Arribem a Vielha per l’N-230 després d’haver travessat la Ribagorça, un trajecte que ens ha deixat bocabadats amb els seus paisatges d’alta muntanya increïbles. El preludi d’una escapada amb cotxe que ens endinsarà en un dels racons més emblemàtics de la Vall d’Aran, el municipi de Salardú, amb els seus pobles de cases de pedra emmarcats pels cims nevats. No es pot demanar més!

Escapada cotxe Salardú

El passeig dera Llibertat, a Vielha. Crèdits: Alberto-g-rovi.

 

Un trajecte impressionant

Des de Vielha, que aprofitem per visitar, agafem la carretera C-28 en direcció a Salardú. A més de ser un poble molt bufó, al peu del pla de Beret, Salardú és el nucli principal del municipi del mateix nom, un municipi gran en extensió, que abraça altres nuclis com els d’Arties, Unha i Bagergue. Ens hi aturarem a tots per gaudir de la neu i els paisatges nevats. De tota manera, aquesta escapada amb cotxe a Salardú es pot fer també a la primavera, l’estiu i la tardor: totes les estacions són encisadores en paratges de postal com aquests, solcats per la Garona.

 

Arties, la primera parada de l’escapada amb cotxe a Salardú

Ens aturem a Arties perquè hi ha l’església de Santa Maria, l’emblema del romànic aranès. Abans d’entrar-hi ja ens fixem en la portada encarada al nord. És la més important de les dues, i està formada per sis arquivoltes austeres i sòlides. I el campanar, el peu de l’església, s’aixeca altiu amb la seva coberta piramidal, negra, com si fos el barret gegant d’una bruixa.

Escapada cotxe Salardú

L’església de Santa Maria d’Arties. Crèdits: Alberto-g-rovi.

 

Cap a Salardú!

Continuem l’escapada amb cotxe i arribem a Salardú. El centre neuràlgic és la plaça Major, amb una bonica font vuitcentista. Un tomb pels carrers del nucli antic de Salardú ens deixarà embadalits. Semblarà que som en un poble de conte.

Escapada cotxe Salardú

El poble de Salardú, amb neu. Crèdits: Alberto-g-rovi.

L’església de Sant Andreu presideix el conjunt. Situada a la part alta de la vila, destaca en una bonica plaça tancada per un mur. És un edifici de transició: la porta és romànica i algunes finestres, gòtiques. Haurem d’aixecar la mirada ben amunt per veure sencer el campanar: és un dels més superbs de la Vall d’Aran. És realment esvelt, i està provist amb sageteres que li donen un aire guerrer.

Escapada cotxe Salardú

L’imponent campanar de Sant Andreu de Salardú. Crèdits: Alberto-g-rovi.

A dins de l’església ens fixem en el famós Crist de Salardú, una talla romànica de les acaballes del segle XII de gran valor artístic.

 

Més pobles de postal: Unha i Bagergue

Des de Salardú ens dirigim a dos pobles de postal: Unha i Bagergue. Al peu del pui d’Unha, el petit nucli atresora un dels edificis civils més interessants de la vall, Çò de Brastet, una antiga casa senyorial del segle XVI, fortificada i amb finestres i portals renaixentistes.

Escapada cotxe Salardú

El poble d’Unha, al peu del pui d’Unha. Crèdits: Alberto-g-rovi.

A l’altre extrem del nucli val la pena visitar també l’església de Santa Eulària, romànica i petitona. En una banda s’aixeca el campanar, independent, del segle XVIII i octogonal i un peculiar acabament en forma de bulb, que li dona un aire oriental, realment exòtic en aquestes contrades.

Bagergue és el poble més enlairat de tota la Vall d’Aran, a 1.419 m d’altitud. Del nucli, amb cases cobertes amb els característics teulats de llicorella, en destaca l’església de Sant Fèlix, una bufona església que encaixa a la perfecció en aquest poble de pessebre que estem visitant. Passejar pels seus carrers sorprèn també per les boniques cases que hi ha, com ara la Casa Menginat.

Escapada cotxe Salardú.

Una panoràmica del poble de Bagergue, entre les muntanyes. Crèdits: Alberto-g-rovi.

 

Bagergue és un poble de pessebre i és ple de racons encisadors. Crèdits: Alberto-g-rovi.

 

El santuari de Santa Maria de Cap d’Aran i Tredòs

Tornem de nou a la C-28 per anar a Tredòs. Abans d’arribar-hi, trobem el santuari de la Mare de Diu de Cap d’Aran. És un interessant temple romànic que durant l’edat mitjana funcionava també com a hospital que rebia els viatgers que travessaven el port de la Bonaigua.

Escapada cotxe Salardú

El santuari de Santa Maria de Cap d’Aran, a tocar de Tredòs. Crèdits: Josep Bracons.

Si nosaltres haguéssim arribat a Salardú des del Pallars Sobirà pel port de la Bonaigua, Tredòs seria el primer poble que haguéssim trobat. Es nota que el poble es troba a tocar de l’estació d’esquí de Baqueira Beret: hi ha més cases de segona residència i més serveis.

Si tenim temps, ens aturem a l’església de Sant Esteve, una petita capella a l’esquerra del riu que té a l’interior una original pica d’aigua beneïda. Ens hi fixem bé i veurem que es tracta d’un antic capitell romà invertit i buidat!

 

Cap al pla de Beret

Continuem carretera amunt i arribarem al pla de Beret. Des del mateix complex esportiu de Baqueira Beret surt un desviament cap a l’esquerra fins al pla de Beret, un ample altiplà a 1.860 m d’altitud al qual s’accedeix per una pista asfaltada de 6 km que s’enfila per la muntanya fent ziga-zaga.

Al pla hi ha el menhir de Pèira Arruja, de gairebé dos metres d’altura. És testimoni de la història d’aquest lloc, que es remunta a l’edat de bronze. En aquest indret ja vivien els humans fa milers d’anys!

Escapada cotxe Salardú

Al pla de Beret hi ha el menhir de Pèira Arruja. Crèdits: Aimaras.

Des d’aquí dalt ens podem acomiadar de la vall de Salardú, i podem gaudir de la magnífica vista dels cims que ens envolten. Aprofitem i fem fotos de l’Aneto, que des d’aquí sembla a tocar!

 

Més escapades amb cotxe

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a Salardú, entre paisatges nevats, també us agradaran l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça i l’escapada amb cotxe a la Cerdanya.

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris. I no oblideu equipar-vos amb cadenes per circular per carreteres amb neu. També us anirà bé seguir uns consells de conducció a la neu. I recordeu que ara l’etiquetatge de la gasolina a les benzineres és diferent!

 

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.