Escapada amb cotxe - Castell de Cardona

Monumental. Aquesta és la paraula exacta i inequívoca que descriu l’escapada amb cotxe que estem a punt d’emprendre, i és que ens portarà fins a Cardona i Solsona, dues poblacions amb un patrimoni excepcional unides per la C-55.

La primera parada de l’escapada amb cotxe pel Bages i el Solsonès és Cardona. El castell, que ja albirem de lluny quan ens acostem a la vila, ha estat escollit pels catalans com el monument favorit 2017, i de seguida entendrem per què.

Quina vista!

El castell de Cardona va néixer per consolidar el domini sobre les terres conquerides als àrabs. Des de dalt de la torre, s’albira la vall del Cardener i l’explotació de sal (la vista és magnífica!). De fet, gràcies als beneficis que donava el salí, els senyors de Cardona es van convertir en una de les nissagues més influents i poderoses de la corona d’Aragó.

Quan els Cardona van deixar d’utilitzar el castell com a residència, aviat va passar a tenir funcions defensives. Durant la Guerra de Successió, al segle XVIII, va protagonitzar una resistència ferotge contra les tropes de Felip V, i va ser l’últim bastió que va capitular, el 18 de setembre de 1714.

Escapada amb cotxe - Castell de Cardona

El castell de Cardona. Crèdit: Josep Renalias

Cardona: Un escenari de pel·lícula

Tota aquesta història d’esplendor i d’episodis històrics rellevants es respira en cada un dels racons del castell, on hi ha la bonica col·legiata de Sant Vicenç, on Orson Welles va rodar-hi la famosa pel·lícula ‘Campanades a mitjanit’.

Si no ens hem passejat pel nucli històric de Cardona abans de pujar al castell, ho podem fer ara, de baixada. És un plaer passejar per uns carrers que, gràcies al comerç de la sal, van acollir a l’edat mitjana un mercat important, on acudien viatgers de tot arreu. Des del Centre Cardona Medieval, a la plaça de la Fira, organitzen visites guiades al nucli històric de Cardona.

A dins d’una muntanya de sal a Cardona

No podem continuar l’escapada amb cotxe i marxar de Cardona sense visitar el Parc Cultural de la Muntanya de Sal. Una visita guiada d’1 h aproximadament permet endinsar-se fins a 86 m endins i gaudir de l’espectacle de formes i textures que ofereix el massís salí. És un fenonem natural únic al món, que creix i canvia cada dia a mesura que la pluja l’erosiona.

Escapada amb cotxe - Muntanya de Sal de Cardona

L’exterior de la muntanya de sal de Cardona. Crèdit: Jordi D. A.

Si fa calor, tenim la solució ideal. Per la C-55 amunt, en direcció a Solsona, trobem el pantà de Sant Ponç (hi ha un senyal a mà dreta). Les aigües blaves del Cardener retingudes per la presa ens proporcionaran un entorn segur on banyar-nos i refrescar-nos. Hi ha zona preparades per al bany, i també podem llogar-hi caiacs o practicar el surf de rem. Una gran descoberta!

Escapada amb cotxe - Pantà de Sant Ponç

El pantà de Sant Ponç. Crèdit: Josep Renalias

Seguim l’escapada amb cotxe cap a Solsona

Amb la frescor al cos, tornem al cotxe, enfilem carretera amunt i no parem fins a Solsona. Deixem el vehicle a l’aparcament que hi ha davant del portal del Pont i ens rendim a una de les ciutats més boniques del país. Només entrar-hi, trobarem la catedral de Santa Maria i el Palau Episcopal, un conjunt monumental que val molt la pena visitar.

Escapada amb cotxe - Catedral de Solsona

L’interior de la catedral de Solsona. Crèdit: Jurvetson

Després, és qüestió de deixar-se guiar per la intuïció i perdre’s pels carrers de Solsona, són tots encisadors: el carrer del Castell, el carrer de Llobera, el carrer Major, la plaça de Sant Joan, la plaça Major, que és porxada… No podrem deixar d’embadalir-nos! Solsona presumeix d’un patrimoni barroc important, però també hi ha edificis modernistes, carrers medievals i moltes, moltes fonts. Totes tenen la seva història i el seu encís.

Escapada amb cotxe - Plaça Sant Joan a Solsona

La plaça de Sant Joan de Solsona. Crèdit: Ibj Ibj

Solsona és una ciutat amb una gran tradició gegantera i festiva. En podem conèixer tots els secrets al Quarto dels Gegants, al carrer de Sant Llorenç, on s’aixopluguen tots els gegants i elements de la Festa Major, que té els seus orígens den el Corpus medieval.

La vall de Lord, una sorpresa al peu del Pirineu

Si volem perdre de vista per un moment la civilització, des de Solsona prenem la C-462 i ens embadalim amb els paisatges increïbles que envolten el pantà de la Llosa de Cavall —i celebrarem que una carretera s’hagi construït en un indret així, seguint amunt el curs del Cardener. Per això acabem l’escapada amb cotxe a Sant Llorenç de Morunys, a la vall de Lord, a tocar del Pirineu.

Escapada amb cotxe - Pantà de la Llosa del Cavall

El pantà de la Llosa del Cavall. Crèdit: Capolatell

Mentre ens omplim els pulmons d’oxigen i aire pur, passegem per aquest nucli encisador i recollit, que conserva els portals de la muralla. Des d’aquestes entrades, els carrers ens dirigeixen les passes fins a les placetes interiors i el carrer Major, que acaba a prop de l’església. Ens va perfecte, perquè la visitarem: a més de ser un notable exemple de romànic d’època llombarda, atresora al seu interior un magnífic retaule barroc, el de la Mare de Déu dels Coll, obra de l’escultor Josep Pujol. El retaule cobreix tot l’àmbit de la capella i és profusament decorat. En un principi, no sabrem on dirigir la mirada, però de mica en mica hi anirem identificant personatges i escenes bíbliques.

Escapada amb cotxe- Monestir de Sant Llorenç de Morunys

El claustre de l’antic monestir de Sant Llorenç de Morunys. Crèdit: Jordi D. A.

Si cal preparar el cotxe per fer l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona, el millor és visitar el concessionari oficial. A la Ciutat del Motor de Badalona hi ha un gran grup de concessionaris concentrats en un sol espai.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.