• La tecnologia de la informació i la comunicació (ITC) selecciona automàticament la marxa òptima en funció de les condicions anticipades de la carretera i el trànsit.
  • Millora el confort de conducció i l’eficiència de consum de combustible al minimitzar els canvis innecessaris, mitjançant un sistema predictiu de control de canvi de marxes.
  • Els futurs avenços inclouran la consideració de les preferències del conductor i l’estat de la senyalització.

Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company han anunciat el desenvolupament de sistema connectat de canvi (Connected Shift System), primer en el món amb control predictiu de canvi mitjançant connexió amb tecnologies de la informació i comunicació (Informació i Comunicació Technology ICT). Permet al vehicle canviar automàticament a la marxa òptima després d’identificar les condicions de la carretera i del trànsit. Hyundai i Kia planegen aplicar aquesta tecnologia en els futurs vehicles. Durant el desenvolupament del sistema, les empreses han presentat unes 40 patents principals a Corea del Sud i altres països.

Si bé les tecnologies utilitzades per canviar automàticament de marxa depenen de les preferències dels conductors, com l’Smart Drive Mode disponible a la majoria dels models actuals de Hyundai i Kia, el sistema connectat de canvi és el primer dispositiu que utilitza ITC per canviar automàticament de marxa, en funció de les condicions de la carretera i el trànsit.

Funcionamient i aplicació del sistema

El sistema connectat de canvi ITC utilitza un programari intel·ligent en la unitat de control de la caixa de canvis (Transmission Control Unit TCU) que recull i interpreta les dades en temps real de tecnologies de base, com la navegació en 3D equipada amb un mapa precís de la carretera, així com càmeres i radar pel control de creuer intel·ligent. Entre les dades de la navegació 3D estan l’elevació, el gradient, la curvatura i diversos condicionaments a la carretera, així com la situació actualitzada del trànsit. El radar detecta la velocitat i la distància amb relació a altres vehicles, i una càmera orientada cap endavant proporciona informació sobre el carril.

Utilitzant totes aquestes dades, el TCU prediu en temps real la marxa òptima per a cada situació de conducció. Per a això, executa un algorisme d’intel·ligència artificial i canvia les marxes en conseqüència. Per exemple, quan s’espera una desacceleració relativament llarga i el radar no detecta diferències de velocitat amb el vehicle precedent, desembraga el motor temporalment per millorar l’eficiència del consum de combustible.

Quan Kia i Hyundai van fer proves amb un vehicle amb un sistema de canvi connectat ITC en una carretera molt virada, la freqüència dels canvis en les corbes es va reduir en aproximadament un 43%, en comparació amb els vehicles sense el sistema. Així mateix, també va reduir la freqüència de funcionament dels frens en un 11%, minimitzant així la fatiga de la conducció i el desgast dels frens.

Quan es requeria una acceleració ràpida per entrar en una autopista, seleccionava automàticament el mode Sport, el que facilitava la incorporació al flux de trànsit. Després d’integrar-se al trànsit, el vehicle va tornar automàticament a la seva manera de conducció normal, el que permet una conducció segura i eficient.

A més, aplicava automàticament el fre motor al deixar anar el pedal de l’accelerador quan s’aproximaven guals, pendents o un canvi de límit de velocitat a la carretera. El radar davanter va detectar els canvis en la distància pel que fa al vehicle precedent, a fi de canviar automàticament a la velocitat adequada, el que va millorar la qualitat de la marxa.

El sistema també està coordinat amb la tecnologia de circulació autònoma. El control connectat de canvi ITC permetrà millorar l’eficiència de combustible i oferir una experiència de conducció uniforme en l’era dels vehicles autònoms, al proporcionar en temps real un millor rendiment en resposta a les condicions de la carretera i el trànsit.

Kia i Hyundai tenen previst seguir desenvolupant el sistema connectat de canvi ITC per convertir-lo en una tecnologia de transmissió encara més intel·ligent, capaç de comunicar-se amb els semàfors, mitjançant enllaç LTE o 5G, i identificar les tendències dels conductors, el que donarà lloc a un major perfeccionament del control dels canvis de marxa.

“Els vehicles estan evolucionant més enllà dels simples dispositius de mobilitat cap a solucions de mobilitat intel·ligents”, va comentar Byeong Wook Jeon, Cap de Laboratori de Transmissió Intel·ligent de Tracció. “Fins i tot una àrea tradicional de l’automòbil, com el sistema de propulsió, s’està convertint tecnologia avançada i optimitzada per a la mobilitat intel·ligent, a través dels esforços per integrar les tecnologies ITC i d’intel·ligència artificial”.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.