L’arribada amb cotxe a la vall de Lord és triomfal. Èpica. Espectacular. Hi accedim per la carretera C-462, des de Solsona. Després d’un túnel, i el paisatge se’ns obre com un ventall i, com si haguéssim traspassat una espècie de portal temporal, sabrem que som en un territori feréstec, indòmit i allunyat de tot. Ja som a la vall de Lord, on transcorre aquesta escapada amb cotxe.

Cap a Sant Llorenç de Morunys, la ‘capital’ de la vall de Lord

A partir de la presa, la combinació de muntanyes —rocoses algunes, cobertes d’espessos boscos unes altres— i aigua serà la tònica general. La carretera acompanya les aigües del Cardener, que són les que es retenen al pantà, i uns quants túnels més endavant ens rebrà Sant Llorenç de Morunys, la ‘capital’ de la vall de Lord. Sant Llorenç de Morunys conserva l’estructura de vila closa, amb diversos portals d’entrada, un monestir romànic i carrerons estrets i empedrats. Ens hi perdem durant una estona, sense consultar mapes ni rellotges. És realment molt bonic.

Escapada amb cotxe a la Vall de Lord - Carrer de Sant Nicolau i porta de l'Estudi, Sant Llorenç de Morunys ©Pitxiquin

El carrer de Sant Nicolau i el portal de l’Estudi, a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys
©Pitxiquin

Escapada amb cotxe a la Vall de Lord - Claustre Sant Llorenç de Morunys ©PCB75

El claustre de l’església de Sant Llorenç de Morunys
©PCB75

La capella barroca i el claustre romànic

De l’església del monestir, visitem la capella de la Mare de Déu dels Colls, un prodigi d’art barroc amb tanta pintura daurada que ens enlluernarà. La cúpula és una meravella, però tot el conjunt val la pena: l’escultor Josep Pujol es va deixar anar, i aquí va demostrar la seva gran capacitat compositiva i escènica.

Adossat a la part sud-est de l’església hi ha el claustre, que es creu que es va construir aprofitant un antic porxo que comunicava l’església amb les dependències dels monjos. Remodelat als anys noranta del segle passat, avui el claustre és la porta d’entrada al Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, que podem visitar per situar-nos bé del món on hem entrat. Un món format per quatre municipis del nord del Solsonès: Guixers, la Coma i la Pedra, Odèn i Sant Llorenç de Morunys.

 

Moltes ermites entre boscos

El municipi de Guixers atresora gran nombre de petites ermites romàniques, que esquitxen els boscos que embolcallen gran part del territori. Algunes de les més destaces són Sant Martí de la Corriu, Sant Serni del Grau, el santuari de Puig-aguilar… Però n’hi ha moltes més.

Escapada amb cotxe a la Vall de Lord - Sant Serni del Grau

L’ermita de Sant Serni del Grau ©PMRMaeyaert

El mirador del Codó, a 1.500 metres d’altitud

També és del terme de Guixers el conegut mirador del Codó, situat a 1.530 metres d’altitud i des d’on es gaudeix d’una vista panoràmica excel·lent de tota la vall de Lord. Com hi arriben, a aquest magnífic mirador? Ben fàcil: des de Sant Llorenç de Morunys agafem la C-462 en direcció al coll de Jou. Quan hi arribem, agafem el desviament en direcció Solsona i uns pocs metres més endavant hi ha a mà esquerra el desviament amb les indicacions ‘Camí de la Creu del Codó’.

Ja que som per aquests verals de la vall de Lord, aprofitem per agafar al coll de Jou la carretera L-401 en direcció a Odèn, Canalda i Cambrils. Aquesta carretera és magnífica. A l’esquerra, hi ha un paisatge ondulat de roques arrodonides, pastures i boscos que ens hipnotitza; a la dreta, una paret vertical de pedra que ens fa aixecar el coll per veure’n el final. No sempre ens en sortim, de tant amunt que va la paret.

El pantà de la Llosa del Cavall, a tocar de la presa ©Oliver-Bonjoch

 

Escapda amb cotxe a la Vall de Lord - El pantà des del mirador del Codó ©Wikimedia Commons

El pantà des del mirador del Codó ©Wikimedia Commons

Un zoo i una piscina d’aigua salada

Aquesta carretera ens condueix a dos atractius turístics importants de la vall de Lord. Un és el Zoo Pirineu, un centre de recuperació d’animals ferits o abandonats que també espectacles de vol d’aus rapinyaires. Molt bonic i molt pedagògic, no és un zoo com els clàssics que ens venen al cap. I l’altre és el Salí de Cambrils, on es poden visitar les instal·lacions que s’usaven per aconseguir sal de l’aigua salada que brolla d’una font i que és la que alimenta també la piscina on es poden fer banys terapèutics. Avisem que se sura molt, com en el mar Mort. És tota una experiència.

Escapada amb cotxe a la Vall de Lord - Salí de Cambrils

El Salí de Cambrils, amb les conduccions que baixaven l’aigua fins a la zona on s’evaporava i en quedava la sal ©
Marc Ramonet

Més escapada amb cotxe a la vall de Lord: cap al naixement del Cardener

El Cardener neix al terme de la Coma i la Pedra, al nord de Sant Llorenç de Morunys. I hi volem anar per veure l’indret exacte on comença a caminar aquest riu que després passarà per Cardona, Súria i Manresa abans d’abocar les seves aigües al Llobregat.

Escapada amb cotxe a la Vall de Lord - La Coma i, al fons, la vall de Lord ©Isidre Blanc

Panoràmica de la vall de Lord, amb el nucli de la Pedra en primer terme ©Isidre Blanc

Les fonts del Cardener és un racó de natura és ben fresc, amb cascades envoltades de vegetació. És molt fàcil arribar a aquest verger. Des de Sant Llorenç de Morunys agafem la C-462 direcció a la Coma i la Pedra. Passat el km 27, agafem el desviament que queda a mà esquerra i aparquem el cotxe. A uns 200 m carretera amunt hi ha l’entrada a la zona de les fonts del Cardener.

Escapada amb cotxe Vall de Lord - El cardoner

El Cardoner – Wikimedia Commons

La mola i el santuari de Lord

No podem acabar aquesta escapada amb cotxe a la vall de Lord sense pujar a la mola i el santuari que dona nom a la vall, i que és un indret molt estimat per la gent d’aquests pobles. Com us podeu imaginar, el santuari corona una muntanya de pedra (la mola), i des d’aquí dalt la vista és increïble en cada un dels 360º on mireu. Per arribar-hi, haurem de pujar per unes escales, però no ens importa, la recompensa és brutal. I la millor manera d’acomiadar-nos d’aquesta vall que ens ha robat el cor. Definitivament.

 

Escapda amb cotxe a la Vall de Lord - Santuari de Lord ©PMRMaeyaert

El santuari de Lord ©PMRMaeyaert

 

Escapada amb cotxe a la Vall de Lord - Mola de Lord i santuari ©Isidre Blanc

La mola de Lord amb el santuari al capdamunt ©Isidre Blanc

Més escapades amb cotxe a la muntanya

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a la vall de Lord, al Solsonès, també us agradaran l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós, l’escapada amb cotxe al Baridà, l’escapada amb cotxe a la vall de Núria, l’escapada amb cotxe a Salardú i l’escapada amb cotxe al Pedraforca.

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris, i hi estareu molt ben assessorats.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.