Entre camps de conreu i turons amables, treuen el cap un munt de castells i torres de vigilància. L’Anoia és una comarca sorprenent, i en descobrirem els seus paisatges plàcids mentre anem a la recerca de les fortaleses medievals que s’hi han preservat. Aquesta escapada amb cotxe als castells de l’Anoia promet, i molt!

Igualada: una capital per veure

La capital de l’Anoia ens servirà de punt de partida de descoberta d’una part de la comarca a través dels seus castells i torres. Ja que hi som, aprofitem per fer un tomb pels carrers del nucli històric, on destaca la basílica de Santa Maria, renaixentista, i ens perdem pel barri de les adoberies, a tocar del rec medieval que transportava l’aigua necessària per fer moure els molins. El barri adober, fora de les muralles medievals, amb els característics contraforts adossats a les façanes de les adoberies, és el sector de la ciutat amb més personalitat, i l’únic paisatge industrial destinat a l’adob de la pell existent al Principat.

Una torre dels Cardona

D’Igualada, anem a Òdena, que es troba a un tir de pedra, perquè allà hi ha el castell d’Òdena, una torre que va ser clau en la vigilància i la defensa de la conca d’Òdena. Va estar en mans del llinatge dels Òdena fins a la darreria del segle XIII, quan en van perdre tots els drets i va acabar sota domini dels Cardona (sí, els de la muntanya de sal). No és difícil imaginar per què aquesta torre era tan preuada: la seva ubicació és realment estratègica, amb una vista gairebé de vol d’ocell sobre l’entorn. Un entorn de boscos, muntanyes i camps de conreu que ens repararà l’ànima.

Torre castell Òdena – ©EliziR

 

El castell de Claramunt, el més espectacular

Tornem al nus de carreteres d’Igualada, perquè ara hem d’agafar la C-244, que ens portarà a la Pobla de Claramunt. Aquí hi ha, segurament, un dels castells més espectaculars de la zona, el castell de Claramunt, que corona una muntanya rocosa en la qual ja us hi heu fixat segur perquè és com un far, sempre visible. O com la cirera d’un pastís.

Al castell, hi arribem forçosament a peu. Però valdrà la pena, per la història que trepitjarem i per la magnífica vista que tindrem des de dalt de l’entorn natural que l’envolta. És l’indiscutible senyor de la conca d’Òdena. La seva ubicació no és casual. Fundat a la segona meitat del segle X, formava part d’una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i al-Andalus.

Escapada amb cotxe als castells de l'Anoia - Castell de Claramunt

Castell de Claramunt – ©Emvallmitjana

La història del castell, marcada pels conflictes bèl·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però ha sabut conservar l’impressionant aspecte de fortalesa. Actualment, el conjunt conserva l’estructura clàssica d’un castell del segle XII, dividit en dos recintes que separen la part residencial, amb la sala i la torre de l’homenatge, i el recinte jussà, on s’aplegaven els serveis del manteniment del castell, que avui és un gran pati envoltat de muralles. La visita ens deixarà un bon regust de boca, que ens permetrà baixar amb alegria fins al cotxe per continuar la nostra escapada pels castells de l’Anoia.

Castell de Claramunt – ©Maria Rosa Ferre

Una fortalesa habitada

La nostra propera parada és a la Torre de Claramunt, un dels pocs de l’Anoia que encara estan habitats, i en veurem l’exterior. Ens fixarem especialment en les façanes sud i est, d’estil renaixentista, erigides a finals del XVI. Aprofitem que som a la Torre de Claramunt per visitar l’església de Sant Joan, a tocar del castell, un elegant temple d’estil barroc neoclàssic i un campanar de les acaballes del segle XVIII.

Escapada amb cotxe als castells de l'Anoia - Sant Joan, la Torre de Claramunt ©Araceli Merino

Torre de Claramunt ©Araceli Merino

Les estades del rei Jaume I

De la Torre de Claramunt anirem fins a Piera, on descobrirem el seu castell, on hi havia fet llargues estades el rei Jaume I quan s’havia de desplaçar a la Catalunya interior. Envoltat per una muralla emmerletada, el castell té una impressionant torre quadrada. Actualment, els seus espais es lloguen per fer-hi activitats, i el primer diumenge de mes s’hi fan visites guiades de 12 a 14 h.

Escapada amb cotxe als castells de l'Anoia - Torre Castell de Piera ©Msalasnadal

Torre Castell de Piera ©Msalasnadal

Escapada amb cotxe als castells de l'Anoia - Piera ©Maria Rosa Ferré

Piera – ©Maria Rosa Ferré

Damunt d’un espadat

La propera parada de l’escapada amb cotxe als castells de l’Anoia la fem al castell de Vilademàger, un castell imponent ubicat dalt d’un espadat. Sota el domini de la casa comtal de Barcelona, va ser custodiat pels senyors del castell de Queralt i pel llinatge dels Cervelló. Del conjunt, són especialment destacables el cinyell de muralles i les torres.

Escapada amb cotxe als castells de l'Anoia - Castell de Vilademàger ©Maria Rosa Ferré

Castell de Vilademàger – ©Maria Rosa Ferré

El colofó: la torre de la Manresana

No podem deixar l’Anoia sense visitar la torre de la Manresana, als Prats de Rei. De visita lliure, la torre s’ubica en un petit turó, a l’alitpà de Calaf. El paper més destacat de la torre el va fer en la batalla dels Prats de Rei, l’any 1711, en el context de la Guerra de Successió. En aquesta batalla, el comandant Guido von Starhemberg va dirigir les tropes austriacistes des de la mateixa torre, amb una visió de conjunt estratègica. Aquesta batalla contra contra els borbònics es va guanyar.

Escapada amb cotxe als castells de l'Anoia - Torre Manresana @Àngela Llop

Torre Manresana – @Àngela Llop

Més escapades de patrimoni

Si us ha agradat aquesta escapada pels castells de l’Anoia, també us agradaran l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe pels pobles medievals del Baix Empordà, l’escapada amb cotxe per les muntanyes de Prades i l’escapada amb cotxe a la Ruta del Cister.

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris, i hi estareu molt ben assessorats.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.