Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

Ja som a ple estiu. Un estiu més desitjat que mai, ara que la mobilitat ens permet retrobar-nos amb els paisatges, els pobles i el patrimoni que tenim a l’abast. Aquesta proposta per la Segarra us encantarà: té paisatges infinits, horitzons que oxigenen l’ànima i uns castells magnífics per no deixar de somiar.

Els castells del Sió

La zona de la Segarra que recorrerem és molt concreta: seguirà el curs del riu Sió. A mitjan segle XI, aquesta riba va ser reconquerida als àrabs i hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. La Ruta dels Castells del Sió és un itinerari que recorre aquesta terra de frontera i que s’endinsa en els paisatges de secà tan característics i fotogènics de la Segarra.

Cervera, la capital de la Segarra, està ben comunicada per carretera, i s’hi pot arribar des de molts punts de la geografia catalana. La ciutat bé mereix una visita, però avui no us hi aturareu, perquè us deixareu seduir per les històries dels castells que aneu a visitar. Alguns hi organitzen visites guiades i es pot accedir a les seves sales i cambres. Informeu-vos-en abans!

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

Una vista del paisatge característic dels plans de Sió
© Àngela Llop

Cap a Montcortès i l’Aranyó

Comenceu l’escapada amb cotxe als castells de la Segarra a Cervera, des d’on aneu fins a Montcortès i l’Aranyó per l’L-303. Els dos nuclis estan molt a prop l’un de l’altre, i en una mateixa fotografia podeu tenir-los tots dos!

El castell de Montcortès original està ja documentat al segle XI, però, com molts altres castells de frontera, a les acaballes del segle XV va ser reformat i substituït per l’edifici que avui podem contemplar. Un edifici que impressiona per la seva grandiositat i elegància. És una magnífica fortalesa amb dues torres bessones molt característiques.

El castell de l’Aranyó havia estat en origen una torre de guaita i defensa per vigilar els moviments dels sarraïns. Més tard, al segle XVI, es va transformar en el castell-palau que veiem avui, i va passar a tenir una funció estrictament residencial. Aquí va néixer, l’any 1918, Manuel de Pedrolo, autor del famós Mecanoscrit del segon origen.

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

El castell de Montcortès
© PCB75

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

El castell de Montcortès, damunt d’un turó
© Gerard Escuer I Parramona

Concabella: el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió

Des de l’Aranyó, anem a Concabella per L-310. Concabella és una parada imprescindible d’aquesta escapada amb cotxe als castells de la Segarra: aquí hi ha el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, i ens hi explicaran molt bé la funció i el sentit d’aquestes fortaleses.

Els orígens del castell de Concabella es remunten al segle XI, i manté el nom de la primera nissaga que en va ser propietària. Actualment, és un gran castell renaixentista amb grans finestrals i galeries organitzades al voltant d’un pati central. Com els castells dels contes, té una torre a cadascuna de les cantonades, però només se’n conserven dues.

Si feu una visita a consciència al castell de Concabella, hi descobrireu també l’Espai Pedrolo, amb una exposició sobre l’obra (prolífica i imaginativa) d’aquest escriptor, i una exposició permanent sobre la flora i la fauna dels secans de Lleida, un ecosistema desconegut, que passa desapercebut de les mirades més turístiques.

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

Detall de les finestres del castell de Concabella
© Isidre Blanc

No hi fa res, així vosaltres podeu gaudir amb calma i tranquil·litat d’aquests paisatges bellíssims i balsàmics en aquesta escapada amb cotxe.

Un molí fariner que és un palau

Des de Concabella, visitem els castells de Ratera i les Pallargues. Més conegut com a castell-molí de Ratera, el castell de Ratera es va convertir en un gran casal gòtic als segles XIV i XV, fins que al segle XVI, quan la família dels Erill el van transformar en un molí fariner que aprofitava les aigües del Sió. La restauració que s’hi ha fet permet observar perfectament les dues funcions del castell: la residencial i la productiva. Aprofiteu per visitar el poble de Ratera, una vila closa amb una única portalada d’entrada. Els seus habitants s’hi sentien ben resguardats!

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

El castell de Ratera va funcionar durant un temps com a molí fariner
© Alberto-g-rovi

Les Pallargues: quina entrada més espectacular!

El castell de les Pallargues també és un castell-palau, com molts altres de la zona que ja heu vist. Però aquest té una singularitat monumental: un arc gòtic de 13 metres de llum us en donarà la benvinguda. El trobareu de seguida, en un carreró del nucli de cases de pedra que té el mateix nom que el castell.

