Ja és primavera! I tenim ganes de natura desbordant, muntanya i oxigen. Triem el massís del Pedraforca per començar a flairar la primavera per diversos motius: els faigs es recuperen de l’hivern i comencen a verdejar, els boscos de pi i avets són ben frescos i les flors comencen a demanar torn per exposar-se als raigs del sol. Comencem l’escapada amb cotxe al Pedraforca!
Continguts
- 1 Com un miratge
- 2 Cap a un mirador de vertigen
- 3 Entre la serra de Cadí i la serra d’Ensija
- 4 El refugi al peu de la cara nord
- 5 Totes les cares del Pedraforca
- 6 Picasso i Gósol: punt i final a l’escapada amb cotxe al Pedraforca
- 7 Més escapades amb cotxe a la muntanya
- 8 Els consells que heu de tenir en compte
Com un miratge
La carretera que ens portarà al massís del Pedraforca és la B-400, que agafem des de la C-16. Poc després de passar el nucli de Maçaners, que ens queda a la dreta, el Pedraforca se’ns apareix al davant com un miratge. Però no és una il·lusió òptica: la seva singular silueta, formada per dos pollegons, és ben real! I a partir d’ara, serà omnipresent.
La següent parada de l’escapada amb cotxe al Pedraforca és el poble de Saldes, on destaquen l’església de Sant Martí de Saldes i l’antic castell de Saldes, amb la bufona església de Santa Maria, l’edifici més ben conservat d’aquest conjunt fortificat situat sobre els espadats que dominen el poble.
Cap a un mirador de vertigen
Des de Saldes, ens dirigim al mirador del Pedraforca (o de Gresolet). Agafem la carretera B-400 en direcció a Gósol i a 1 km agafem un trencant a mà dreta cap al mirador (està senyalitzat). Seguim la carretera veïnal durant 4,5 km fins a arribar a l’aparcament.
Què ens hi espera, al mirador? La immensitat! Situat a la falda del mateix Pedraforca, aquest mirador és un dels indrets més visitats cada any del Parc Natural del Cadí-Moixeró. No és casualitat: està ubicat en un indret de vertigen, sobre un esfereïdor estimball sobre la vall de Gresolet. Espectacular! I la pista asfaltada que recorrem per arribar-hi va guanyant alçada, i els pollegons de roca calcària del Pedraforca ens queden cada vegada més a prop.
Entre la serra de Cadí i la serra d’Ensija
Un cop al mirador, dirigim la mirada a banda i banda. Per una banda, tenim la part més oriental de la serra de Cadí, amb el Comabona i la serra Pedregosa intentant tocar el cel. Al seu peu hi ha, com dues formiguetes, el santuari i el refugi de Gresolet.
Si dirigim la mirada cap al sud, ens trobem davant la magnífica vall de Gresolet, solcada pel torrent de Gresolet i entapissada de boscos a banda i banda. I, al fons, treuen el cap la Tosa i el Puigllançada, a l’esquerra, i la serra d’Ensija, a la dreta. Un paisatge preciós, que a la primavera és de color verd pur.
El refugi al peu de la cara nord
La pista asfaltada que ens ha dut fins al mirador continua cap a amunt, cap al refugi de Lluís Estasen, que porta el nom de l’alpinista, escalador i esquiador de muntanya que va obrir dues vies d’escalada al pollegó Superior del Pedraforca, l’any 1922, i que el 1928 va obrir la via que porta el seu nom a la paret nord de la muntanya. És la cara que veiem precisament des del refugi, punt de pas obligat si es vol pujar al cim.
Arribem al refugi en 15 minuts a peu des del mateix mirador de Gresolet (els últims 200 metres transcorren per un corriol entre avets). Val la pena anar-hi, perquè es troba a la Jaça dels Prats, un esplèndid prat al peu de la desafiant paret rocallosa del Pedraforca.
Totes les cares del Pedraforca
Tornem a la carretera B-400 per la pista asfaltada per on hem vingut. La nostra propera parada és Gósol. Volem veure totes les cares del Pedraforca! El primer tastet el fem des del mirador del Roser, al final del carrer de la Canal, on hi ha l’ermita que dona nom al mirador. Des d’aquí veiem també la imatge de postal del poble, amb el Pedraforca que s’alça, imponent, a l’est.
Continuem per la B-400, que ara es convertirà en la C-563, en direcció a Josa de Cadí i, al coll de Josa, a l’esquerra de la carretera, ens aturem al mirador del mateix nom. Aquí el Pedraforca ja se’ns allunya, però el veiem des d’una perspectiva diferent, inèdita, no tan fotografiada però no per això menys bonica. El poble de Gósol, amb les seves cases de pedra, ens queda al peu, entre camps de conreu i boscos de pi roig i pi negre.
Picasso i Gósol: punt i final a l’escapada amb cotxe al Pedraforca
Després d’haver-nos oxigenat la mirada i l’ànima, tornem a Gósol i ens perdem entre els seus carrers fins a arribar a l’església de Santa Maria del Castell, ubicada en el punt més elevat del recinte fortificat. L’element més destacable és la torre quadrada, d’origen preromànic, adossada al temple. Una escala ens permet pujar-hi al capdamunt, des d’on tenim una magnífica vista del nucli fortificat.
Des d’aquí, ens adonem per què l’estada que la primavera i l’estiu del 1906 va fer Picasso a Gósol va ser tant inspiradora per a la seva recerca artística, i que va suposar una evolució determinant de l’art del segle XX. Al Centre Picasso veurem una reproducció de les obres més representatives de Picasso que s’atribueixen al període gosolà de l’artista.
Més escapades amb cotxe a la muntanya
Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a Salardú, entre paisatges nevats, també us agradaran l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós, l’escapada amb cotxe al Baridà, l’escapada amb cotxe a la vall de Núria i l’escapada amb cotxe a Salardú
Els consells que heu de tenir en compte
Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe. A la Ciutatdel Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris, i hi estareu molt ben assessorats.
Deixa un comentari
Participa i deixa el teu comentari