El R4 de Renault és un d’aquests vehicles clàssics que originalment van néixer com un esforç de la marca francesa per competir en un segment de preus ajustats, i que posteriorment es va convertir en tot un emblema de la marca. Cal destacar que aquest vehicle va estar en producció des de l’any 1961, quan va arrencar la seva fabricació, fins a l’any 1994. Es tracta sens dubte d’un dels vehicles de producció més longeva, 33 anys de producció ininterrompuda han convertit  aquest model, que també es va conèixer popularment com “Quatre Llaunes”, en un dels models de vehicles més populars, no només a França, sinó a tot Europa en general.

Renault R4 1

 

Història del Renault R4

A la fi dels anys 50 i començament dels 60, Renault buscava donar un cop sobre la taula a través d’un model que li permetés fer front al que, ja en aquell temps, era un èxit de vendes: el Citroën 2CV, que havia llançat Citroën l’any 1948 i que havia obert a Europa el camí que havien de prendre els fabricants si volien llançar al mercat autèntics èxits de venda que fossin comprats de forma massiva pels usuaris.

Renault R4
Citroën és una altra marca francesa i això va propiciar potser encara més la competència entre ambdues de cara a buscar nous models. Va ser llavors quan Renault, amb el dissenyador Robert Barthaud al capdavant, va aconseguir dissenyar un nou concepte, el R4, que s’esforçava en oferir un disseny certament innovador, un preu ajustat en un mercat en el qual el preu realment era important, i d’altra banda una sèrie d’innovacions a nivell tècnic que fins ara no s’havien vist en la marca francesa.

Renault R4

D’una banda es va introduir amb aquest model la tracció davantera, però també es va començar a utilitzar la refrigeració a través d’un circuit tancat amb vas d’expansió i per la suspensió es van utilitzar barres de torsió. Totes aquestes innovacions tècniques van permetre a Renault ajustar al màxim els seus costos i llançar al mercat el model R4, tremendament competitiu i que va resultar ser tot un èxit de vendes. Cal destacar que fins llavors s’havia decantat per fabricar un altre tipus de models, com el Renault Dauphine i el 4CV, que no tenien res a veure a nivell tècnic amb el nou R4. D’aquesta manera Renault va fer un salt notable en la seva capacitat i en la seva perspectiva de futur, pel que podem considerar el R4 com una autèntica fita dins de la casa francesa d’automòbils.

 

Curiositats del R4

Un vehicle tan popular, que es produeix de forma ininterrompuda durant uns 33 anys, lògicament compta amb una sèrie de curiositats que sobretot resulten molt interessants per als amants dels automòbils. Una de les curiositats més destacables és que Renault pràcticament se la va jugar al tot o res amb el seu llançament. Per tractar de generar el major impacte possible, de manera posterior a la presentació del cotxe al Saló de Frankfurt de l’any 1961, va organitzar una desfilada de dos-cents R4 de color blanc just al davant de la Torre Eiffel.

El que va començar com una important aposta va acabar sent un èxit, ja que tan sols tres anys després, l’any 1964, Renault estava celebrant la producció de les primeres 500.000 unitats, però és que l’any 1966 ja s’estaven celebrant el milió de unitats. En total es van arribar a produir més de vuit milions de vehicles Renault R4, i una de les curiositats més interessants és que la seva producció es va acabar a l’antiga Iugoslàvia, ja que a causa de la guerra es va destruir una part important de la planta on es fabricava i amb ella es va acabar la producció del R4.

Renault R4

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.