A partir del 21 de març, és primavera! Deixem enrere els freds polars i ens deixem acaronar la pell pels raigs de sol que escalfen però no cremen. És hora de sortir del cau, com la marmota, anar a veure món! Un món que ens espera amb desgel de les neus a les muntanyes, l’eclosió de flors als camps d’arbres fruiters, els pàmpols verds a les vinyes, les tiges crescudes als camps de cereal i els ocells que van i venen i que s’aturen als aiguamolls a descansar. Són moments imprescindibles que us convidem a viure amb aquestes 5 escapades amb cotxe per donar la benvinguda a la primavera. Som-hi!

Camps de cereals al voltant de Granyena, a la Segarra - Àngela Llop

Camps de cereals al voltant de Granyena, a la Segarra – Àngela Llop

Camps de cereal a la primavera, a prop de Tarroja de Segarra - Àngela Llop

Camps de cereal a la primavera, a prop de Tarroja de Segarra – Àngela Llop

L’espectacle de la floració a la Ribera d’Ebre i el Segrià

Un dels moments més esperats de l’any per als amants dels colors és la floració dels arbres fruiters, que es produeix al març, gairebé a l’uníson. Dos dels millors llocs on gaudir d’aquest espectacle són la Ribera d’Ebre i el Segrià, per les grans extensions de camps d’arbres fruiters que hi ha, gràcies a les terres fèrtils que reguen l’Ebre i el Segre.

De sobte, entre el març i l’abril, la Ribera d’Ebre i el Segrià es vesteixen de gala i llueixen els seus millors colors: el rosa intens dels presseguers i el rosa pàl·lid, gairebé blanc, dels cirerers. Cada vegada són més les persones que gaudeixen de l’arribada de la primavera entre aquestes grans extensions de camps de fruiters, i per això ja s’ha encunyat el terme ‘fruiturisme’. Municipis com Aitona, Miravet i Tivissa, entre altres, organitzen visites i rutes als camps, que es converteixen durant uns dies catifes plenes de color.

La floració dels presseguers a Benissanet - Àngela Llop

La floració dels presseguers a Benissanet – Àngela Llop

Camps d'arbres fruiters florits a Aitona, al Segrià - Abel Cerezuela Sanjulián

Camps d’arbres fruiters florits a Aitona, al Segrià – Abel Cerezuela Sanjulián

Les flors d'un cirerer - Joanbanjo

Les flors d’un cirerer – Joanbanjo

El desgel a Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Una altra escapada amb cotxe per donar la benvinguda a la primavera la podeu fer al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Les dues portes d’entrada principals a aquest paradís de la natura són Boí, a l’Alta Ribagorça, i Espot, al Pallars Sobirà. Aquí trobareu aparcaments habilitats per deixar-hi el cotxe (no es permet l’entrada de vehicles privats als dominis del parc) i accedir a les meravelles naturals i paisatgístiques d’aquest preciós racó de món o bé a peu o bé contractant un taxi tot terreny.

L'estany de Ratera, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Mikipons

L’estany de Ratera, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – Mikipons

Ens hi esperen prats de dall esquitxats de flors de tots colors, rius enjogassats que s’atreveixen amb tots els salts, boscos espessos de pins i roures i, sobretot, bells camins que ens permeten gaudir d’aquest verger salvatge.

Quan la primavera estigui consolidada, floriran arreu els lliris, les orquídies, les gencianes i els nerets. Estigueu ben atents si pugeu fins als estanys de Sant Maurici o de Ratera, o si sortegeu gràcies a les passarel·les el recorregut capriciós d’Aigüestortes.

L'estany de Sant Maurici - Diliff

L’estany de Sant Maurici – Diliff

Castells de llegenda entre un mar de camps verds

Si us dic la Segarra, segur que us venen al cap dues coses: castells i camps de cereal. Efectivament, en aquesta plana d’interior de paisatges ondulants els camps de cereal es vesteixen de verd amb la primavera. És un espectacle imprescindible si es vol viure un d’aquells moments esclatants de l’any.

Aquest mantell verd envolta nuclis i monuments. Hi ha un patrimoni històric a la Segarra impressionant, format per castells, torres, viles closes, santuaris… Podeu viatjar a l’edat mitjana si visiteu Montfalcó Murallat i els castells de Concabella, Florejacs, les Pallargues, les Sitges… La majoria es poden visitar per dins, i val molt la pena!

Castell de Subirats, al Penedès - Àngela Llop

Castell de Subirats, al Penedès – Àngela Llop

El vol dels ocells, als aiguamolls de l’Empordà

A la primavera, els ocells es mouen. És l’època en què moltes espècies migren entre l’Àfrica i Europa, i els aiguamolls de l’Empordà són un lloc ideal on fer una parada: hi ha aigua mig dolça i mig salada, bons aliments i una temperatura ideal!

L'estany del Cortalet és un dels racons més emblemàtics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà - Mikipons

L’estany del Cortalet és un dels racons més emblemàtics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà – Mikipons

Aquests ocells conviuen durant una temporada amb els que viuen tot l’any al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Sigui com sigui, no oblideu portar uns bons prismàtics, perquè així gaudireu més de les més de 300 espècies d’ocells que podeu trobar-hi. Alguns dels més emblemàtics són el flamenc, però també trobareu la cigonya (que són l’emblema del parc natural), el bernat pescaire, la cigonya negra (més rara que la blanca), la polla d’aigua, l’aligot, el xoriguer… No acabaríem mai la llista!

Diferents camins senyalitzats us permetran endinsar-vos per aquest paradís dels ocells, i com que és un terreny pla, les rutes no tenen cap mena de dificultat.

Els estanys del Matà, als aiguamolls de l'Empordà - Mikipons

Els estanys del Matà, als aiguamolls de l’Empordà – Mikipons

Els pàmpols de les vinyes s’obren al sol

Sí, el paisatge de vinyes també és preciós a la primavera. Els pàmpols dels ceps es van fent grans i agafen un verd intens que dóna color a l’entorn i a la nostra mirada. I ens anuncien que aviat, molt aviat, hi creixeran gotims de raïm ufanosos que ens regalaran el seu nèctar perquè el convertim en vi.

El Penedès (l’Alt i el Baix) és una zona ideal per endinsar-se en paisatges infinits i curulls de vinya, un conreu ancestral que va arribar a casa nostra gràcies als grecs, que es van instal·lar a Empúries al segle VI aC.

Paisatge de primavera al Penedès - Àngela Llop

Paisatge de primavera al Penedès – Àngela Llop

Visiteu els petits pobles de Torrelles de Foix, Sant Pere de Riudebitlles o Sant Jaume dels Domenys per deixar-vos embolcallar pels preciosos camps conreats de vinya. Són paisatges endreçats on ens meravella comprovar que la col·laboració entre la natura i la mà de l’home és possible i respectuosa.

Camps de vinya a Torrelles de Foix, al Penedès - Àngela Llop

Camps de vinya a Torrelles de Foix, al Penedès – Àngela Llop

Més escapades de natura

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe de natura, també us agradaran l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe per Miravet i la riba de l’Ebre, l’escapada amb cotxe als castells del’Anoia, l’escapada amb cotxe a la vall de Lord, l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós i l’escapada amb cotxe per les muntanyes de Prades.

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que si feu una sortida més llarga de l’habitual, prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris per mantenir el vostre cotxe a punt!

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.