Escapada amb cotxe a la Seu d’Urgell

En aquesta escapada fem cap a la Seu d’Urgell i, pel camí, gaudirem dels paisatges hivernals de l’Alt Urgell gràcies a la carretera C-14, que podem agafar a Artesa de Segre si venim del sud i de ponent o des de la C-26 si preferim arribar-hi des del Solsonès.

La Seu d’Urgell té un nucli històric medieval bufó i coquetó, amb un carrer Major porxat i una catedral romànica única —però de tot això ja en parlarem més endavant!—. La bellesa patrimonial de la capital de l’Alt Urgell és un dels motius pels quals l’hem triat per a aquesta escapada amb cotxe. Serà el regal final d’un trajecte que perseguirà un horitzó ple de muntanyes, i amb l’aigua del Segre com a company de viatge.

Els porxos del carrer Major de la Seu d'Urgell, amb una recreació en blanc i negre - Olybrius

Els porxos del carrer Major de la Seu d’Urgell, amb una recreació en blanc i negre – Olybrius

El pantà d’Oliana: l’aigua s’obre pas entre les muntanyes

Poc després del nucli d’Oliana ja trobem la presa, que ens anuncia que al darrere hi ha les aigües calmades del Segre. Amb l’aigua de l’embassament es genera electricitat, i la presa serveix també per regular el cabal del riu en època de crescuda i per garantir que l’aigua arriba a tots els camps de regadiu al voltant dels canals del Segre.

Aquesta infraestructura hidràulica, inaugurada l’any 1959, no va ser suficient i als anys noranta es va construir una altra presa, aigües avall, tot creant l’embassament de Rialp. Així que Oliana es troba ben bé al mig de dos pantans. Entre dues aigües, que diria aquella cançó d’Héroes del Silencio…

La vista des de la carretera mentre anem enfilant amunt és aclaparadora. A banda i banda tenim muntanyes, que cada vegada són més altes. I el riu, a la nostra dreta, ens recorda que va ser ell qui es va obrir camí per aquests paisatges que nosaltres ara recorrem amb el cotxe. Una meravella d’entorn. Només per això ja val la pena pujar fins aquí!

El pantà d'Oliana, envoltat de muntanyes - Isidre Blanc

El pantà d’Oliana, envoltat de muntanyes – Isidre Blanc

Un pont de la carretera sobre el pantà d'Oliana - Maria Rosa Ferré

Un pont de la carretera sobre el pantà d’Oliana – Maria Rosa Ferré

Coll de Nargó: el poble sobre la roca

Quan arribem a Coll de Nargó, el pantà encara ens acompanya a la nostra dreta. Coll de Nargó té un bonic nucli antic de carrers estrets i cases de pedra alçat sobre una roca, amb una vista magnífica del Segre i les muntanyes que l’escorten.

El nucli de Coll de Nargó, amb el Segre als peus - Maria Rosa Ferré

El nucli de Coll de Nargó, amb el Segre als peus – Maria Rosa Ferré

Sant Climent i el campanar preromànic

Coll de Nargó també té una bonica església romànica, Sant Climent, que trobarem si agafem la carretera que, des d’aquí, va a Isona. Fem esment de Sant Climent en aquesta escapada amb cotxe a la Seu d’Urgell perquè val la pena aturar-s’hi.

Envoltada pel clos del cementiri, l’església va ser estudiada i restaurada per Josep Puig i Cadafalch, i el 1946 va ser declarada monument nacional. La torre campanar que hi ha adossada és preromànica, i té forma atalussada a la part de baix (és un xic més ampla a la base que al capdamunt).

L'església de Sant Climent de Coll de Nargó - Cherubino

L’església de Sant Climent de Coll de Nargó – Cherubino

La fe mou muntanyes

Tirem amunt per la C-14 per acostar-nos a la Seu d’Urgell, però no tenim pressa per arribar-hi. Ens delectem amb el paisatge, que ara, a prop d’Organyà, ens sorprèn amb la bonica muntanya de Santa Fe, amb un perfil particular. Al capdamunt hi ha la petita ermita de Santa Fe. Ara ja sabem el perquè del nom de la muntanya.

La muntanya de Santa Fe, a Organyà - Isidre Blanc

La muntanya de Santa Fe, a Organyà – Isidre Blanc

I, ara sí, arribem a la Seu d’Urgell

Amb l’oxigen que ens ha donat el paisatge mentre pujàvem, ens endinsem en el nucli medieval de la Seu d’Urgell amb aires renovats. I amb ganes d’amarar-nos del romànic que hi respirarem per tots els cantons.

Per començar, fem un tomb pel carrer Major, porxat, que ens trasllada automàticament a un altre temps. Amb les cases de pedra i els carrerons estrets, el nucli medieval de la Seu ens enamorarà des del primer moment, i hi trobarem edificis elegants i majestuosos com Can Fiter, amb unes pintures murals molt belles, d’estil classicista.

La casa de Can Fiter, al carrer Major de la Seu d'Urgell - PMRMaeyaert

La casa de Can Fiter, al carrer Major de la Seu d’Urgell – PMRMaeyaert

Una joia única per dins i per fora

La joia de la corona és la catedral d’Urgell, l’única de Catalunya que és íntegrament romànica. És majestuosa i molt bonica, amb un gust italianitzant visible sobretot a la façana, que impressiona d’entrada, amb dues torres que l’emmarquen (no es descarta que, a part de la seva funció religiosa, el temple es construís com a lloc de refugi i defensa en cas d’atac, fet que va succeir en més d’una ocasió). La façana està coronada per un esvelt campanaret fet amb pedres de dos colors. Força curiós tot plegat, la veritat.

Si donem la volta a l’edifici, per fora sembla que l’església només tingui un absis. Un cop a dins, però, en comptem fins a cinc, però l’únic que sobresurt a l’exterior és l’absis que correspon a la nau central. I és on hi ha la figura de la marededéu, del segle XIII.

La catedral de la Seu d'Urgell - Vladimir Lazo Yakimtseva

La catedral de la Seu d’Urgell – Vladimir Lazo Yakimtseva

La imponent façana de la catedral de la Seu d'Urgell - Vladimir Lazo Yakimtseva

La imponent façana de la catedral de la Seu d’Urgell – Vladimir Lazo Yakimtseva

Un claustre sense relat evangèlic

A dins del recinte de la catedral destaca també el claustre, amb una cinquantena de capitells que no representen cap escena dels evangelis, sinó que tenen motius ornamentals i figures. Els van fer picapedrers rossellonesos, que semblava que tenien predilecció pels lleons (busqueu-los, n’hi ha força). Del claustre, tres galeries són les originals romàniques, però una és més moderna, del segle XVII. Es distingeix de seguida per la mida dels arcs i unes columnes més robustes.

El claustre de la catedral de la Seu d'Urgell - Luis Miguel Bugallo Sánchez

El claustre de la catedral de la Seu d’Urgell – Luis Miguel Bugallo Sánchez

Sant Miquel, l’església adossada

Adossada al conjunt de la catedral hi ha l’església de Sant Miquel, el darrer vestigi del conjunt monumental impulsat pel bisbe Ermengol durant el primer terç del segle XI. A Sant Miquel, decorada amb la projecció de les pintures romàniques originals que hi havia, hi podem accedir des del claustre de la catedral.

L'església de Sant Miquel, a la Seu d'Urgell - Maria Rosa Ferré

L’església de Sant Miquel, a la Seu d’Urgell – Maria Rosa Ferré

El campanar de la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell - PMRMaeyaert

El campanar de la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell – PMRMaeyaert

Més escapades de patrimoni

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a la Seu d’Urgell, també us agradaran l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona, l’escapada ambcotxe a l’Alta Ribagorça, l’escapada amb cotxe pels pobles medievalsdel Baix Empordà, l’escapada amb cotxe per la Ruta del Cister, l’escapada amb cotxe per Miravet i la riba de l’Ebre, l’escapada ambcotxe als castells de l’Anoia, l’escapada amb cotxe a la vall deLord, les 5 escapades amb cotxe a pobles de vertigen i l’escapada ambcotxe per les muntanyes de Prades.

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que si feu una sortida més llarga de l’habitual, prepareu bé el cotxe. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris per mantenir el vostre cotxe a punt!

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.