novetats tecnològiques pel cotxe

Les marques presenten tot tipus d’innovacions per millorar l’experiència en conducció dels conductors i la seva seguretat

A inicis d’aquest 2018 es va celebrar a Las Vegas el CES, el saló tecnològic més important del món. I, com és habitual, el sector de l’automòbil ha estat protagonista. En entrades anteriors hem avançat algunes de les tendències que ja s’estan imposant en els cotxes. En aquest article, revisem algunes de les novetats tecnològiques que marcaran aquest any 2018; tant les presentades al CES com les que ja podem trobar en els nous models.

1.- Intel·ligència artificial i actualitzacions automàtiques

Els cotxes i els smartphones cada cop s’interrelacionen més. Tant per la seva capacitat de connectar-se i compartir informació com per la creixent tendència entre les marques automobilístiques per adaptar les funcions més avançades dels telèfons als seus nous models. A La Vegas, per exemple, vam veure com el nou Mercedes Clase A incorporarà un sistema d’intel·ligència artificial, capaç d’aprendre les costums del conductor, ja sigui la seva forma de conduir, la posició del seient que prefereix o la temperatura a la que li agrada viatjar. Gràcies a aquesta funció, amb el temps el cotxe serà capaç d’oferir la configuració amb la que l’usuari se senti més còmode tan bon punt arranqui el motor.

Una altra de les novetats vistes al CES és l’aparició de cotxes capaços d’actualitzar el seu software automàticament. Una funció que ens evitarà haver de passar pel concessionari pel simple tràmit d’haver d’actualitzar el navegador del vehicle.

2.- Pantalles arreu

Potser aquesta tendència, de moment, només s’aplicarà als cotxes d’alta gamma, però amb el temps podria estendre’s. Vivim rodejats de pantalles, i els cotxes no s’escapen a aquesta realitat. En alguns casos, portant-ho a l’extrem, com la marca Byton, que va presentar al CES el seu model elèctric amb una cridanera pantalla de 49 polsades en diagonal, que cobreix tot el quadre de comandament.

Evidentment, el model presenta les seves corresponents pantalles també pels passatgers del seients del darrera. Dues pantalles que no tenen res a envejar a les que podem tenir al nostre saló d’estar. 

3.- Seguretat

Un altre de les noves tecnològiques que han d’universalitzar-se en els nous models d’aquest 2018 és el Driver Alertness Detection System (DAD). El sistema definitiu per detectar el nivell de casament del conductor. A través de diversos sistemes, aquesta tecnologia té la capacitat de detectar pèrdua de reflexes o quan el pilot perd l’atenció per l’efecte de la son.

Els sistemes més avançats funcionen a través d’una càmera, capaç de llegir les faccions del conductor i avançar amb un parell d’hores d’antelació si el conductor corre risc de quedar-se adormit. D’aquesta manera, el pilot rep alertes avanç de que la seva situació sigui crítica.

4.- Cotxes d’hidrogen i pneumàtics sense aire

Si la despesa en benzina és un dels seus grans maldecaps, potser en els propers anys pot deixar de ser-ho. Hyundai va presentar al CES el nou Nexo. Un cotxe per analitzar en profunditat a nivell tecnològic, però en el que sobresurt, sobretot, l’aplicació pila d’hidrogen com a combustible al vehicle.

En un temps en el que es busquen alternatives energètiques sostenibles, l’aposta per l’hidrogen sembla ser guanyadora.

5.- La fi del punt mort

En els darrers anys hem vist com els fabricants han desenvolupat diversos sistemes de seguretat per eliminar el factor del punt mort en els retrovisors. La majoria es basen en sistemes d’avisos amb llum que adverteixen al conductor que hi ha un element a la carretera que no pot veure i que pot ser perillós. Al CES, però, vam veure el que serà el proper pas: l’aplicació de càmeres que mostren en temps real tant el que passa a la cua del nostre vehicle com als laterals. Així tindrem una visió absoluta de tot el que passa al nostre voltant.

 

 

 

 

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *