada a sant Sebastià.

Sigui com sigui, aquests petits nuclis de muntanya ens ofereixen l’excusa ideal per recórrer aquestes carreteres locals que tant ens agraden, perquè ens permeten gaudir d’una vista magnífica de l’entorn mentre ens hi endinsem de ple.

 

El Pont de Bar: ja som a l’Alt Urgell

Tornem de nou a l’N-260 i continuem la nostra escapada amb cotxe per explorar el Baridà. Deixem enrere la Cerdanya i ens endinsem a l’Alt Urgell. El primer municipi que hi trobem és el Pont de Bar.

Escapada amb cotxe al Baridà

Les restes del castell de Bar. Crèdits: CRPU Mascançà

El Segre divideix el terme en dues parts. A la dreta del riu, els vessants són més pronunciats. Aquí la la vista de la cara nord del Cadí ha estat substituïda per cims més amables i arrodonits folrades de bosc.

 

Quins nuclis més bonics!

En aquest municipi hi ha diversos nuclis, que podem visitar pels ramals que surten de l’N-260: Aristot, Toloriu, Bar, Castellnou de Carcolze, els Banys de Sant Vicenç —a peu de carretera, on hi ha un balneari—, Barguja, Soveix i altres masies disseminades. Aquí, de nou, aprofitem per gaudir dels paisatges del Baridà.

Escapada amb cotxe al Baridà

El nucli de Toloriu. Crèdits: Enfo

 

Arsèguel: el final de l’escapada amb cotxe al Baridà

Les parets verticals de pedra de la cara nord del Cadí se’ns tornara a aparèixer des del nucli d’Arsèguel, on posem punt i final a l’escapada amb cotxe al Baridà.

Escapada amb cotxe al Baridà

El nucli d’Arsèguel, sota la neu. Crèdits: Tocatpelbolet

Per arribar-hi, ens desviem 2 km de la carretera principal, poc després d’haver passat per davant dels Banys de Sant Vicenç. El poble es troba a 949 m d’altitud, al cim d’un turó, des d’on es domina la vall del Segre i la serra de Cadí. Les cases de pedra amb cobertes de teula àrab ens acullen al nucli antic, conegut amb el nom de ‘Castellot’, on encara es conserven les retes de la muralla i on les cases, a causa del desnivell del terreny, es fonamenten en grans arcades.

 

Ansovell: una bonica sorpresa

Si tenim més temps i ganes de conèixer més Baridà, podem acostar-nos fins al bonic nucli d’Ansovell que surt des d’Arsèguel mateix. La carretera té força ziga-zagues, però val la pena: serà una bonica manera d’acomiadar-nos del Baridà que tant ens ha sorprès!

Escapada amb cotxe al Baridà

El nucli d’Ansovell, al terme de Cava. Crèdits: SrBauti

 

Més propostes!

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe al Baridà, també us agradaran l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós i l’escapada amb cotxe a Salardú.

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i que heu de preparar bé el cotxe. També heu de tenir en compte el manteniment adequat del cotxe a l’hivern. En qualsevol cas, a la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris. I no oblideu equipar-vos amb cadenes per circular per carreteres amb neu. També us anirà bé seguir uns consells de conducció a la neu.

 

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.