Escapada amb cotxe al Delta de l'Ebre

En aquesta escapada amb cotxe al delta de l’Ebre necessitareu el vehicle per anar d’una banda a l’altra, però en baixareu sovint per pedalar, caminar o remullar-vos a les onades de les platges. El Delta és la zona humida més important del Principat, i la segona més gran de la península Ibèrica. Certament, és un espai únic, i s’ha de gaudir pam a pam, com si volguéssiu arribar a tocar-ne els horitzons. No ho aconseguireu, perquè són infinits, però aquesta és justament la seva gràcia.

La llacuna de l'Encanyissada, amb barques de perxar

Crèdits: Pere

Per l’N-340 o l’AP7 arribeu a l’Ampolla, la primera parada d’aquesta escapada amb cotxe al delta de l’Ebre. Des d’aquí es veu la punta del Fangar, un dels dos braços que té el Delta (l’altre és la punta de la Banya, a l’hemidelta sud).

Vila marinera amb platges diverses

L’Ampolla sempre ha viscut de cara al mar. És una vila marinera de renom, amb una història que es remunta als ibers i als romans, i té un litoral únic, amb platges d’allò més diverses: des de platges de sorra fins i aigües tranquil·les, fins a cales de pedra petita envoltades de penya-segats. I totes, situades a la badia, tenen una vista increïble del Delta, una immensa plana que des d’aquí es confon amb la mar.

Si voleu fer una immersió al Delta des de l’Ampolla, el millor que podeu fer és dirigir-vos a la bassa de les Olles. En realitat són diverses basses, i estan connectades directament amb l’aigua del mar i envoltades d’arrossars. La diversitat de vegetació, peixos i ocells que convuien en aquesta zona d’aigua dolça i salada és espectacular. Aquest és el vostre bateig de Delta.

Far del Fanger - Delta de l'Ebre

Crèdits: Alberto-g-rovi

Deltebre i Sant Jaume d’Enveja: dos centres neuràlgics al cor del Delta

Pròxima parada de l’escapada amb cotxe al Delta: Deltebre. Hi arribeu des de l’Ampolla per la TV-3201. El nucli és petit, però el terme és molt gran, i amb molts atractius: el mirador Zigurat, que permet veure la desembocadura sota el vol de gavines, ànecs, corbs marins i xatracs; el mirador del Molí dels Mirons, a l’entrada del municipi, des d’on es veu el trajecte final de l’Ebre i també l’illa de Gràcia; el Muntell de les Verges, una duna que, amb els seus 4 m d’altitud, és el punt més alt del Delta, situat al marge esquerre del riu, molt a prop de la desmbocadura, i la punta del Fangar, la península que s’endinsa a la mar i que teníeu davant per davant des de la badia de l’Ampolla.
Deltebre (i també Sant Jaume d’Enveja) és un bon lloc per agafar un creuer turístic i arribar fins a la desembocadura. Aquests creuers recorren tot el tram final navegable de l’Ebre, fins que el riu es troba amb la mar i li dona tota la seva dolçor. Des de les embarcacions, podeu gaudir de la vista d’espais naturals protegits i d’accés restringit com ara les illes de Buda i Sant Antoni.

Flamencs Rosats al Delta de l'Ebre

Crèdits: Arpingstone

L’últim pont abans de la desembocadura

Des de Deltebre aneu a Sant Jaume d’Enveja pel flamant pont que uneix aquestes dues poblacions des de l’any 2010 (abans hi havia uns transbordadors o passadors). És l’última pont que travessa el riu abans que aquest arribi a la mar. No serà la primera vegada ni l’última que el passareu, i si ho feu al capvespre, prepareu la càmera i captureu-hi la posta de sol. Inoblidable.

El pont de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja

Crèdits: Salomé Mulet

Platges verges i infinites

Si al terme de Deltebre heu gaudit de l’hemidelta nord, al de Sant Jaume d’Enveja us endinsareu en els racons més emblemàtics de l’hemidelta sud: les platges infinites i verges del Serrallo, la Platjola i el Migjorn (aquesta última és un paradís a la sortida del sol); el Centre de d’Interpretació de les Barraques, on s’explica com es fan aquestes construccions adaptades al seu entorn, humit, calorós i poc ombrívol dels arrossars, i el mirador de Migjorn, un magnífic punt d’observació de la gran diversitat d’ocells que viuen al Delta (o en fan una estada per descansar del seus llargs viatges migratoris).

Platja del Migjor - Escapada amb cotxe al Delta de l'Ebre

Crèdits: Maria Rosa Farré

La platja de Riumar - Escapada amb cotxe al Delta de l'Ebre

Crèdits: Quico Llach

Rutes a peu i amb bicicleta, tasts d’ostres als vivers…

Tant al terme de Sant Jaume d’Enveja com al de Deltebre, trobareu un munt de rutes senyalitzades que es poden fer amb bicicleta o peu. Com haureu deduït, són molt planes i, per tant, aptes per a tots els públics. Això sí, si hi aneu a l’estiu, eviteu-hi les hores puntes de sol i calor, perquè les ombres són escasses.
El Delta també és un lloc ideal per practicar-hi excursions a cavall o amb caiac, anar amb barca fins als vivers de muscos i ostres i fer-ne un tast allà mateix, practicar la pesca tradicional, trepitjar arrossars i participar en la plantada o en la sega de l’arròs…

Un paisatge camelònic

Al Delta mostren amb orgull el petit ecosistema únic que han creat tant la força de l’aigua de l’Ebre en arribar al final del seu recorregut com la tenacitat dels homes, que van convertir una zona humida insalubre i malaltís en un paisatge màgic. I camalònic, perquè canvia d’aspecte i de color en funció del cicle del cultiu de l’arròs. A l’abril els camps són blaus, perquè estan negats d’aigua i reflecteixen el color del cel; al juny són verds, perquè les tiges dels arrossars comencen a créixer i a guanyar alçada, i a l’agost són daurats, i això vol dir que s’acosta el moment de la sega. Una escapada amb cotxe per gaudir-ne qualsevol època de l’any.

Puunta de la Banya - Delta de l'Ebre

Crèdits: DagafeSQV

Si cal preparar el cotxe per a l’escapada al delta de l’Ebre, visiteu el concessionari oficial. Trobareu el vostre a la Ciutat del Motor de Badalona, on trobareu el gruix més important de concessionaris, tots concentrats en un sol espai.

Si us agraden les escapades tranquil·les i de paisatges amables, també gaudireu d’aquestes altres propostes:

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.