Escapada en cotxe a les Gavarres

El massís de les Gavarres, entre el Baix Empordà i el Gironès, és un territori poc poblat i molt feréstec, on el silenci és palpable en cada racó de bosc. És una catifa forestal embolcallant, però no és inaccessible. Ens hi endinsarem a través dels pobles del voltant del massís, per carreteres solitàries que desafien la densitat de la massa forestal. En aquesta escapada amb cotxe a les Gavarres, respirarem natura, silenci i pau, i descobrirem també esglésies d’origen romànic i pobles medievals. Arrenquem!

Cassà de la Selva: punt d’inici de l’escapada amb cotxe a les Gavarres

El nostre recorregut per les Gavarres comença a Cassà de la Selva, on arribem per l’A2 o l’AP-7 i la C-25. La vila està estretament lligada a la indústria dels taps de suro, un material extret directament de les alzines sureres, arbres omnipresents a les Gavarres.

Podem aprofundir en aquesta activitat industrial, que encara és manté activa a la població, gràcies a la Ruta del Suro, que comença a l’estació de l’antic carrilet que unia Cassà amb Llagostera i Sant Feliu de Guíxols i que avui és una còmoda i planera via verda que podem recórrer a peu o amb bicicleta.

 

Una boscúria espessa i aclaparadora

Deixem Cassà de la Selva per la GI-664 en direcció a Sant Sadurní de l’Heura. En aquesta carretera, el bosc conviu amb clarianes de camps de conreu, però ja comencem a adonar-nos que la boscúria és potent, espessa, aclaparadora.

Pocs quilòmetres després del trencall a l’esquerra que ens duria —si l’agaféssim— a Montnegre, els Àngels i Quart, trobem un altre desviament, a mà dreta, just abans de la pineda d’en Follia, que ens mena a Sant Cebrià de Lledó (també conegut com ‘els Metges’).

Escapada en cotxe a les Gavarres

Sant Mateu Montnegre. Crèdits: Estudi FGH

Hi anem per fer la primera immersió total a les Gavarres, i és un oasi enmig del bosc. En ser una mica alçat, s’hi gaudeix d’una excel·lent panoràmica de la plana del Ter i el Daró, i hi podem recórrer amb els dits la línia de la costa des del cap Norfeu, al cap de Creus, fins a Begur. Un racó deliciós, 100% Gavarres.

 

Pels carrers de Sant Sadurní de l’Heura

Tornem a la GI-664 i, ara sí, arribem fins a Sant Sadurní de l’Heura, un nucli amb dos racons encisadors: el carrer Major i el carrer de l’Oli. Ens hi entretenim una estona i els fotografiem, i tornem al cotxe per continuar l’escapada a les Gavarres en direcció a Cruïlles.

Escapada en cotxe a les Gavarres

Carrer Major de Sant Sadurní. Crèdits: Vincent van Zeijst

 

El santuari dels Àngels: un magnífic mirador

Si tenim temps, podem desviar-nos de la ruta en direcció a Monells i Madremanya per visitar aquesta dos nuclis medievals molt ben conservats i, des de Madremanya, pujar al santuari dels Àngels, un magnífic mirador de les Gavarres, una espècie far enmig del mar de bosc on estem navegant.

 

Les dues torres de Cruïlles

Si no tenim temps, anem directament a Cruïlles des de Sant Sadurní de l’Heura. Aquest nucli medieval està presidit per dues torres, que sembla que competeixin entre elles per veure quina arriba més amunt: el campanar de l’església de Santa Eulàlia i la torre de l’homenatge, cilíndrica, plantada al bell mig de la plaça principal. A voltant de la plaça, els carrers i les cases de pedra recorden l’esplendor d’aquesta població, quan era el centre de la baronia de Cruïlles.

Escapada en cotxe a les Gavarres

Cruïlles. Crèdits: Vincent van Zeijst

 

La Bisbal: la residència dels bisbes

De Cruïlles ens plantem en un tres i no res a la Bisbal d’Empordà per la GI-664. El seu edifici més emblemàtic és el castell palau, que havia estat la residència dels bisbes de Girona. És un edifici civil romànic molt interessant, amb una història convulsa on pels setges i conflictes bèl·lics que s’hi han viscut. Se’n pot visitar la planta noble amb la guia d’uns personatges històrics virtuals molt singulars. Des de la terrassa superior de l’edifici —i encara més des de la torre—, la vista sobre l’Empordà és espectacular.

El nostre passeig per la Bisbal ens portarà també a la muralla del pati d’armes del castell palau, el portal de la Riera, el pont Vell, els carrers del barri jueu, les esglésies, les conegudes Voltes i l’edifici modernista El Mundial. No en marxarem sense passejar-nos per les botigues i tallers de ceràmica que han fet famosa arreu la Bisbal.

 

Cap a castell d’Empordà

Si ens queden més ganes de recrear-nos en l’època medieval, podem fer una ruta a peu planera i senzilla per la riba del Daró que ens durà fins al nucli de Castell d’Empordà, travessat per un únic carrer, amb cases de pedra a banda i banda, i presidit per l’antic castell, avui convertit en hotel.

 

El dolmen de la Cova d’en Daina

Acabem l’escapada amb cotxe a les Gavarres a Romanyà de la Selva. Des de la Bisbal anirem a Calonge per la GI-660, una d’aquestes carreteres secundàries que tan ens agraden i que, en aquest cas, travessa el massís amb l’única companyia dels boscos. Des de Calonge, anirem a Romanyà de la Selva per la GIV-6612.

Escapada en cotxe a les Gavarres

Romanyà de la Selva. Crèdits: Espencat

Abans d’arribar-hi, ens aturarem al dolmen de la Cova d’en Daina, un recinte megalític protegit per un cromlec, un anell d’11 metres de diàmetre format per grans pedres. En el passadís de pedra que hi ha a dins del cromlec s’hi feien els enterraments durant el Neolític. Envoltat de boscos i de silenci, era un bon lloc per al repòs etern, sens dubte.

Escapada en cotxe a les Gavarres

Dolmen de la cova de Daina. Crèdits: Maria Planas Aulet

 

El racó de Mercè Rodoreda

Ens acomiadem de les Gavarres al nucli de Romanyà de la Selva, on hi ha l’església de Sant Martí, preromànica, amb un petit porxo a la porta de migdia. Un racó de les Gavarres molt literari, on l’escriptora Mercè Rodoreda va passar-hi els últims anys de la seva vida. Després de conèixer aquest massís, podem afirmar que va ser una bona elecció.

 

Si t’agrada el patrimoni i conèixer poblets encisadors, també gaudiràs amb l’escapada amb cotxe a la vall de Camprodon, l’escapada amb cotxe a les valls d’Àneu, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe als volcans de la Garrotxa, l’escapada amb cotxe als pobles medievals del Baix Empordà, l’escapada amb cotxe a la vall d’en Bas, l’escapada amb cotxe a la Terra Alta i l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona.

 

Recorda que cal posar el cotxe a punt abans d’un trajecte llarg, i que és important revisar les rodes del cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobaràs els tallers de tots els concessionaris.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.