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

El castell de les Pallargues, amb el seu arc gòtic monumental a l’entrada
© Isidre Blanc

En aquest palau, encara habitat, les visites guiades que s’hi fan permeten descobrir racons sorprenents com la la sala de guàrdia; la sala capitular, sòbria i elegant; l’antic dormitori dels nobles; l’escala de caragol que baixa als calabossos o el pou excavat en la pròpia roca on neix una aigua cristal·lina.

La torre de l’homenatge de les Sitges

De les Pallargues, tornem a Concabella, on agafem L-310 en direcció a Guissona. Abans d’arribar-hi, ens desviem a la dreta per l’L-313 per visitar el castell de les Sitges, que conserva un aspecte genuïnament medieval, amb l’esvelta torre de l’homenatge al centre del conjunt. Fa més de 20 metres d’alçària i és, sens dubte, l’element més notable del castell. Fixeu-vos que la seva porta d’entrada es troba a 8 metres del terra: no ho posaven fàcil als enemics per entrar-hi!

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

La torre de l’homenatge destaca sobre el conjunt del castell de les Sitges
© Fer55

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

El castell de les Sitges
© PMRMaeyaert

A l’interior del castell hi ha uns espais propis d’una residència aristocràtica i conserva encara el celler, la masmorra i la cuina, el forn i les cavallerisses. Si pugeu a la terrassa superior, gaudireu d’una magnífica panoràmica dels plans del Sió, de la Segarra i de comarques veïnes.

Oluja Baixa més Oluja Alta igual a les Oluges

Des de les Sitges, anirem en direcció a Cervera per les carreteres L-313, L-311. Abans d’arribar a la capital de la Segarra, agafarem l’N-141f per visitar les Oluges, que s’estén a la falda del serrat. S’hi veu clarament el fet que originàriament, al segle XI, hi havia dos nuclis, cadascun amb el seu castell i la seva església: l’Oluja Alta i l’Oluja Baixa.

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

El castell de l’Oluja Baixa
© Àngela Llop

Actualment, entre els dos castells destaca el castell de Baix, una notable construcció renaixentista del segle XVI, que consta d’una torre de planta quadrada, portal adovellat, finestrals amb motllures i una gran profusió d’elements heràldics. L’antic castell de l’Oluja Alta és avui una casa senyorial.

El colofó: la vila closa de Montfalcó Murallat

A toca de les Oluges hi ha Montfalcó Murallat, el final del nostre recorregut: un petit regal de comiat. Montfalcó Murallat és una de les joies arquitectòniques de les Terres de Lleida: és una vila closa medieval aixecada sobre un turó, que ocupava una posició estratègica per a la vigilància i la defensa en època de reconquesta cristiana.

L’accés a l’interior del conjunt monumental té lloc per una única entrada. Les cases s’organitzen al voltant d’una petita plaça i dels carrerons que hi conflueixen amb estructura radial. Perdeu-vos-hi sense por, justament aquesta és la gràcia! Segur que topareu amb les restes de la cisterna comunitària que recollia l’aigua de la pluja des de totes les teulades del poble. També s’hi conserva el forn comunal i l’església de Sant Pere.

En sortir de Montfalcó Murallat, aprofiteu per gaudir de la vista des d’aquí dalt i retingueu a les retines els camps de cereal i els turons amables que us han acompanyat durant el trajecte.

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

La vila closa de Montfalcó Murallat
© Àngela Llop

Escapada amb cotxe als castells de la Segarra

La plaça de Montfalcó Murallat
© Àngela Llop

Més escapades de patrimoni

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe als castells de la Segarra, també us agradaran l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona, l’escapada ambcotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe pels pobles medievals del Baix Empordà, l’escapada amb cotxe per la Ruta del Cister, l’escapada amb cotxe per Miravet i la riba de l’Ebre, l’escapada amb cotxe als castells de l’Anoia, l’escapada amb cotxe a la vall de Lord, les 5 escapades amb cotxe a pobles de vertigen, l’escapada ambcotxe a les muntanyes de Prades i l’escapada amb cotxe a la Seu d’Urgell.

Consells que heu de tenir en compte

Recordeu que si feu una sortida més llarga de l’habitual, prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris per mantenir el vostre cotxe a punt! Si voleu allargar l’escapada i estar-hi uns dies a la zona, podeu camperitzar el vostre cotxe. Aquí us ho expliquem.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.