La zona de baixes emissions (ZBE), en vigor des de l’1 de gener del 2020, vol marcar un abans i un després en la normativa dels cotxes a Barcelona i la resta de vehicles, ja que comporta la prohibició als cotxes considerats més contaminants (sense etiqueta ambiental de la DGT) de circular per l’interior de la ciutat. Les sancions havien de començar a l’abril però la crisi del coronavirus va obligar a endarrerir-ne la data fins el 15 de setembre. Es calcula que el veto afectarà uns 50.000 vehicles, és a dir, un 20 % de tot el parc mòbil de Barcelona.

Mapa ZBE: Barcelona i quins municipis més inclou?

La zona de baixes emissions afecta una àrea de 95 km2, que inclou bona part de Barcelona i dels municipis propers a les rondes de Barcelona: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. En queden exclosos el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

 

Quan es començarà a sancionar?

La intenció inicial era començar a multar els cotxes sense etiqueta de la DGT a partir de l’1 d’abril del 2020, però la declaració de l’estat d’alarma va obligar a endarrerir el calendari. Ara s’ha decidit que el primer dia en què s’aplicaran les sancions serà el 15 de setembre.

Quines multes hi ha?

La sanció s’imposarà per desplaçament i tindrà un cost diferent en funció del tipus de vehicle. Segons si es tracta d’un cotxe o una moto les multes poden anar des dels 100 als 999 euros i poden arribar als 1.800 en cas d’episodi de contaminació.

 • Motos, ciclomotors, turismes i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones: multes de 100 a 499 euros.
 • Autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones: multes de 500 a 999 euros.

Multes més altes en periodes d’alta contaminació

Hi haurà, a més, un increment del preu de la sanció en situacions d’episodi de contaminació.

 • Motos, ciclomotors, turismes i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones: multes de 500 a 999 euros.
 • Autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones: multes de 1.000 a 1.803 euros.

Increment de les multes en cas de reincidència

Les sancions establertes podran incrementar-se en un 30 % de la seva quantia mínima en cas de reincidència. Es considerarà així quan s’hagi comès més d’una infracció en el termini d’un any.

D’altra banda, cal tenir en compte també que els vehicles contaminants que facin ús d’una de les 10 autoritzacions anuals per circular dins de la ZBE, hauran de pagar dos euros, cinc en el cas dels cotxes estrangers.

Quin és l’horari de les restriccions?

Les restriccions que estableix l’ordenança de la ZBE a Barcelona s’apliquen entre setmana. Els vehicles afectats no poden circular dins de la ZBE de dilluns a divendres, de 7 a 20 h.

Quins cotxes no poden entrar a Barcelona?

Els conductors que no poden circular per Barcelona són aquells que tenen vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT. Són aquests:

 • Turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000.
 • Turismes amb motor dièsel matriculats abans de gener del 2006.
 • Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1.
 • Motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a la normativa Euro 2.

Com es controlen les infraccions?

La zona de baixes emissions està controlada per la Guàrdia Urbana. En total, hi ha 200 càmeres instal·lades a les entrades de les dues rondes de Barcelona i en altres punts de la ciutat. Aquesta tecnologia ha de permetre detectar la matrícula dels cotxes contaminants i sancionar posteriorment els infractors. Es considerarà un únic trajecte (i, per tant, hi haurà una única sanció) si no passen més de 90 minuts entre que l’infractor és detectat per dues càmeres.

1 reply
 1. Olga
  Olga says:

  Mi coche es de diciembre de 1999 por un mes no cumplo la normativa ,abría alguna solución ya que mi coche pasa la itv y tiene pocos km .y el problema bque con esta pandemia no me puedo comprar un coche . gracias .un saludo

  Reply

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.