El procés de catalogació mediambiental del parc automobilístic espanyol és un del grans reptes a curt termini que ha d’encarar la Direcció General de Trànsit (DGT). A Ciutat del Motor hem repassat les diferents etiquetes ambientals dels cotxes que serviran per arribar a aquest objectiu, però encara queden algunes preguntes per respondre. És obligatori portar l’etiqueta? Afecta a totes les ciutats? Què haig de fer si encara no m’ha arribat? Repassem les respostes en aquesta entrada.

Etiqueta ambiental del cotxe

Què haig de fer si encara no he rebut l’etiqueta ambiental del cotxe?

El procés de categorització mediambiental va començar el 2016, amb un primer enviament pels vehicles 0 emissions i ECO i una nova remesa de 4,3 milions de etiquetes ambientals pels vehicles de la categoria B i C (els més contaminants) de les províncies de Barcelona, Madrid, Sevilla, Granada i València, les zones de l’estat on es registren els nivells d’emissions més alts.

L’enviament de les etiquetes ambientals, però, s’allargarà durant tot l’any 2017, fins a cobrir els 32 milions de vehicles que hi ha a Espanya, de manera que, si encara no ha la rebut la seva etiqueta, no es preocupi. Arribarà en els propers mesos.

 

Si he rebut l’etiqueta ambiental del cotxe, on l’he de posar?

En cas d’haver rebut el distintiu ambiental del seu cotxe, la DGT recomana situar-lo a la part inferior dreta del parabrises, per facilitar la seva localització, o, en cas que no sigui possible, en qualsevol altre lloc visible del cotxe.

 

És obligatori portar l’etiqueta ambiental del cotxe?

A diferència de l’etiqueta amb la revisió de l’ITV, pel moment no és obligatori portar el distintiu ambiental. Segons la pròpia DGT, fer-ho és un acte “voluntari, però recomanable”.

De fet, portar el distintiu visible al cotxe ja és beneficiós pels cotxes híbrids i elèctrics, categoritzats com a 0 emissions i ECO. El seu ús permet als seus propietaris circular pel carril bus-VAO sense tenir en compte el total de passatgers que circulen al cotxe i aparcar en zones verdes i blaves de forma gratuïta.

 

Em poden multar si no el porto visible?

Pel moment, el seu ús és voluntari, pel que no portar-lo no comporta un risc de penalització per part de la DGT. De totes maneres, en uns anys la situació pot canviar. La categorització del parc automobilístic té com a objectiu identificar el grau d’emissions dels cotxes en circulació i aplicar mesures per reduir el seu impacte en el medi ambient.

De fet, en els darrers dies ja s’han anunciat mesures, com la prohibició de circular per Barcelona i 40 municipis de l’àrea metropolitana pels cotxes amb més de 20 anys –i, per tant, fora de la categorització mediambiental- a partir del 2019. De fet, aquesta mesura es començarà a aplicar a partir de l’1 de desembre d’aquest any en episodis d’alta contaminació.

A mesura que s’anunciïn noves estratègies mediambientals vinculades amb la circulació, els distintius guanyaran protagonisme com a eines clau en la identificació dels vehicles, pel que el seu ús serà més que recomanable.

 

Si sóc de rodalies i vaig a Barcelona, haig de portar l’etiqueta ambiental del cotxe?

De nou, l’etiqueta ambiental no és obligatori en cap cas. La DGT considera el seu ús molt efectiu a l’hora d’aplicar les mesures de reducció de les emissions en suspensió, en especial a grans ciutats com Barcelona i la seva àrea metropolitana, però no imposa la seva utilització.

Vol dir això que em puc saltar les restriccions de circulació que afectin al meu cotxe si no utilitzo el distintiu? No. Les administracions amb competències en mobilitat i medi ambient, com l’AMB, els ajuntaments i la Generalitat, tenen accés en temps real al registre de vehicles de la DGT a través de la matrícula, pel que coneixen la classificació ambiental corresponent.

 

Què haig de fer si he extraviat l’etiqueta ambiental del meu cotxe?

En el cas d’haver rebut el distintiu i haver-lo perdut o trencat sense voler, cal demanar una nova etiqueta de la DGT o bé contactar amb la Jefatura Provincial de Tráfico corresponent i sol·licitar una cita prèvia.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *