Us agraden les emocions fortes? Hem triat per a aquesta escapada amb cotxe a cinc pobles encimbellats, ubicats en indrets elevats i realment singulars que els converteix en encisadors i únics. Som-hi!

Siurana: el poble llegendari damunt del cingle

Podem començar a Siurana l’escapada amb cotxe a pobles de vertigen. Situat en un extrem de les muntanyes de Prades, aquest nucli de cases i carrers de pedra és encisador. Per pujar-hi, la carretera fa uns revolts molt pronunciats, necessaris per poder enfilar-se cap amunt i arribar a coronar l’espectacular cingle, cobejat per escaladors de tot el món, que venen per desafiar-ne la verticalitat.

I un cop al capdamunt, quina sorpresa més agradable que ens hi trobem! Siurana és un poble encisador, alçat enmig d’un paratge formidable capitanejat per la serra de Montsant i el riu de Siurana, que queda als nostres peus, a molts metres de distància!

Siurana, a més, amaga molta història, palpable en cada carrer i cada racó: va ser l’últim reducte de la resistència sarraïna de Catalunya. Encara destaquen en el conjunt monumental les restes de la fortalesa musulmana, situades a l’entrada del poble. També és de visita imprescindible l’església de Santa Maria, bufona i recollida, amb una portalada espectacular.

Un dels llocs més fotografiats de Siurana, però, és el cingle del salt de la Reina Mora. Segons la llegenda, Abdelazia, filla del valí musulmà de Siurana, va preferir saltar a l’abisme del cingle amb el seu cavall abans que caure en mans dels cristians, que ja havien guanyat la batalla. El cavall d’Abdelazia, en veure el cingle al davant, va intentar aturar-se i frenar en sec, però no ho va aconseguir perquè l’embranzida ja era molt forta. Busqueu vora el precipici la marca profunda de la ferradura de l’animal.

El nucli de Siurana, sobre el cingle i amb el riu de Siurana al peu. Crèdit: Michael131977

El nucli de Siurana, sobre el cingle i amb el riu de Siurana al peu. Crèdit: Michael131977

 

Siurana s'alça sobre una roca imponent. Crèdit: Thomas Charbonneau

Siurana s’alça sobre una roca imponent. Crèdit: Thomas Charbonneau

 

Castellfollit de la Roca, el més volcànic

Hem triat Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa, per continuar l’escapada amb cotxe a pobles de vertigen perquè realment és singular la seva ubicació. El nucli, preciós, s’alça sobre una cinglera basàltica d’origen volcànic de 40 metres d’alçària.

El basalt no el trobareu només al peu del poble, sinó també en l’empedrat dels carrers i en el mobiliari de la plaça de Josep Pla, una de les més emblemàtiques de Castellfollit de la Roca, perquè és un excel·lent mirador de l’entorn. El basalt, que és la roca que es forma quan es refreda la lava, és també el material usat en alguns edificis medievals del barri vell.

La imatge del poble alçat sobre la cinglera és espectacular. No té preu. La imatge de tot un paisatge enfonsat sota els nostres peus, a 40 metres de distància, tampoc.

Castellfollit de la Roca, sobre el cingle de roca basàltica. Crèdit: Amadalvarez

Castellfollit de la Roca, sobre el cingle de roca basàltica. Crèdit: Amadalvarez

 

Detall del poble de Castellfollit de la Roca i la cinglera. Crèdit: Ferran Cerdans Serra

Detall del poble de Castellfollit de la Roca i la cinglera. Crèdit: Ferran Cerdans Serra

 

L'església de Sant Salvador, a Castellfollit de la Roca Maria. Crèdit: Rosa Ferré

L’església de Sant Salvador, a Castellfollit de la Roca Maria. Crèdit: Rosa Ferré

 

Tavertet, el mirador del pantà de Sau

Els cingles que porten el nom del poble són espectaculars. Són una de les imatges més reproduïdes al món dels paisatges de Catalunya. No és estrany: les parets s’enlairen 400 metres per sobre del pantà de Sau.

