escapada amb cotxe al montse - riera de viladrau

Tot l’any és una bona època per gaudir del Parc Natural del Montseny. La tardor, però, amb els arbres tenyits d’ocre i de vermell, és especialment bonica i aclaparadora. Aquesta escapada amb cotxe al Montseny ens conduirà als racons més encisadors del massís.

Primera parada: la Garriga i el modernisme

Ens acostem al Montseny per la Garriga. Hi arribem per la C-17, la carretera que en aquesta primera jornada de l’escapada amb cotxe serà com el nostre cordó umbilical amb el massís, que ens quedarà sempre a la dreta.

A la Garriga podem fer un tomb per les viles modernistes que les famílies benestants es van construir a la vila per gaudir de les bondats paisatgística i l’aire pur del Montseny. També val la pena passejar pel nucli antic, que gira al voltant de dues places, la de l’Església i la de Can Dachs. En aquests entorns, busqueu-hi cases medievals, modernistes i noucentistes. Una delícia.

Escapada amb cotxe al montse - la garriga

La Casa Raspall, a la Garriga. Enfo

Si volem fer un tastet del Montseny des de la Garriga, fem la ruta a peu fins al castanyer d’en Cuch, un dels racons més emblemàtics del massís, que a més de ser parc natural és també reserva de la biosfera.

escapada amb cotxe al montse - castanyer cuch

El castanyer d’en Cuch. Joancar

Entre el massís i els cingles de Bertí

Continuem l’escapada amb cotxe al Montseny per la C-17, que ens durà fins a Figaró-Montmany, un municipi de muntanya amb el nucli encabit entre dos espais naturals de primer ordre: el Montseny i els cingles de Bertí.

La vall del Congost està inclosa en la reserva de la biosfera, una figura de protecció que va crear la Unesco per preservar un territori on l’activitat humana ha sabut conviure amb la conservació del medi natural. Aquesta fèrtil simbiosi es pot apreciar en paratges tan singulars com el turó de Tagamanent, la riera de Vallcàrquera, el sot del Bac o el cim del Puiggraciós. Al municipi hi ha senyalitzades diverses rutes que permeten descobrir aquests racons encisadors.

escapada amb cotxe al montse - vallcarquera

La riera de Vallcàrquera. Jorge Franganillo

El pla de la Calma i Tagamanent

Molts d’aquests indrets són compartits pels municipis de Figaró-Montmany i Tagamanent, que queda una mica més amunt, per la C-17. Des d’aquí podem pujar fins al pla de la Calma i el turó de Tagamanent, dos indrets imprescindibles del Montseny i molt accessibles (es pujar amb cotxe, per una pista, gairebé fins a dalt de tot).

escapada amb cotxe al montse - pla calma

El pla de la Calma, amb el turó de l’Home al fons. Maria Planas Aulet

escapada amb cotxe al montse - ca l-agusti

Ca l’Agustí, al turó de Tagamanent. Amador Álvarez

Una fortificació ibèrica sorprenent

Deixem Tagamanent perquè volem continuar aquesta escapada amb cotxe al Montseny i anar fins al Brull. Hi arribem per la BV-5301, que agafem a Seva. Quan anem en direcció al Brull ja veiem clar que el Montseny ha deixat de quedar a la dreta, ara el tenim al davant, i la idea és travessar-lo per la BV-5301. Però anem a pams.

escapada amb cotxe al montse - sant marti brull

L’església de Sant Martí, al Brull. Maria Planas Aulet

Primer parem al Brull, on podem visitar el castell, la fortificació ibèrica de Montgròs i les esglésies de Sant Martí, Sant Cristòfol de la Castanya i Sant Jaume de Viladrover. Preguntem a l’Oficina de Turisme (a la rectoria) per les rutes a peu que hi ha senyalitzades, i podrem accedir a aquests indrets mentre l’entorn natural del Montseny ens embolcalla de ple.

Una parada obligatòria de l’escapada amb cotxe al Montseny

Continuem per la BV-5301 fins a Montseny, el poble que dona nom al massís. Una aturada a aquest nucli situat gairebé al cor del massís és obligada. La plaça de la Vila és un mirador excel·lent dels boscos que cobreixen el massís.

I ja que hi som, pugem carrer amunt i, a l’esquerra, trobem l’església de Sant Julià. Ens fixem bé en el campanar, del segle XII: és possible que estigui lleugerament inclinat? Sí, sí que ho està, i molt probablement es deu als corrents d’aigua subterranis. Però no cal patir, que no caurà, perquè la nau de l’església li fa de contrafort.

A Montseny, visitem també l’estela de la Calma, un megàlit neolític ubicat als afores del poble i protegit amb una vitrina per evitar-ne el vandalisme, i la Casa de Cultura, on hi ha una exposició permanent que mostra com ha anat evolucionant la vida a la muntanya.

Una fageda de conte de fades

Des del poble de Montseny, continuem l’escapada amb cotxe per la BV-5301, que agafem en direcció a Sant Esteve de Palautordera, però al cap de poc ens desviem a la dreta en direcció a la Costa de Montseny i Fontmartina. El proper objectiu és el pantà de Santa Fe, al cor del Montseny, on hi ha una fageda espectacular. Hi arribem per la BV-5119 i ens quedem meravellats amb aquest entorn, que sembla de conte de fades.

escapada amb cotxe al montse - pantà de santa fe

El pantà de Santa Fe, al terme de Fogars de Montclús. Manuel Pino

escapada amb cotxe al montse - pantà de santa fe 2

La tardor al pantà de Santa Fe. Víctor Molas

Les castanyes de Viladrau

Per la BV-2114 pugem fins a Viladrau, des d’on podem fer una bonica i amable ruta fins al castanyer de les Nou Branques, un exemplar magnífic d’aquesta espècie tan característica de la població, on s’està recuperant la producció de castanyes. Només necessitarem una hora i mitja per completar aquest itinerari circular que s’endinsa en uns boscos magnífics.

escapada amb cotxe al montse - riera de viladrau

La riera de Viladrau. Mikipons

La riera d’Arbúcies i el castell de Montsoriu

De tornada cap a casa, si ens interessa agafar l’AP-7, podem passar per Arbúcies i descobrir la seva riera, un indret ombrívol i sorprenent, molt ben condicionat per a una agradable passejada. Igual que la que puja fins al castell de Montsoriu, una visita molt i molt recomanable.

escapada amb cotxe al montse - castell montsoriu

El castell de Montsoriu. Àlex

I si ens hem quedat amb ganes de saber més coses d’aquest fascinant massís, podem visitar el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, i endinsar-nos en aquelles històries de la vida a la muntanya d’abans que han modelat el Montseny i l’han conservat perquè en puguem gaudir avui. Gràcies!

escapada amb cotxe al montse - turo de l'home

El turó de l’Home, un dels cims emblemàtics del Montseny. Àngela Llop

escapada amb cotxe al montse - turo de l'home + pirineus

Els Pirineus, al fons, des del turó de l’Home. Mtpla

Si t’agrada la natura, també gaudiràs amb l’escapada amb cotxe a lavall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe al delta del’Ebre, l’escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa, l’escapada amb cotxe al Berguedà i l’escapada amb cotxe a la vall d’Àger.

Recorda que cal posar el cotxe a punt abans d’un trajecte llarg. A la Ciutatdel Motor de Badalona trobaràs els tallers de tots els concessionaris.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.