La llum d'ajuda

La llum d’ajuda

Avui dia és obligatori portar amb nosaltres diverses coses a l’hora de conduir: el carnet de conduir, l’assegurança de cotxe i una armilla reflectora. A partir del gener del 2026 la llum d’emergència portàtil servirà per indicar a la resta de vehicles que hem patit un accident o que ens trobem amb una situació de perill. La incorporació d’aquest senyal lluminós pretén substituir els triangles actuals.

En quins casos hem de fer servir l’equipament d’alerta?

En cas de patir un accident o avaria, que ens obligui a immobilitzar el cotxe a la carretera, hem de fer ús dels elements de presenyalització per avisar del perill a la resta de vehicles que circulen.

Equipament obligatori que hem de portar al cotxe

Actualment, i amb la finalitat de garantir la seguretat dels conductors, la DGT obliga a portar els materials següents:

  • 2 triangles de senyalització del perill, que seran substituïts per la llum d’emergència homologada v-16 el 2026.
  • 1 armilla reflectora d’alta visibilitat, sempre que surtis del vehicle, a la calçada i el voral.

⚠️ A més de l’ús d’aquests dos elements, cal activar els intermitents d’emergència. Es poden utilitzar també els llums de posició o gàlib en casos de baixa visibilitat, clarejar o capvespre, i en autopistes i autovies.

Com funciona una llum d’emergència V-16?

  • La llum d’emergència es col·loca al sostre o als laterals exteriors del cotxe.
  • Emet llampades intenses i giratoris de color taronja per alertar la resta de vehicles.
  • La bateria funciona amb piles, no requereix presa de corrent elèctric.
  • Té una autonomia aproximada de 2,5 hores.
  • De nit, dóna una visibilitat de fins a 1 km de distància.
  • En alguns casos, hi ha una opció amb llanterna de llum blanca per il·luminar dins del capó i el motor.
  • En alguns casos inclouen GPS.

Els llums d’emergència, que seran vàlids a partir de l’1 de gener del 2026, hauran de disposar d’un sistema de geolocalització per GPS, que permeti a la DGT conèixer la posició exacta del vehicle mitjançant el núvol DGT 3.0.

La llum d'ajuda

La llum d’ajuda

Quin preu té llum d’emergència per a cotxe?

Actualment, es pot adquirir una llum d’emergència per uns 20 o 30€. És important assegurar-se que és un model homologat v-16.

Alertar sense baixar del vehicle

La llum d’emergència v-16 disposa d’una base magnètica que permet fixar-la a la carrosseria del cotxe. El conductor la pot col·locar amb la mà a través de la finestreta, i sense haver de sortir del vehicle. Aquest és un avantatge important, ja que actualment no hi ha cap altra manera de col·locar els triangles que no sigui desplaçant-se a peu per la calçada, amb el risc de ser atropellat.

🚨 Davant d’una situació de perill a la carretera, posa’t l’armilla reflectora, activa els intermitents d’emergència, i col·loca els triangles o la llum d’emergència per alertar la resta de vehicles i evitar una col·lisió. Si hi ha ferits, truca ràpidament al 112.

Per què desapareixeran els triangles?

Un dels motius del canvi és precisament el perill que comporta col·locar els triangles a la via, una mesura que ha provocat molts atropellaments. El 2019, 117 persones van morir a les carreteres, i moltes d’aquestes la van perdre precisament en aquestes circumstàncies: les van atropellar en baixar del vehicle – en alguns casos sense armilla reflectora – per posar els triangles de senyalització. De fet, aquest tipus d’atropellament és cada cop més comú. Per això la DGT ha decidit prendre mesures.

Llum obligatòria el 2026

La llum V-16 serà obligatòria l’1 de gener de 2026, quan substituirà definitivament els triangles. Mentrestant, es poden continuar utilitzant indistintament ambdues opcions.

Atenció! L’ús de la V-16 es permet des del passat 1 de juliol de 2021, però els dispositius que estan actualment a la venda no seran vàlids el 2026 perquè no compten encara amb el sistema de geolocalització. Els nous llums homologats es podran adquirir a partir de desembre del 2021 i la DGT comptarà amb una pàgina web que recollirà tots els models permesos (serà a l’adreça http://www.dgt.es/v16, encara no habilitada).

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.