Escapada amb cotxe a la vall d’Incles

La vall d’Incles és un magnífic paratge natural privilegiat d’Andorra. Situada entre els pobles del Tarter i Soldeu, té una característica forma de U, i això vol dir que és d’origen glacial (en temps remots hi havia hagut una glacera). En aquesta escapada amb cotxe descobrirem els paisatges nevats de la vall d’Incles esquitxats per bordes i esglésies. Un racó de pau i tranquil·litat.

Com hi arribem, a la vall d’Incles?

Des d’Andorra la Vella agafem la carretera CG-2 i, passat el nucli del Tarter, trobarem un desviament a mà esquerra cap a la vall d’Incles (està perfectament senyalitzat). Enfilant amunt aquesta carretereta comença la nostra escapada amb cotxe a la vall d’Incles.

Oberta a l’inici, la vall permet copsar de primera mà la bellesa del paisatge subalpí —i alpí a mida que anem pujant amunt. Les pastures —ara sota la neu— i les bordes disperses aquí i allà —amb les seves parets de pedra i les seves teulades de pissarra— ens acompanyen fins a arribar al fons de la vall.

Panoràmica de la vall d'Incles des de la zona més oberta de la vall Cdani

Panoràmica de la vall d’Incles des de la zona més oberta de la vall per Cdani

El nucli d’Incles

Les bordes i les cases estan disperses per tota la vall. L’únic llogaret amb quatre cases comptades reunides que trobarem durant el camí és el nucli d’Incles, ubicat a la dreta del riu. Reconeixereu aquest lloc perquè un dels edificis té una torre quadrada de quatre pisos.

El nucli d'Incles, amb la capçalera de la vall al fons Jorge Franganillo

El nucli d’Incles, amb la capçalera de la vall al fons per Jorge Franganillo 

Paisatges nevats de postal

Podem pujar més amunt per la carretera —si la neu ho permet— fins arribar a l’aparcament. Les fotografies de postal que podem fer des d’aquí ja són suficients per rememorar a casa, més tard, la tranquil·litat que hem viscut en una de les valls més verges i desconegudes del Principat d’Andorra.

Però si encara ens hi volem endinsar més i anem ben preparats, podem fer alguna ruta a peu des de l’aparcament on hem deixat el cotxe. Les rutes les hem de fer amb un calçat adequat per a la neu o bé anar equipats amb raquetes si aquesta és abundant. No cal si la neu ocupa només unes clapes disperses.

De tota manera, tenint en compte que som a l’hivern i que ens estem movent per sobre dels 1.700 m d’altitud, us recomanem descarregar-vos l’aplicació Alpify, que permet enviar la vostra ubicació als equips de rescat en cas d’emergència.

El refugi de Cabana Sorda envoltat de neu Simonjoan

El refugi de Cabana Sorda envoltat de neu per Simonjoan

Cap a l’estany més gran d’Andorra

Una de les excursions que es poden fer a la vall d’Incles puja fins al refugi i l’estany de Juclà, el més gran d’Andorra. De fet, d’estanys, n’hi ha més d’un, i tots formen la capçalera nord-oriental de la vall d’Incles. Estan situats 2.300 m d’altitud. No cal dir que el paisatge des d’aquí es increïble, amb estanys envoltats de cims nevats. Més fotos per a la col·lecció!

Al costat dels estanys hi ha el refugi de Juclà, que només està guardat a l’estiu, tot i que es pot obrir fora de temporada sota reserva prèvia. De tota manera, quan el refugi està tancat sempre queda habilitada una part lliure annexa, perquè els muntanyencs s’hi puguin aixoplugar en cas de necessitar.

El pic d'Escobes des del refugi de Juclà Jalturgell

El pic d’Escobes des del refugi de Juclà per Jalturgell

Els estanys de Sisqueró: un altre secret ben guardat d’Andorra

Per anar al refugi de Juclà, en un cruïlla hem agafat el camí que anava cap a l’est. Una altra opció que tenim és agafar justament l’altre camí, el del refugi Cabana de Sisqueró i els estanys de Sisqueró. Ens portarà a un altre racó idíl·lic de la vall d’Incles. A 20 minuts a peu el refugi hi ha els estanys de Sisqueró, el centre de la coma del mateix nom. Aquí també se’ns talla al respiració, i no pel fred, sinó per la bellesa que ens envolta.

L'estany de Juclà és el més gran d'Andorra Ferran Llorens

L’estany de Juclà és el més gran d’Andorra per Ferran Llorens

 

L'estany de Sisqueró Ferran Llorens

L’estany de Sisqueró per Ferran Llorens

Estany i refugi de Cabana Sorda

Una altra excursió que es pot fer a la vall d’Incles és el del refugi i l’estany de Cabana Sorda, que té una petita presa perquè les seves aigües s’aprofiten per generar energia elèctrica. Està ubicat a gairebé 2.300 m d’altitud. És un indret màgic, també.

L'estany de Cabana Sorda, amb les muntanyes reflectides a l'aigua Ferran Llorens

L’estany de Cabana Sorda, amb les muntanyes reflectides a l’aigua per Ferran Llorens

A tenir en compte si hi anem a l’estiu!

Us hem explicat els atractius de visitar la vall d’Incles a l’hivern, sota la neu. Però si preferiu anar-hi a l’estiu —quan es converteix en un verger de flora i fauna—, heu de tenir en compte que, com és l’època de màxima afluència de públic, es tanca l’accés als vehicles per preservar la tranquil·litat de la vall. De mitjan juny a principis de setembre es posa a disposició un trenet elèctric que cobreix el trajecte fins al fons, de 9 a 18 h. Els tiquets es poden adquirir a la caseta d’informació que hi ha al costat de l’aparcament on deixarem el cotxe.

 Més escapades de neu

Si us ha agradat aquesta escapada per gaudir de la neu a la vall d’Incles, també us agradaran l’escapada amb cotxe al Baridà, l’escapada amb cotxe a Salardú i l’escapada amb cotxe a la vall de Cardós.

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que aneu a l’alta muntanya, i prepareu bé el cotxe i tingueu en compte aquestes 5 claus per mantenir el cotxe a l’hivern. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris. I no oblideu equipar-vos amb cadenes per circular per carreteres amb neu. També us anirà bé seguir uns consells de conducció a la neu.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.