Si us va agradar l’escapada amb cotxe a la Vall d’en Bas, us captivarà aquesta sortida al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Aquest parc natural és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica: té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques. Amb aquesta escapada amb cotxe no et perdràs cap dels indrets que són de visita imprescindible!

Olot: l’epicentre de l’escapada amb cotxe a la Garrotxa

El vostre campament base serà Olot, i des d’aquí us apropareu als pobles i els espais naturals que visitareu. Des de Barcelona, arribeu a Olot per les carreteres C-17, C-37 (túnel de Bracons) i C-152.

Un cop a Olot, passegeu pel nucli antic, que conserva l’estructura vella dels carrers i diferents edificis i monuments històrics de rellevància, com ara cases senyorials modernistes, les esglésies de la Mare de Déu del Tura i Sant Esteve, el claustre renaixentista del Carme, la Casa Museu Can Trinxeria i el Museu dels Sants.

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - Olot des del volcà Montsacopa

Vista panoràmica d’Olot des del volcà Montsacopa. Crèdit: Leonid Bovkun

 

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - L'església de Sant Esteve d'Olot

L’església de Sant Esteve d’Olot i, al davant, la Casa Gaietà Vila, modernista. Crèdit: Zarateman

 

El Parc Nou: el vostre centre d’informació

No us moveu d’Olot, però canvieu d’escenari. La vostra propera parada a la ciutat serà el Parc Nou, una esplèndida finca senyorial —antigament de propietat privada— on hi ha la Torre Castanys, un edifici modernista que acull el Centre d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aprofiteu que hi sou per informar-nos de les rutes que us conduiran als espais naturals protegits més emblemàtics de la zona volcànica.

En el mateix edifici hi ha el Museu dels Volcans, que us permetrà fer una immersió en el vulcanisme i els terratrèmols —n’hi ha hagut de molt importants a la zona. És l’únic d’aquestes característiques a la península Ibèrica.

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - Museu dels Volcans

La Torre Castanys, al Parc Nou, és la seu del Museu dels Volcans i del Punt d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Crèdit: Wamito

 

Cap al volcà Montsacopa

Una de les coses que us hauran explicat al Centre d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és com arribar a peu des del Parc Nou fins a la Reserva Natural del Volcà Montsacopa.

El Montsacopa és un volcà situat al mig de la ciutat d’Olot, entre els volcans de Montolivet i el de la Garrinada. El seu con volcànic és de manual: el cràter és circular i està centrat, i fa 120 metres de diàmetre. A dalt del volcà, a més, trobareu l’església de Sant Francesc, reconstruïda a les acaballes del segle XIX, i dues torres de guaita, bastides durant les guerres carlines de la segona meitat del segle XIX. Avui, són excel·lents miradors de la ciutat d’Olot i de la zona volcànica que l’envolta. Imprescindible!

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - Cràter del volcà Montsacopa

El cràter del volcà Montsacopa, amb l’església de Sant Francesc al mig. Crèdit: Puigalder

 

Castellfollit de la Roca: viure sobre una cinglera basàltica

Ara sí, marxeu de la ciutat per continuar l’escapada amb cotxe pels volcans de la Garrotxa i conèixer altres indrets magnètics i sorprenents del Parc Natural. De fet, el nostre objectiu és conèixer unes formacions rocoses singulars, les cingleres basàltiques, que només es donen en àrees que han tingut una activitat volcànica molt forta.

Per l’A-26, arribeu fins a Castellfollit de la Roca, un poble construït amb material volcànic i sobre material volcànic. Anem a pams. El paviment i el mobiliari de la plaça de Josep Pla —un magnífic mirador— és de basalt, la roca que es forma quan es refreda la lava. I alguns dels edificis del barri vell medieval també s’han fet amb materials volcànics.

El més espectacular, però, és que tot el nucli antic s’assenta sobre una cinglera basàltica de 40 metres d’alçària formada per la lava de dues colades procedents de volcans d’Olot i Begudà. La imatge del poble alçat sobre la cinglera és espectacular. No té preu. 

