Excuses per fer una bona escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça? Per començar, uns paisatges d’alta muntanya que deixen sense respiració. Per continuar, un patrimoni romànic únic al món, declarat patrimoni mundial per la Unesco. I, per acabar, un parc nacional amb racons preciosos i de postal. En necessiteu més?

Per arribar al Pont de Suert, la capital de l’Alta Ribagorça, podem anar-hi per l’N-260 (Eix Pirinenc), que podem agafar a la Seu d’Urgell, Sort o la Pobla de Segur, o per l’N-230. Aquest últim recorregut fa una mica més de volta, perquè voreja el Montsec per la Franja, però si teniu temps és una opció molt atractiva i sorprenent: pel camí ensopegareu amb alguns regals inesperats, com ara el nucli de Benavarri, amb un castell imponent, o el poble de Montanyana i el nucli medieval del Pont de Montanyana, que és una veritable delícia.

El Pont de Suert: primera parada de l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça

La capital de l’Alta Ribagorça té un nucli antic admirable. En destaquen la plaça Mercadal, on es feia el mercat cada diumenge, amb els venedors aixoplugats sota les arcades; el carrer Major, emblemàtic, que conserva les porxades, i les cases que mantenen el nom dels antics oficis que s’hi desenvolupaven: el teuler, l’aiguader, el fideuer, l’arrendador, l’ambraire, el ferrer, el baster, el ponter…

La plaça Major del Pont de Suert - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

Un monestir sota l’aigua

Si heu arribat al Pont de Suert per l’N-260 i heu estat atents, haureu vist les restes del monestir de Santa Maria de Lavaix, a prop de l’embassament d’Escales. Un indret hipnòtic. La seva història es remunta al segle X, però agafar rellevància quan es va convertir en una abadia cistercenca. A mitjan segle XIX va quedar abandonada i el segle passat, amb la construcció de l’embassament, el convent va quedar negat sota l’aigua, però treuen el cap les restes del mur, una part de la nau de l’església i una part de l’arc de l’absidiola sud.

 

Cap a la vall de Boí, on la natura i el romànic són els refugis de l’ànima

Poc després d’enfilar l’N-230 cap al nord per deixar enrere el Pont de Suert, trobareu un desviament a mà dreta en direcció a la vall de Boí. La carretera L-500 es converteix en aquest precís instant en el cordó umbilical que us uneix amb el paradís, perquè aquí la natura i el romànic són els refugis de l’ànima. Per aquesta carretera, anireu vall amunt i hi trobareu poblets i esglésies de conte. I al fons, unes muntanyes imponents i una vida animal i vegetal desbordant, protegida dins dels límits del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Detall de la reproducció de les pintures interiors de Sant Joan de Boí - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

 

El romànic de la vall de Boí: quin tresor!

El conjunt romànic de la vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. No són totes iguals. Si us penseu que vista una, vistes totes, aneu molt equivocats. Cada església té el seu punt singular, i si teniu temps, val la pena visitar-les totes. La informació dels horaris i els tiquets combinats els podeu obtenir al Centre del Romànic de la Vall de Boí, a Erill la Vall, un excel·lent punt de partida per començar la descoberta d’aquest patrimoni únic.

El porxo de Santa Eulàlia d'Erill la Vall- Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

 

La Nativitat de Durro - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

 

A tot color

De visita imprescindible és Sant Climent de Taüll, on es projecta a l’absis un videomapatge (‘mapping’) que mostra com es va pintar el famós Pantocràtor, la imatge icònica del romànic català que encara dóna la volta al món. Els colors són tan vius que us sorprendran, però és que en realitat el romànic era molt colorista.

 

L'església de Sant Climent de Taüll - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

Les esglésies ens han arribat pràcticament despullades de policromia tant per dins com per fora, i durant anys s’ha descrit el romànic com un moviment artístic auster i senzill. Treieu-vos aquesta imatge del cap. A les esglésies totes les parets estaven arrebossades i pintades amb escenes i al·legories del Nou Testament i la Bíblia.

Ho visualitzareu a la perfecció a l’església de Sant Joan de Boí, on s’han reproduït les pintures que hi havia originalment. Al·lucinareu: gairebé no hi ha un pam de paret sense pintar, ni que sigui una sanefa, una ornamentació o un personatge bíblic. Era així com es transmetien la fe i els dogmes a la gent del poble, en una època, la medieval, en què la lectura i l’escritura estaven reservades a les elits.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Després d’un bany de romànic, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça continua carretera amunt. Aquesta vegada, el vostre objectiu és entrar en un altre temple sagrat: el de la natura. Mereix tot el respecte, i hi accedireu només amb els vehicles autoritzats pel Parc Nacional, uns taxis que llogueu a Boí i que us poden portar al planell d’Aigüestortes, als estanys de Llebreta i Sant Maurici… Racons idíl·lics tots.

L'estany de Llebreta - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

 

 

L'estany de Sant Maurici i els Encantats - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

També podeu acostar-vos amb vehicle propi o amb l’autobús del Parc fins als aparcaments habilitats a peu de carretera i endinsar-vos a peu pels camins senyalitzats. Si és estiu, més val que matineu, perquè els aparcaments s’omplen amb facilitat.

La presa de Cavallers: la vall als vostres peus

Hi ha un altre lloc meravellós on podeu extasiar-vos amb el paisatge: la presa de Cavallers. Arribar-hi no té pèrdua: és on mor la carretera L-500, que ja coneixeu com el palmell de la mà. Hi ha uns aparcaments habilitats per deixar els vehicles, i pugeu fins a la presa, un mirador amb una vista increïble a banda i bada. En una, l’aigua de l’estany de Cavallers i els cims que l’embolcallen, i als quals podeu accedir pels camins que surten des d’aquest punt. En l’altra, la vall de Boí, infinita, escortada per altes muntanyes. Les mateixes que protegeixen el romànic que us ha fet sentir tanta pau. Aquí també l’experimenteu. Agafeu aire i el deixeu anar a poc a poc. Comprovat: el romànic i la natura calmen l’esperit.

L'embassament de Cavallers, vist des del nord, mirant cap a la vall - Escapada amb cotxe a l'Alta Ribagorça

 

Si us agraden les destinacions de muntanya i ja coneixeu l’Alta Ribagorça, aquí trobareu més idees d’escapades amb cotxe:
Escapada amb cotxe al Berguedà
Escapada amb cotxe a la Cerdanya
Escapada amb cotxe a la vall d’Àger
I recordeu que, si cal preparar el cotxe per a les vostres escapades, el millor és visitar el concessionari oficial. A la Ciutat del Motor de Badalona hi ha un gran grup de concessionaris concentrats en un sol espai.

 

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.