En aquesta entrada et explicarem què és el kit de distribució i et donarem alguns consells perquè no descuidis el seu correcte manteniment.

El kit de distribució està format per diversos elements mecànics que són imprescindibles per al correcte funcionament del motor del nostre cotxe. Són peces mecàniques que estan sotmeses a desgast. La manca de manteniment i substitució, segons les recomanacions del fabricant, poden provocar el trencament de pistons i vàlvules o del propi motor en els casos més greus.

Estem parlant d’avaries que poden suposar diversos centenars o milers d’euros, el que pot significar la fi de la vida del nostre vehicle, perquè en molts casos la reparació pot valer més que un cotxe d’una certa edat. El canvi del kit de distribució és una tasca de manteniment que no podem deixar de fer.

El kit de distribució està format per la corretja de distribució, les politges i els tensors. També podem incloure la bomba d’aigua en el kit de distribució perquè actua amb la corretja.

La corretja de distribució

Dins el kit de distribució, la peça més important és la corretja. Aquest element s’encarrega de sincronitzar els pistons i les vàlvules perquè es moguin permanentment seguint una seqüència fixa. La corretja de distribució es canvia entre els 60 000 i 160 000 quilòmetres segons el model de vehicle. Per saber quan hem de canviar hem de revisar el manual del nostre vehicle o llibre de revisions. Si no ho tenim, hauríem de preguntar al nostre taller de confiança.

Quan hi ha degotejos d’aigua o de líquid de refrigeració, és possible que el kit de distribució no funcioni bé.

Hi ha vehicles que en comptes de portar corretja de distribució utilitzen cadena de distribució. Són només alguns models de determinats fabricants. La majoria dels cotxes porten corretges.

A primera vista, podem saber si el cotxe té corretja de distribució obrint el capó i observant un dels costats del motor. Estarà al costat d’una altra corretja -la auxiliar- i sota una tapa de plàstic o metàl·lica desmuntable. La cadena va dins del bloc del motor perquè necessita lubricació permanent. Però si no estàs segur, o tens molt pocs coneixements de mecànica, és més recomanable consultar el manual o a un taller, que ens dirà si el nostre cotxe porta o no corretja.

El kit de distribució i la bomba d’aigua són molt importants per al funcionament del nostre vehicle. Molts conductors descuiden aquests manteniments. Se solen centrar en el canvi d’oli i pensen que ja no hi ha res més que revisar.

Al ser manteniments menys diaris que d’altres, és fàcil oblidar-los perquè poden passar anys abans que haguem de canviar la corretja de distribució. Quan fem el canvi haurem de canviar també els altres elements del sistema de distribució: els tensors, les politges i la bomba d’aigua.

El desgast de la corretja també ve acompanyada del desgast d’aquests elements, per aquest motiu parlem de substitució del kit de distribució.

Si volem que el nostre cotxe ens duri més anys, hem de parar atenció als manteniments bàsics de la mateixa. No podem pensar que si el cotxe arrenca i camina és que tot va bé. Estem davant d’una màquina complexa, amb centenars de peces que estan sotmeses a un desgast mecànic i que necessiten revisió i manteniment.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.