Escapada amb cotxe a Cadaqués

Si ja heu fet l’escapada amb cotxe a la Vall d’Àger de la setmana passada, aquesta us oferim una escapada amb cotxe al golf de Roses i el cap de Creus.

De sud a nord, recorrerem el golf de Roses i arribarem fins al cap de Creus: passarem d’unes platges infinites a uns paisatges lunars. Aquesta escapada amb cotxe és prometedora!

La C-31 és la carretera que ens connectarà fins a la nostra primera parada: el Parc Natural dels Aiguamolls d’Empordà, al bell mig del golf de Roses. Juntament amb els deltes de l’Ebre i el Llobregat, els aiguamolls de l’Empordà són una de les principals zones humides de Catalunya, i és un indret privilegiat per als animals. Més concretament, és el paradís dels ocells: s’hi han identificat més de 329 espècies, de les quals 82 hi viuen de manera regular —la resta fan parada i fonda de camí cap a regions més fresques, a l’estiu, i més càlides, a l’hivern. En qualsevol cas, és imprescindible visitar el parc natural amb ganes de caminar i aturar-se als aguaits per observar-hi els ocells. Cigonyes blanques, blauets, arpelles i ànecs collverd desplegaran les ales davant nostre o buscaran menjar en els estanys tan tranquils.

Escapada amb cotxe - Aiguamolls de l'Empordà

Cigonyes blanques al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Crèdit: Gordito1869

Amb cotxe fins a Castelló d’Empúries

Abans d’anar a Roses, anirem una mica cap a l’interior per la GIV-6216 per visitar el nucli medieval de Castelló d’Empúries. Carrerons empedrats i cases senyorials ens acompanyen fins a la joia de la corona: la basílica de Santa Maria. Una façana monumental i una portalada de marbre bellament esculpida ens deixen realment bocabadats.

Escapada amb cotxe a Castelló d'Empúries

La plaça dels Homes de Castelló d’Empúries. Crèdit: Josep Renalias

Ara sí, continuem la nostra escapada amb cotxe i anem cap a Roses, la vila marinera que presideix la badia del mateix nom, més petita i recollida que el golf de Roses. Al peu del cap de Creus, Roses atresora molta història. Els grecs s’hi van instal·lar fa més de 2.000 anys, i hi van fundar una colònia que va ser especialment pròspera entre els segles IV i III aC.

Les restes d’aquesta colònia la trobem a la Ciutadella, un conjunt monumental únic al país. És un pentàgon de més de 130.000 metres quadrats on hi ha restes de les diferents ocupacions històriques del lloc: després dels grecs van venir els romans, que van deixar pas als paleocristians i els visigots i l’època romànica. També hi ha restes d’edificis militars del segle XVI. S’hi programen visites guiades i activitats familiars, molt recomanables per interpretar totes les capes històriques que hi podem trobar.

Escapada amb cotxe al conjunt monumental Ciutadella

El recinte monumental de la Ciutadella de Roses. Crèdit: CBOSCH11

Cap al castell de la Trinitat

No marxem de Roses sense gaudir del seu magnífic litoral gràcies al camí de ronda que, a més, ens menarà a un altre punt cardinal imprescindible de la vila, el castell de la Trinitat. Aquesta fortificació corona la punta de la Poncella, per damunt del far de Roses. És una construcció militar del segle XVI que té forma d’estel de cinc puntes, amb arestes pronunciades des d’on es té la millor vista de la badia i el golf de Roses.

Des de Roses, per la GI-614 ens endinsem de ple en els paisatges solitaris i feréstecs del Parc Natural del Cap de Creus, on el Pirineu es banya a la Mediterrània en forma de curiosos penya-segats. Entre els embats de la mar i la forta tramuntana, moltes roques han adoptat formes singulars. Hi ha una ruta a peu que, des del paratge de Tudela, permet descobrir-ne unes quantes en forma d’animal. És una passejada ideal per fer en família.

Cadaqués: la inspiració de Dalí

Cadaqués és segurament el poble de postal que a tothom li ve al cap quan es parla del cap de Creus. No podem deixar d’acostar-nos-hi i passejar pels seus carrerons empedrats amb cases blanques a banda i banda. Un racó realment encisador, que n’ha conservat l’essència malgrat l’esclat del turisme. No és estrany que Dalí el triés per establir-s’hi: molts dels paisatges dels seus quadres estan inspirats en les roques i les pedres d’aquest racó de món. Si sentim més curiositat sobre la prolífica relació de Cadaqués amb Dalí, visitem la Casa Salvador Dalí de Portlligat, on el geni del surrealisme va viure i treballar fins a l’any 1982, quan va morir Gala.

Escapada amb cotxe a Cadaqués

Cadaqués conserva l’essència de poble mariner. Crèdit: Gabriele Delhey

Amb cotxe fins a Sant Pere de Rodes

Si encara ens queda temps i ganes, anirem fins al Port de la Selva, i, des d’allà, per la GIP-6041, fins al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, format pel monestir de Sant Pere, el poble medieval de Santa Creu i el castell de Verdera, des d’on es té una imatge impagable del golf de Roses.

Els tres vèrtex d’aquest triangle són un exemple únic de poblament medieval integral. I és que, en un mateix indret, hi ha els espais representatius dels tres estaments en què es fonamentava la societat a l’edat mitjana: els monjos pregaven al monestir, els soldats guerrejaven i defensaven l’indret des del castell, i els treballadors elaboraven i comercialitzaven productes artesanals al poble. A més, el monestir conserva una de les esglésies més importants del romànic català.

Escapada amb cotxe al monestir de Sant Pere de Rodes

La vista del cap de Creus i el Port de la Selva des de Sant Pere de Rodes. Crèdit: CBOSCH11

Recordeu que la sortida serà més segura si visiteu abans el concessionari oficial del vostre cotxe i que facin una revisió abans de viatjar. A la Ciutat del Motor hi ha un gran grup de concessionaris concentrats en un sol espai.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.