Tecnologia automobil

La cinquena generació de tecnologia mòbil serà clau pel desplegament real de la conducció autònoma i de les aplicacions interconnectades dels automòbils.

Barcelona acaba d’acollir una nova edició del Mobile World Congress. La capital catalana congrega cada any als grans actors del sector de la tecnologia mòbil i, un cop més, els fabricants d’automòbils han estat protagonistes. Què hi fa el sector del motor a la gran trobada de la telefonia? Els nostres cotxes ja són com una extensió del nostre smartphone, i la relació entre els dos mons no farà més que créixer. En entrades anteriors hem vist quines novetats tecnològiques marcaran el futur immediat i, la moltes d’elles, tenen a veure amb aplicacions digitals. El següent pas és el desenvolupament de la tecnologia 5G, una innovació que promet revolucionar tot tipus d’indústries. Inclosa la del cotxe.

Més enllà de les presentacions de productes, el desplegament del 5G ha estat el gran tema de discussió al Mobile World Congress. Els especialistes esperen que la cinquena generació de tecnologia mòbil estigui a ple rendiment entre el període 2020-2025. El salt del 4G al 5G respon a una realitat: es calcula que el consum de dades es multiplicarà per 100 o per 1000 en els propers 10 anys gràcies al creixement de tecnologies com el big data, la intel·ligència artificial, la Internet de les coses o la realitat augmentada. Tecnologies que tenen molt a veure amb l’arribada del vehicle 100% autònom.

Una simple dada per entendre el canvi que suposa l’aplicació del 5G per a la indústria de l’automòbil. Amb l’actual xarxa 4G, els dispositius tenen una capacitat de reacció que es mou entre els 20 i els 30 mil·lisegons. Amb la nova generació de tecnologia mòbil, el temps de reacció caurà fins a un únic mil·lisegon. Sense dubte, una avenç imprescindible en termes de seguretat.

Més encara, a banda de la velocitat en la transmissió de dades, el 5G permetrà el ple desplegament de l’Internet de les coses, gràcies a que multiplicarà per 100 el nombre de dispositius connectats a la xarxa. Aquesta innovació possibilitarà el desenvolupament de tot tipus de sensors imprescindibles per la interconnectivitat dels vehicles. Els cotxes es comunicaran entre ells, el que suposarà garantir la seguretat de la conducció autònoma i l’aparició de, per exemple, serveis de mobilitat pública a les ciutats que no requeriran de conductors.

L’aposta de la indústria de l’automòbil

Barcelona, consolidada com a capital mundial de mòbil, vol ser ara també una ciutat de referència en el desenvolupament del 5G. Aquesta nova tecnologia busca entorns urbans per passar de la seva fase de laboratori a entorns reals i la capital catalana s’ha posicionat com a banc de proves pels projectes de test i validació pel desplegament del 5G promoguts per la Comissió Europea. La CE calcula que l’impacte econòmic d’aquesta nova tecnologia serà de 130.000 milions d’euros anuals a partir del 2025, i un dels motors d’aquest creixement serà la indústria del motor.

Un dels primers aliats que ha trobat Barcelona en el seu projecte per convertir-se en ciutat referència del 5G és Seat. L’stand del fabricant és un dels més visitats cada any al Mobile, el que cada parla de la seva constant evolució cap al sector tecnològic. La marca va aprofitar l’última edició de la fira per anunciar la seva col·laboració amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Mobile World Capital per desenvolupar la tecnologia 5G en un prototip de cotxe connectat que es preveu que circuli per la capital catalana el proper 2019.

No només Seat va aprofitar el Mobile per posicionar-se en l’aplicació del 5G. Marques com Byton i BMW van presentar els seus models de cotxes connectats i van donar una pinzellada de com serà la conducció del futur.

L’arribada de la tecnologia 5G promet fusionar d’una manera mai vista les indústria de la tecnologia i la mobilitat.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *