L’objectiu d’aquesta escapada amb cotxe a Miravet serà arribar a aquest encisador poble medieval coronat per un castell templer magnífic. Però pel camí descobrirem altres nuclis que viuen amb els peus sucats al gran riu, l’Ebre, una espina dorsal que travessa les Terres de l’Ebre i les fa úniques.

escapada cotxe miravet

Miravet. Crèdits: Enfo

 

Tivissa: primera parada de l’escapada amb cotxe a Miravet

Tant si ens acostem a Miravet des de Reus per l’N-420 com si venim per la C-44 des de l’AP-7, fem una parada obligatòria a Tivissa. En visitem l’església de Sant Jaume, un imponent edifici visible des de tot arreu. Està format per tres parts: l’església antiga, la capella el Roser i l’església nova. Aquesta última, construïda al segle XIX, es va fer al voltant de la vella, la gòtica, que ha quedat a dins de la més moderna, com si fos un regal embolicat.

escapada cotxe miravet

Ermita Sant Bai a Tivissa. Crèdits: Àngela Llop

Davant mateix de l’església hi ha la plaça de la Baranova, un magnífic mirador de l’entorn de Tivissa: s’hi albiren les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, i també les muntanyes de Prades, les serres de Cardó, Montsant, Pàndols i Cavalls, i el massís del Port. Sensacional!

escapada cotxe miravet

Baranova, Tivissa. Crèdits: Jordi Gili

 

La ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles

No trigarem en endinsar-nos per aquestes muntanyes, perquè després de passejar pels carrerons medievals del nucli antic de Tivissa anirem a visitar el poblat ibèric del Castellet de Banyoles. És una de les ciutats ibèriques més importants de Catalunya i està ubicada en un punt estratègic per controlar el pas de les embarcacions per l’Ebre. Les restes que s’hi han trobat mostren cases arrenglerades en carrers, algunes de les quals, de 300 metres quadrats i amb patis interiors, pertanyien a les elits del poble.

escapada cotxe miravet

Vista de l’Ebre des del Castellet de Banyoles. Crèdits: el noi de la Garriga

 

El pas de barca: una experiència única

Continuem l’escapada amb cotxe a Miravet per la C-44 i la C-12, carretera que resseguim riu avall per anar a Miravet. Ens adonarem que el majestuós nucli queda a l’altra banda del riu. Com ho farem per travessar-lo? Molt fàcil! Amb el pas de barca, l’únic que queda en actiu a l’Ebre. És un transbordador que permet creuar el riu gràcies a dos llaguts units per una plataforma. Hi poden pujar fins a tres cotxes. Està operatiu cada dia, excepte quan hi ha pujades de riu o molt mal temps.

escapada cotxe miravet

Pas amb barca per Miravet. Crèdits: Jordi Ferrer

 

Pels carrers medievals de Miravet

Un cop a Miravet, no ho dubtem més: pugem amunt fins al castell templer. Per arribar-hi, haurem de travessar el nucli històric, el Cap de la Vila, un bell entramat de cases que pengen sobre el riu i que s’enfilen per la muntanya i els precipicis. Hi trobarem carrers porxats, cases nobles i una vista sobre el riu que ens deixarà bocabadats. Del conjunt, també en destaca l’església Vella, un edifici renaixentista reconvertit en centre cultural. Es va construir entre els segles XVI i XVII sobre l’antiga mesquita.

escapada cotxe miravet

Cap de la Vila des del castell. Crèdits: Enfo

 

Un castell imponent

Amunt amunt, anem cap al castell, una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’alçària, que van començar a aixecar els andalusins per protegir la frontera d’al-Andalus de les invasions dels comtes catalans. Finalment va ser Berenguer IV qui va conquerir la fortalesa, que va donar a l’orde del Temple. Els monjos guerrers van convertir el castell en seu de la província templera de Catalunya i Aragó: va ser el període de més poder i esplendor de la història de Miravet. Al segle XIV, després d’un setge de més d’un any, els templers van ser expulsats del castell i l’orde va ser anihilada.

escapada cotxe miravet

Muralles del castell de Miravet. Crèdits: J.Barberà

Tota aquesta història ens l’explicaran en la visita guiada a la fortalesa, que ens conduirà per les muralles, les cavallerisses, la cisterna, la cuina, el refetor, els magatzems i l’església romànica. Una visita que ens transporta al passat més gloriós de Miravet, una població famosa també per la seva ceràmica, herència de l’època musulmana. Al Raval dels Canterers trobarem tallers de ceramistes i terrissaires que mantenen viva aquesta tradició.

 

Les escales medievals de Rasquera

És l’última cosa que fem abans de deixar Miravet i continuar l’escapada amb cotxe per la C-12, sempre al costat de l’Ebre i en direcció a la mar. Passarem pel poble de Rasquera i ens hi aturarem, ni que sigui per recórrer el seu carrer Major, l’eix vertebral de l’antiga vila closa. Per les escaletes de Ca Blai passarem de la vila closa al castell. Són de pedra seca i són un llegat de l’època medieval.

escapada cotxe miravet

Escaletes de Ca Blai Rasquera. Crèdits: Maria Rosa Ferré

 

La muntanya per dins

Continuem per la C-12 i arribem a Benifallet, que té dos atractius principals: la Cova Meravelles i el llagut que navega per l’Ebre. Si no ens fan respecte els espais tancats, val la pena visitar aquestes coves, on el lent degoteig d’aigua va creant fascinants formacions, moltes estrambòtiques i molt curioses.

escapada cotxe miravet

Cova Meravelles de Benifallet. Crèdits: Calafellvalo

Al llarg de la visita es recorren 200 metres i tres sales: la sala del Llapis, amb un munt d’estalactites penjades del sostre; la sala de l’Amfiteatre, amb uns llacs circulars que semblen les grades d’un amfiteatre, i la sala de la Música, la més petita de les tres, però que reuneix exemples de tot el que hem vist a les altres dues: estalactites, estalagmites, columnes, banderes, macarrons…

 

Solcant per l’Ebre amb el llagut Benifallet

En sortir, podem fer un recorregut per l’Ebre amb el llagut Benifallet (si és hivern, hem de preguntar-hi abans si està en funcionament). Aquesta embarcació és una rèplica dels antics llaguts que durant anys trafegaven pel riu transportant mercaderies. Un llagut podia transportar fins a 30 tones riu avall i 16 riu amunt. Quan surt de l’embarcador, va aigües amunt, fins al punt on conflueixen les comarques del Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. La ruta és guiada: no ens faltarà informació sobre les muntanyes, la natura i els ocells que veurem pel recorregut. Una delícia.

En aquesta escapada amb cotxe a Miravet i els pobles de la riba de l’Ebre hem vist el riu des d’un poblat ibèric i des d’un castell templer, i ens n’acomiadem solcant les seves aigües.

 

Moltes més escapades amb cotxe!

Si t’ha agradat aquesta escapada amb cotxe a Miravet i els pobles de la riba de l’Ebre, que combina patrimoni, nuclis encisadors i natura, també t’agradaran l’escapada amb cotxe a les Gavarres, l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa, l’escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà, l’escapada amb cotxe a la Vall d’en Bas, l’escapada amb cotxe a la Terra Alta i l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona.

I recorda que abans de fer un viatge llarg, està bé controlar l’estat de l’oli i les rodes del cotxe i tenir en compte els consells bàsics per mantenir a punt el vehicle. Si tens qualsevol dubte, a la Ciutat del Motor de Badalona trobaràs tots els concessionaris de les principals marques de cotxes.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.