Amb cases i carrers de pedra, Tavertet s’alça orgullós sobre els cingles. Podeu visitar primer el poble i perdre-us pels seus carrerons. I després podeu fer alguna ruta que ens portarà fins a l’abisme, fins a salts d’aigua, fins a miradors amb una vista que talla la respiració. La càmera de fotos no pararà de fer feina! Des del mirador del Pla del Castell, per exemple, es té una panoràmica magnífica del pantà de Sau, on sobresurt, en funció del nivell de l’aigua, el campanar de Sant Romà de Sau. Si preferiu anar a veure salts d’aigua, en teniu per triar i remenar: els salts de l’Avenc, el del Molí Bernat, el de Tirabous…

Els cingles de Tavertet, amb la boira sobre el pantà. Crèdit: Sau Mikipons

Els cingles de Tavertet, amb la boira sobre el pantà. Crèdit: Sau Mikipons

 

El pantà de Sau des del mirador del Pla del Castell, a Tavertet. Crèdit: Ajuntament de Tavertet

El pantà de Sau des del mirador del Pla del Castell, a Tavertet. Crèdit: Ajuntament de Tavertet

 

La vista de la vall des de Tavertet. Crèdit: Alberto-g-rovi

La vista de la vall des de Tavertet. Crèdit: Alberto-g-rovi

 

Miravet, la talaia templera sobre l’Ebre

Continuem l’escapada amb cotxe a pobles de vertigen a la Ribera d’Ebre, on hi ha Miravet, amb un nucli antic —el cap de la vila— i unes muralles arrapades a l’espadat que cau sobre el gran riu. I a dalt de tot, impassible al pas del temps, el castell, l’últim bastió de l’orde del Temple a Catalunya. Els monjos d’aquest orde eren guerrers, i van acumular molt de poder i el rei Jaume II va decidir aniquilar l’orde. Els monjos s’hi van resistir i van suportar un setge molt llarg, fins que van caure i el castell va quedar en mans d’un altre orde monàstic, els hospitalers.

És l’èpica història que us explicaran si feu la visita guiada al castell de Miravet (que val molt la pena). Us impregnareu d’episodis cabdals de la història medieval de país, i gaudireu d’un paisatge increïble, solcat per un Ebre que s’obre pas entre congostos i conreus. Fascinant, de veritat.

El nucli antic de Miravet, amb l'Ebre al peu. Crèdit: Future75

El nucli antic de Miravet, amb l’Ebre al peu. Crèdit: Future75

 

Morella, el castell sobre la mola

Anem més al sud, a la comarca dels Ports, per bada amb Morella. El que més ens cridarà l’atenció d’aquest nucli murallat és el castell, encimbellat sobre una roca, altiu i imponent, dominant un oceà de muntanyes.

El pas de nombroses civilitzacions ha deixat la seva petjada en aquesta impressionant construcció habitada ininterrompudament des del tercer mil·lenni abans de Crist. S’hi han trobat restes del neolític, de l’edat del bronze i del ferro. També els ibers van rondar per aquí. Però no va ser fins a l’època romana, la dels visigots, la de la dominació àrab i la posterior reconquesta que el castell va anar agafant forma. La mola es va fortificar, llençant un missatge contundent als enemics: no sóc fàcil de conquerir.

Una història apassionant que, ja des de la plaça d’Armes, va acompanyada d’una vista excepcional de l’entorn: és com si poguéssiu sobrevolar-lo, de tan amunt que us trobeu. Carenes muntanyoses s’escampen davant vostre i les cases morellanes s’estenen als vostres peus tot creant un tapís de teulades rogenques. Preciós.

El castell de Morella, al damunt de la mola i les cases del nucli antic al peu. Crèdit: Àngela Llop

El castell de Morella, al damunt de la mola i les cases del nucli antic al peu. Crèdit: Àngela Llop

 

El poble de Morella, coronat pel castell damunt la roca. Crèdit: Àngela Llop

El poble de Morella, coronat pel castell damunt la roca. Crèdit: Àngela Llop

 

Més escapades amb cotxe de patrimoni

Si us ha agradat aquesta escapada amb cotxe a pobles de vertigen, també us agradaran l’escapada amb cotxe a Cardona i Solsona, l’escapada amb cotxe a l’Alta Ribagorça i l’escapada amb cotxe pels pobles medievals del Baix Empordà.

Els consells que heu de tenir en compte

Recordeu que si heu de conduir durant hores, cal preparar bé el cotxe abans de l’escapada. A la Ciutat del Motor de Badalona trobareu tots els concessionaris, i hi estareu molt ben assessorats.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.