Us proposem una escapada amb cotxe a la Vall d’en Bas, un municipi que pren el nom de la vall on s’ubica, on també hi ha el terme de les Preses, a la comarca de la Garrotxa. La d’en Bas és una vall fèrtil, d’un verd exultant a la primavera i d’un groc viu a l’estiu, abans de la sega.

Esquitxada per petits nuclis delatats pels campanars de les seves esglésies, aquesta és la vall més extensa i fèrtil de tot Catalunya. S’hi conserven pobles de postal, com els Hostalets d’en Bas, Joanetes o el Mallol. I és un lloc prehistòric, certament. Resulta que la vall que veiem avui fa 11.000 anys era un llac de barratge, és a dir, un llac format després que la colada de lava del volcà Croscat creés una mena de presa natural al riu Fluvià. I d’aquí la seva envejada fertilitat. Us proposem descobrir-la en aquesta escapada amb cotxe. Som-hi!

Joanetes, primera parada de l’escapada amb cotxe a la Vall d’en Bas

Si arribeu a la Garrotxa per la C-37, des de Vic, la vall d’en Bas se us apareixerà de cop en sortir del túnel de Bracons, i quedareu bocabadats. No és cap exageració.

El primer poble que visitem és Joanetes, que s’enfila en un entorn muntanyós de gran bellesa, al peu del mític Puigsacalm, escarpat i feréstec. L’edifici més representatiu i vistós de Joanetes és l’església de Sant Romà, del segle XII, un dels exemples de romànic més interessants de la vall. A conseqüència dels terratrèmols del segle XV, va patir molts desperfectes, com molts altres temples de la contrada, i va ser reformada i ampliada, però de l’època medieval es conserven la façana, els arcs torals i la pica baptismal.

Escapada amb cotxe a la Vall d'en Bas

Joanetes. Crèdits: Amadalvarez

Cap a Sant Esteve d’en Bas

Des de Joanetes, per la C-153, aneu a Sant Esteve d’en Bas. No us serà difícil trobar el poble: l’església i el seu campanar seran el vostre far i guia. Entreu-hi, a dins trobareu una joia, el timpà romànic del Crist Majestat, amb la Verge i Sant Joan fent-li costat. Està datat d’abans del segle XII i és una peça d’un valor inqüestionable. Fixeu-vos també en les columnes i en els capitells, que conten històries bíbliques. Per fora, trobareu curiosos els absis, assentats sobre la roca mateix. 

Els Hostalets d’en Bas, el poble dels balcons més florits

Al peu de l’antic camí ral que unia Olot i Vic va créixer un dels nuclis més pintorescos de la Garrotxa: els Hostalets d’en Bas, que conserva la rusticitat original i autòctona. Si voleu comprovar-ho, aneu al carrer de Teixeda: capturareu una de les imatges més belles i conegudes del poble, amb les eres ben restaurades i arrenglerades una al costat de l’altra. Si és primavera o estiu, aquestes balconades de fusta estan ben acolorits, amb els geranis en flor. Us impactarà. I entendreu per què és poble ha estat catalogat com a conjunt històric i artístic.

Hostalets d'en Bas - Escapada amb cotxe a la Vall d'en Bas

Hostalets d’en Bas. Crèdits: Puigalder

El sorprenent Parc de Pedra Tosca de les Preses

Torneu a agafar la C-153 en direcció a Olot i, abans d’arribar-hi, us atureu a les Preses, on visiteu el Parc de Pedra Tosca. És un laberint de camins, parets de pedra seca, artigues i cabanes que mostra la capacitat que té l’home per domesticar el territori per conrear-hi i fer-lo productiu. El Parc és un espai obert que s’ha convertit en un magnífic exemple de recuperació de paisatges naturals volcànics i camps de conreu, i es pot recórrer a través dels diferents itineraris a peu que hi ha senyalitzats.

 

El Mallol: la residència dels vescomtes de Bas

L’escapada amb cotxe a la Vall d’en Bas continua al Mallol. Hi arribeu des de les Preses per la GIP-5226. El nucli s’aixeca, majestuós, sobre el pujol de la Vall. Antigament, hi van viure els vescomtes de Bas, i hi havia un castell fortament murallat i protegit. La vila era el centre de l’administració vescomtal, i la seva esplendor perdura encara en edificis nobles com la casa del Veguer o la casa del Notari, que va exercir de presó fins a la darreria del segle XIX.

El Mallol - Escapada amb cotxe a la Vall d'en Bas

El Mallol. Crèdits: Amadalvarez

Sant Privat d’en Bas: una plaça tancada i un salt espectacular

Per la mateixa carretera, aneu a Sant Privat d’en Bas, el nucli més primitiu del terme, amb una església i un reduït grup de cases que encerclen estratègicament la plaça, a la qual s’accedeix per un pòrtic, sota una de les cases. El poble s’assenta en un fons muntanyós de gran bellesa natural. Si la natura us atrau, aquí teniu un al·licient perfecte per endinsar-vos-hi, el salt del Sallent, espectacular. Podeu arribar a la part alta del salt des del parc de Can Turó, a través de dos camins, el camí dels Matxos i el camí de les Escales.

Escapada amb cotxe a la Vall d'en Bas

Sant Privat d’en Bas. Crèdits: Puigalder

Santa Maria de Puigpardines, una església entre el silenci

Des de Sant Privat d’en Bas anem a Puigpardines, amb una església, Santa Maria, que presideix un entorn soliu i silenciós. S’hi conserva la portalada romànica, del segle XII, i a dins hi ha una pica baptismal de grans dimensions, de l’època enquè el baptisme es feia per immersió.

Escapada amb cotxe a la Vall d'en Bas

Puigpardines. Crèdits: Puigalder

 

Si us queda temps, podeu acabar l’escapada amb cotxe a la Vall d’en Bas a Olot, la capital de la Garrotxa, amb un nucli antic de carrerons encisadors i una vida comercial i gastronòmica molt activa.

Si cal que prepareu elcotxe per a l’escapada a la Vall d’en Bas, visiteu el concessionari oficial. Trobareu el vostre a la Ciutat del Motor de Badalona: hi ha un gruix important de concessionaris concentrats en un sol espai.

 

2 comentaris
  1. Maria Antònia Serradell Paricio
    Maria Antònia Serradell Paricio says:

    Jo he estat aquesta vall i sempre que he anat, m’he quedat bocavadada de la bellesa del seu paisatge. El poble que mes encant te per mi, es el de Hostalets. Pernoctar en aquestal, dona una sensasió de pau i tranquilitat.

    Reply

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.