A la crisi del coronavirus se li ha unit la crisi dels xips electrònics i, per si no n’hi hagués prou, la crisi d’Ucraïna. I encara que els preus dels cotxes nous han pujat lleugerament i els terminis de lliurament s’estan endarrerint, fabricants i concessionaris fan mans i mànigues per trobar maneres d’atreure els compradors indecisos.

Una de les estratègies comercials per rebaixar els preus és el llançament de promocions de vehicles de quilòmetre zero. Però, com a clients, tenim realment clar què és un cotxe km 0?

Què és un cotxe quilòmetre zero

Si fem una enquesta pel carrer i preguntem als vianants què són els cotxes km 0, rebrem respostes molt diverses i gairebé cap encertada: alguns contestaran que es tracta de vehicles procedents de direcció amb molt poc ús i altres diran que són cotxes procedents d’exposició o vehicles de demostració. Cap d’aquestes respostes no és correcta.

Perquè un cotxe quilòmetre 0 és un cotxe totalment nou, sense estrenar, que es ven amb un important descompte sobre el preu oficial de venda públic del model. Com és possible això? Anem a veure-ho:

L’estratègia comercial que permet als concessionaris vendre cotxes nous a preus molt rebaixats

Els fabricants d’automòbils premien els concessionaris que compleixen o superen els objectius de matriculacions marcats. Els incentius consisteixen en una substanciosa quantitat de diners per cada vehicle venut. És el que tècnicament s’anomena rappel per compliment d’objectius.

Com més superi el concessionari els objectius fixats, més gran serà l’import d’aquests ràpels per unitat matriculada. Que el que fan els concessionaris és matricular vehicles que encara no han venut. Per què? Per cobrar aquests incentius.

Però els concessionaris no utilitzen aquests incentius en benefici propi, sinó que els descompten del preu d’aquests vehicles sense estrenar que ja han matriculat. D’aquesta manera, poden rebaixar el preu del cotxe i vendre molts més automòbils que quan ho fan al preu oficial marcat a la llista de PVP.

Aleshores, què és km 0? La denominació comercial dels cotxes que estan sense estrenar, però han estat matriculats unes setmanes o mesos abans per complir els objectius.

És a dir, si volem comprar un cotxe totalment nou a un preu sensiblement menor que el marcat a la tarifa oficial, la millor opció de què disposem són els cotxes de quilòmetre zero.

Per què els cotxes km 0 tenen uns pocs quilòmetres registrats als dispositius comptaquilòmetres?

Els compradors d’aquests cotxes solen fixar-se que tenen algun quilòmetre registrat a l’odòmetre. Normalment, és una xifra de dues o tres desenes de quilòmetres.

Però el cert és que això mateix passa amb els vehicles que estan sense estrenar i sense matricular. Aquests quilòmetres són els resultants de maniobrar els vehicles als ports per carregar-los en camions, i de les operacions imprescindibles en un concessionari, com pugui ser un trasllat del pàrquing a l’exposició, a un recinte firal o a realitzar un mínim repostatge.

Avantatges d’un cotxe km 0

Ara que ja hem comprès què vol dir un cotxe km 0, podem raonar quins són els seus avantatges i inconvenients. Aquests són els avantatges:

  • És un cotxe totalment nou i sense estrenar. No ha tingut propietaris anteriors ni ha estat usat pel concessionari com a cotxe d’exposició, demostració o préstec.
  • El seu preu és molt avantatjós respecte del vehicle de paquet que encara no ha estat matriculat. Com més setmanes hagin passat des que es va matricular el vehicle km 0, més gran serà el descompte.
  • Rebem el cotxe en el mateix moment que l’abonem. No hi ha dilacions a l’entrega ni llistes d’espera.

Inconvenients d´un cotxe km 0

Els inconvenients dels cotxes quilòmetre 0 són molt poc rellevants, per la qual cosa no haurien de fer enrere els conductors que volen obtenir més per menys. Coneguem aquests petits desavantatges:

  • La matrícula revelarà als que coneguin amb detall quines són les últimes matrícules registrades per la DGT que el cotxe no està acabat de matricular. Això té alguna importància? Sota el nostre punt de vista, cap.
  • La depreciació del vehicle no es produirà quan es compleixin els anys exactes des de la seva adquisició, sinó unes setmanes o mesos abans. Això tampoc té més importància, sempre que tinguem pensat gaudir del cotxe durant un temps raonablement llarg. Una altra cosa és que la intenció sigui desfer-nos del cotxe en un termini d’un o dos anys, cosa que no és gaire habitual.
  • No podem triar els equipaments opcionals a la carta. Però sempre trobarem models de quilòmetre zero que s’ajustin a les nostres expectatives: els concessionaris solen prematricular vehicles amb packs d’equipament molt atractius i econòmicament interessants

I si el problema que ens preocupa és que el vehicle es depreciï una mica abans, tinguem en compte que aquesta depreciació avançada es compensa amb l’important descompte que hem obtingut en comprar-lo.

Ara que ja saps què és un cotxe de km 0, i quins avantatges t’ofereixen, et recomanem que tinguis clar quin ús li donaràs i quant de temps vols mantenir-lo per tal d’amortitzar al màxim el teu nou vehicle.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.