Els paisatges nevats són molt relaxants. I en gaudirem a la vall de Cardós, una petita vall del Pallars Sobirà que s’enfila amunt amunt fins a l’estació d’esquí de Tavascan. Podem gaudir d’una jornada d’esquí de fons i, pel camí, aprofitar per visitar esglésies i pobles de cases de pedra i teulades de pissarra.

Esterri de Cardós des de la serra de Tudela ©Isidro Jabato w

Esterri de Cardós des de la serra de Tudela. Crèdits: Isidro Jabato. 

Cap a Ribera de Cardós

Des de Llavorsí, agafem l’L-504 i anem amunt, al costat de la Noguera de Cardós. Aquesta carretera serà sempre la nostra referència, no l’abandonarem en tota l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós.

La primera parada de l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós és Ribera de Cardós, que és el cap administratiu del municipi que pren el nom de la vall. No ens costarà fixar-nos en la notable església de Santa Maria de Ribera, romànica, però molt modificada i ampliada al segle XVIII. En destaca la magnífica torre del campanar, de torre quadrada i tres pisos, coronada per uns merlets esglaonats.

escapada cotxe vall cardos

Església de Santa Maria a Cardós. Crèdits: Aleixcarapeix.

Al davant de l’església hi ha una rèplica de la creu de terme medieval de Ribera de Cardós. En una cara, s’hi representa el naixement de Crist i, a l’altra, la crucifixió. La creu de terme original es troba a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, a dins d’una vitrina, per garantir-ne la conservació.

 

Les bordes de Nibrós

Des de Ribera de Cardós, agafem una carretera estreta que ens pujarà fins a Estaon. És el punt de sortida per remuntar el riu d’Estaon i visitar les bordes de Nibrós i de Clavillats i els estanys de Soliguera i Campirme. Alta muntanya en estat pur.

 

Les Bordes de Nibrós. Escapada amb cotxe a la Vall de Cardós

AppleMark

El pont romà de Cassibrós

Tornem a Ribera de Cardós i a la carretera principal, que enfilem amunt en direcció a Cassibrós —on hi ha un pont romà de pedra magnífic sobre el riu— i Ainet de Cardós, un petit poble envoltat de prats. Mentre pugem amunt respirem fons i ens deixem seduir per aquest paisatge d’alta muntanya tan oxigenant.

 

escapada cotxe vall cardos

El pont de Cassibrós. Crèdits: Isidre Blanc.

 

La vall de Cardós: el regne del gall fer

Som en terres del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que són també les terres de l’òs bru, la sargantana pallaresa i el gall fer. El gall fer és tímid i recelós, no es deixa veure fàcilment. Viu en boscos de pi negre, pi roig i avets. A l’hivern, s’alimenta de les fulles de pi. És un ocell boscà i terrestre: no l’hem de buscar al cel, sinó entre els troncs dels arbres.

escapada cotxe vall cardos

Gall fer. Crèdits: Sighmanb-Glenfeshie 88.

 

Les pintures d’Esterri de Cardós

Després d’Ainet, ens desviem a la dreta cap a Esterri de Cardós, on visitem l’església de Sant Pere i Sant Pau. Malgrat ser un temple petit, les pintures murals són força rellevants. Les originals es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya, i hi ha representats el Jesucrist en Majestat, els símbols dels quatre evangelistes i els apòstols.

Pintures Esterri - Escapada amb cotxe a la Vall de Cardós

Les pintures d’Esterri. Crèdits: Amadalvarez.

 

Cap a Lladrós i Lladore

Per continuar l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós, tornem a la carretera principal, que ja s’ha convertit en el nostre cordó umbilical amb la vall, i enfilem amunt cap a Lladrós i Lladorre. L’estació d’esquí de Tavascan ja és més a prop.

Lladrós - Escapada amb cotxe a la Vall de Cardós

Lladrós. Crèdits: Pallares1.

Abans, però, fem una breu parada a Lladrós, un poble costerut, de cases pallareses i teulades de pissarra. I des de Lladorre ja ens adonem que un pic piramidal no ens treu l’ull del damunt. És el Tuc del Caubo, un dels cims més emblemàtics d’aquesta zona.

Tucdel Caubo - Lladorre- Escapada amb cotxe a la Vall de Cardós

Tuc del Caubo, a Lladorre. Crèdits: Pallares1.

 

Amb esquís a la vall de Cardós

Ja falta menys per arribar a Tavascan, punt de sortida d’un munt d’excursions que podem fer amb esquís de muntanya o raquetes de neu (sempre i quan el temps ho permeti, és clar!). Tavascan és el poble més important de la capçalera de la vall de Cardós. Un airós pont de pedra medieval uneix les cases a banda i banda del riu de Tavascan, les més antigues.

escapada cotxe vall cardos

Pont de Tavascan. Crèdits: Sergi Pérez Contreras.

A l’estació d’esquí podem practicar esquí alpí, esquí de fons i esquí de muntanya, i també hi ha circuits per a raquetes de neu. L’esquí de fons, l’esquí de muntanya i les raquetes de neu ens permeten gaudir dels paisatges nevats que ens envolten a un ritme més pausat i tranquil.

 

L’estany de Certascan: tot un repte

Si ens atrevim a anar més lluny, podem arribar-nos fins al refugi de Certascan, a tocar de l’estany de Certascan, l’estany glacial més gran del Pirineu català. Es troba a 2.236 m d’altitud i és la capçalera de la vall de Cardós, allà on comença tot.

escapada cotxe vall cardos

Camí de Certascan. Crèdits: EliziR.

 

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a la vall de Cardós, també us agradaran l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça i l’escapada amb cotxe a la Cerdanya.

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i que heu d’assegurar-vos que el cotxe és a punt. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots les concessionaris. I no oblideu equipar-vos amb cadenes per circular per carreteres amb neu. També us anirà bé seguir uns consells de conducció a la neu.

 

1 reply
  1. Àngels
    Àngels says:

    Molt bonica la foto de la petita vall d Esterri de Cardós, juntament amb les pobles de Ginestarre,Arrós de Cardós i Benante.

    Reply

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.