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - Castellfollit de la Roca

El poble de Castellfollit de la Roca, damunt l’espectacular cinglera basàltica. Crèdit: Ferran Cerdans Serra

 

Les colades de lava de Sant Joan les Fonts

Des de Castellfollit de la Roca, torneu a Olot per la GI-522 perquè abans us aturareu a Sant Joan les Fonts, famós també pel basalt. Un itinerari a peu, perfectament senyalitzat, us condueix de de la plaça Major del poble fins al Molí Fondo, on veureu fins a tres colades de lava, que van baixar consecutivament per aquest tram de riu. Si continueu fins al Boscarró, descobrireu una antiga pedrera de basalt. Per la seva duresa i resistència, el basalt s’ha usat molt per fer-ne llambordes.

Des de Sant Joan les Fonts, aneu a Olot, però aquest cop passeu de llarg. Per què? Perquè anireu a Santa Pau per la GI-524. Abans d’arribar-hi, us aturareu dues vegades, primer al km 4 i després al km 6,1. Estigueu atents a les zones habilitades per a l’aparcament que trobareu al costat de la carretera, en tots dos casos.

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - El castell de Juvinyà

El castell de Juvinyà, a Sant Joan les Fonts. Crèdit: Puigalder

 

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - El pont medieval de Sant Joan les Fonts

El pont medieval de Sant Joan les Fonts. Crèdit: JackF

 

Un bosc de conte: la fageda d’en Jordà

La primera parada és obligatòria: us conduirà, per un itinerari a peu, fins a la Reserva Natural de la Fageda d’en Jordà. Aquesta fageda, ufanosa i màgica, creix sobre una colada de lava del volcà Croscat. Aquesta fageda és també excepcional i inspiradora —Joan Maragall li va dedicar un poema que la va fer famosa.

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - La fageda d'en Jordà

La fageda d’en Jordà, a la tardor. Crèdit: Catalaalatac

 

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - Vista panoràmica de la fageda d'en Jordà

Vista panoràmica de la fageda d’en Jordà, des de la serra de Xenacs. Crèdit: Mikipons

 

El Croscat o la història d’un volcà foradat

La segona parada, al km 6,1 de la GI-524, és per endinsar-vos en la Reserva Natural del Volcà del Croscat. És una gredera, una antiga zona d’extraccions minera que conserva el tall que permet veure l’estructura interna d’un volcà. Aquest volcà ja no té secrets per a ningú, perquè es pot veure per dins. Fascinant.

 

Santa Pau: la cirereta de l’escapada a la Garrotxa

Finalment, arribeu fins a Santa Pau, la cirereta d’aquesta escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa. Una passejada pel nucli antic d’aquesta vila medieval permet contemplar d’edificis singulars i, des del sector est, panoràmiques esplèndides sobre la vall del Ser. Si el dia és molt clar, des del portal de Mar es pot veure el golf de Roses i la mar!

A més d’aquest mirador sobre la vall del Ser, no us perdeu el castell, monumental, bastit entre els segles XIII i XIX, i l’emblemàtica plaça porticada dels Bous, que servia d’aixopluc al mercat. També hi destaca l’església gòtica de Santa Maria. Santa Pau és un dels nuclis més bufons i encisadors del Principat, i no trigareu a adonar-vos-en.

Escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa - La plaça porxada de Santa Pau

La plaça porxada de Santa Pau. Crèdit: Alexsalcedo

 

Si ja coneixeu els volcans de la Garrotxa, aquí trobareu més idees d’escapades amb cotxe:

Escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà

Escapada amb cotxe al Berguedà

Escapada amb cotxe a la Terra Alta

Escapada amb cotxe a Cardona i Solsona

 

I recordeu que, si cal preparar el cotxe per a les vostres escapades, el millor és visitar el concessionari oficial. A la Ciutatdel Motor de Badalona hi ha un gran grup de concessionaris concentrats en un sol espai.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.