Aquesta escapada amb cotxe permet conèixer alguns del pobles medievals més bonics del país. L’avantatge del Baix Empordà és que es troben concentrats en pocs quilòmetres. Som-hi!

Primera parada de l’escapada amb cotxe: Pals

Pals és el poble medieval més popular de l’Empordanet, que és com es coneix també al Baix Empordà. “Pals no mereix una visita, sinó cent visites, perquè la seva situació ofereix la possibilitat de veure un dels paisatges més bells i inoblidables del país”, va escriure Josep Pla.

Ens dirigim al recinte gòtic i no triguem a copsar la veritat d’aquestes paraules, mentre passegem pels seus carrerons empedrats, amb la llum de colors ocres i daurats reflectida a la pedra sorrenca dels edificis.

Al llarg de la nostra passejada, que farem sense mapa, simplement guiant-nos per la bellesa de cada racó, trobarem la plaça Major, les tombes visigòtiques, l’església, el castell, la torre de les Hores, la muralla… I finalment, arribem al mirador Josep Pla, on ens quedem embadalits davant la bellesa de la plana empordanesa, amb el massís del Montgrí i les illes Medes al punt de fuga.

Escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà - Pals

El castell de Pals. Crèdit: Maria Rosa Farré

 

L’antiga vila closa de Palau-sator

L’escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà continua a Palau-sator. Des de Pals, prenem la C-31 en direcció a Torroella de Montgrí i, al cap de pocs quilòmetres, ens desviem a la GI-651. Després de Sant Feliu de Boada, un nucli petit i encisador amb una esglèsia preromànica que també aprofitem per visitar, hi ha un desviament a la dreta en direcció a Palau-sator.

Un dels principals atractius de Palau-sator són els trams de la muralla que encara es conserven. El portal sud encara es conserva i, de fet, continua sent l’accés a l’interior del recinte murallat. A dalt d’un turó, el bell mig de la població, hi ha el castell, una torre mestra fortificada.

Escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà - Palau-sator

El nucli medieval de Palau-sator. Crèdit: Vincent van Zeijst

 

Peratallada: vigileu amb els fossats!

Per continuar amb l’escapada amb cotxe al Baix Empordà, tornem a la GI-651, aquest cop en direcció a la Bisbal d’Empordà, i en pocs quilòmetres trobarem, al costat de la carretera, aquest nucli medieval que conserva, per al nostre gaudi, carrers empedrats estrets i tortuosos, un castell de conte coronat per una magnífica torre de l’Homenatge, una plaça Major porticada, uns fossats excavats a la roca que envolten la població, diverses torres i les muralles —Peratallada va ser una de les poblacions catalanes més ben fortificades. 

Escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà - Sant Esteve de Peratallada

L’església de Sant Esteve de Peratallada. Crèdit: Josep Maria Viñolas Esteva

 

Ullastret: primer van ser els ibers

El pròxim objectiu de l’escapada amb cotxe al Baix Empordà és Ullastret. Hi arribem per la GI-644, que prenem des de la GI-651 a l’altura de Canapost. Ullastret no té tan de renom com a vila medieval, però no la deixem enrere, perquè ens sorprendrà gratament, i molt. Hi descobrirem la Llotja, una plaça coberta gòtica de planta rectangular; les muralles, que encerclen un petit grup de carrers estrets i costeruts situats al cim d’un petit tossal (encara se’n conserven deu torres!), i l’església de Sant Pere, d’època carolíngia, és a dir, preromànica.

Un altre dels atractius d’Ullastret és la ciutat ibèrica, la més gran d’aquest període descoberta fins ara a la Península. Entre els segles VI i II aC va esdevenir la capital del poble dels indigets.Passejar-se entre els seus carrers, cases i edificis aristocràtics, descobrir la seva magnífica muralla, i visitar el museu monogràfic transporta els visitants 2.500 anys enrere, al cor de la cultura ibèrica.

Escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà - Ullastret

La torre de la Presó, a Ullastret. Crèdit: Josep Renalias

 

Monells: una plaça porxada inoblidable

La següent parada és Monells, un poble medieval construït al voltant d’un antic castell. La joia d’aquest nucli és la plaça porticada Jaume I, escenari d’un mercat molt important que ja se celebrava a l’edat mitjana i d’algunes de les escenes de la pel·lícula ‘Ocho apellidos catalanes’.

La plaça de Jaume I era el centre d’un important mercat de bestiar i cereals en època medieval. Aquesta plaça porticada té el seu nom en honor al rei en Jaume, que el 1234 hi va fer posar una mesura de gra que, juntament amb la de Girona, servia de referència a la resta del bisbat de Girona. És la famosa mitgera de Monells, de la qual avui se n’hi pot veure una reproducció, a la mateixa plaça, de la primeria del segle XIX.

A banda d’aquesta magnífica plaça (en trobareu poques com aquesta), el conjunt del nucli antic de Monells està format per places i carrers de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, per exemple, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. I d’estil gòtic són la plaça de l’Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals. Més endavant, durant els segles XVII i XVIII es van aixecar cases sobre els mateixos murs de la fortificació. Moltes d’aquestes cases llueixen a la façana dates d’aquest període.

Escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà - Monells

La plaça de Jaume I de Monells. Crèdit: Núria

 

Si cal que prepareu el cotxe per a l’escapada als pobles medievals del Baix Empordà, visiteu el concessionari oficial. Trobareu el vostre a la Ciutat del Motor de Badalona, on trobareu el gruix més important de concessionaris, tots concentrats en un sol espai.

1 reply

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.