Escapada amb cotxe a la vall del Corb
Seguint el curs del riu Corb, entre la Conca de Barberà i l’Urgell, trobem petits poblets medievals que conserven un patrimoni cultural impressionant bressolat per un paisatge de boscs i camps de vinyes, ametllers i oliveres. Us en penedireu si no hi aneu!
Una mica d’introducció
Dediquem a aquesta escapada amb cotxe a la vall del Corb perquè ens agraden aquells racons arrecerats dels grans pols turístics que es deixen descobrir per carreteres secundàries.

El nucli de Forés, envoltat de camps de conreu. Crèdit: Àngela Llop
El Corb és un riu que neix a la font de Rauric, al terme de Llorac i aviat es dirigeix cap a l’oest, en direcció al Segre, que l’espera a Vilanova de la Barca, ja al Segrià. Però el tram que nosaltres coneixerem del Corb és el de l’inici, de Llorac fins a Belianes. Per aquests paisatges de la Conca de Barberà i l’Urgell descobrirem viles closes, castells, monestirs i carrers empedrats que ens robaran el cor.
Santa Coloma de Queralt: l’esplendor de la Segarra històrica
Tot i que es troba administrativament a la comarca de la Conca de Barberà, Santa Coloma de Queralt ha tingut sempre el cor a la Segarra. De fet, pel que fa al paisatge, no hi ha cap ‘frontera’. Podeu venir des de la Segarra fins a Santa Coloma i no us haureu adonat que heu canviat de comarca —administrativa—.

Paisatges de boscos i conreus al voltant de Santa Coloma de Queralt. Crèdit: Àngela Llop
Un cop dit això, ja us podeu perdre pels carrerons i els carrers porxats de la vila. Tots els camins us han de portar al magnífic pati d’armes i al castell, que és més aviat un palau fortificat. Era la residència dels comtes de Santa Coloma, i s’hi distingeixen amb facilitat les pinzellades del gòtic, el Renaixement i el barroc que el fan encara més esplendorós. S’hi fan visites guiades i s’hi pot pujar a la torre. La vista paga la pena.

L’església de Santa Maria, a Santa Coloma de Queralt. Crèdit: Maria Rosa Ferré

La plaça Major, porxada, de Santa Coloma de Queralt. Crèdit: Maria Rosa Ferré
Cap a Rauric i el naixement del riu
Agafem la carretera T-224 en direcció a Llorac. Abans d’arribar-hi, pararem a Rauric, el veïnat on neix el Corb, el riu que ens acompanyarà sempre a partir d’ara en aquesta escapada amb cotxe per la seva vall. Rauric, coronat per l’església de Santa Fe, es troba a la dreta de la carretera i molt a prop seu, a la banda meridional, hi ha la font de Rauric. Som a l’altiplà segarrenc: els camps de conreu que ens envolten semblen no tenir fi. Només unes clapes de bosc ens interrompen la mirada cap a l’horitzó.

Santa Fe de Rauric, al terme de Llorac. Crèdit: Maria Rosa Ferré
La vila closa de Conesa
Abans d’arribar a Llorac encara ens desviarem cap a l’esquerra per la T-2244, cap a Savallà del Comtat i després cap al nostre objectiu: Conesa. Durant la travessia, no parem de badar a banda i banda de la carretera: els paisatges ens tenen hipnotitzats, i són canviants: ara boscos de pi, ara camps de conreu que dibuixen a la terra un tauler d’escacs.

L’entrada a la vila closa de Conesa. Crèdit: Maria Rosa Ferré

Sant Pere de Sabellà, al terme de Conesa. Crèdit: PMRMaeyaert
Finalment, arribem a Conesa, una vila closa sorprenent. El seu nucli històric està perfectament conservat. Una passejada pels seus carrers ens farà travessar portals, arribar a l’església i recórrer els pintorescos racons d’aquesta vila medieval envoltada de camps de cereal. Una meravella.

Vista dels camps de cereal des del nucli de Conesa. Crèdit: Maria Rosa Ferré
Següent objectiu: Vallfogona de Riucorb
Tornem a la carretera principal (T-224) i la prenem en direcció a Llorac i continuem més enllà. A Vallfogona de Riucorb, parem. Aquí el paisatge s’ha tornat més boscós. De fet, els arbres ens escorten a banda i banda de la carretera, sense deixar-nos veure molt més enllà. El poble de cases de pedra s’enfila fins al castell. És bonic i recollit. Una altra troballa d’aquesta vall que no para de sorprendre’ns.

El nucli antic de Vallfogona de Riucorb. Crèdit: Maria Rosa Ferré
Guimerà: el poble enfilat a una muntanya
Continuem l’escapada amb cotxe a la vall del Corb fins arribar a Guimerà, el poble enfilat a la falda d’una muntanya. Tots els carrers, medievals i empedrats, van cap a amunt, fent ziga-zagues per desafiar el desnivell, i al final tenim la nostra recompensa: l’església de Santa Maria i, una mica més amunt encara, la torre del castell. La vista des d’aquí és magnífica. No és cap exageració. La vall del Corb és als nostres peus. N’hem recorregut una part per dins i ara sembla que la sobrevolem.

El carrer del Nord de Guimerà. Crèdit: Enric

Santa Maria de Guimerà, des de la torre del castell. Crèdit: Xavi López
Més castells: ara toca el de Ciutadilla
Seguim la ruta, que la cosa no s’acaba aquí! Ara ens espera el castell de Ciutadilla, que corona el nucli que va créixer sota la seva protecció. Altiu i imponent, les restes desafien el pas del temps, amb una torre altíssima que és com un far enmig dels turons i els camps de conreu. S’hi fan visites guiades tots els diumenges. Val la pena tenir-ho en compte, perquè us hi explicaran les batalles que es lliuraven en aquest territori.

El castell de Ciutadilla, al capdamunt del nucli. Crèdit: Enric

Panoràmica del poble de Ciutadilla amb el castell al capdamunt del promontori. Crèdit: Àngela Llop
El monestir cistercenc femení més important de Catalunya
La carretera continua cap a Belianes, però nosaltres ens desviarem abans i passarem per Maldà (un bonic poble aturonat envoltat per uns paisatges increïbles) i Llorenç de Rocafort abans d’aturar-nos a Vallbona de les Monges. Pel carrer Major (molt bonic, per cert), arribarem al reial monestir de Santa Maria de Vallbona, el monestir cistercenc femení més important de Catalunya.

El nucli de Maldà, sota la neu. Crèdit: Adatvi 91

El monestir de Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges. Crèdit: Àngela Llop

El carrer Major de Vallbona de les Monges. Crèdit: Xavi López
El claustre i l’interior de l’església són els racons més recollits i bonics del monestir. El joc de llums, l’ornamentació sòbria però ben treballada i el silenci que s’hi respira són un colofó immillorable per acabar aquesta escapada amb cotxe a la vall del Corb.
Més escapades de patrimoni
Si us ha agradat aquesta escapada pel patrimoni cistercenc, també us agradaran l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona, l’escapada ambcotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe pels pobles medievalsdel Baix Empordà i l’escapada amb cotxe per les muntanyes de Prades.
Els consells que heu de tenir en compte
Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris, i hi estareu molt ben assessorats.
Deixa un comentari
Participa i deixa el teu comentari