Restriccions de trànsit a Barcelona

Moure’s amb cotxe és molt pràctic, fins que t’adones de la quantitat de temps que passes en els embussos o comproves que el nostre entorn està cada vegada més contaminat. Moltes ciutats ja estan tractant de buscar solucions a aquests problemes, les restriccions de trànsit a Barcelona estan entre les mesures adoptades.

Una millora necessària

Si vius a l’àrea metropolitana de Barcelona, o et desplaces habitualment per aquesta zona, segur que ja t’has adonat que el problema de la contaminació no és cap mite. Les vies aguanten tant trànsit diàriament que les emissions de gasos contaminants s’han disparat.

El trànsit a Barcelona mai ha estat fàcil, però si l’excés de cotxes pot afectar la nostra salut, llavors està clar que cal buscar mesures alternatives.

Quins cotxes no podran circular per Barcelona?

El protocol s’aplica a l’anomenada Zona de Baixes Emissions (ZBE), que abarca uns 95 quilòmetres quadrats. Això inclou gairebé tota la ciutat de Barcelona i quatre municipis més.

Les restriccions de trànsit s’apliquen de moment únicament durant els dies d’alta contaminació per diòxid de nitrogen (NO2). Els que no poden circular són:

  • Vehicles que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT: gasolina anteriors a l’any 2000, dièsel d’abans de 2006 i furgonetes matriculades abans d’octubre de 1994.
  • Motos, ciclomotors i quadricicles lleugers que no tinguin etiqueta de la DGT, que són les matriculades abans de l’any 2003.

De moment al llarg d’aquest any no ha estat necessari recórrer massa a aquest veto, ja que la contaminació ha estat sota control.

Ara bé, les coses canviaran quan comenci 2020. A partir del proper any les restriccions de trànsit a Barcelona seran permanents de dilluns a divendres feiners de 7 del matí a 8 del vespre.

En aquesta franja els vehicles més contaminants tindran totalment prohibit circular dins de la ZBE.

Això sí, és possible que finalment s’opti per flexibilitzar la norma els divendres, avançant l’hora d’acabament de la restricció. Així s’agilitzarà el tràfic de tots aquells que se’n van fora a passar el cap de setmana.

Com es farà el control?

En aquest cas s’ha optat per controlar el compliment de la norma verificant la matrícula del vehicle, prescindint d’adhesius.

La sanció per saltar-se la prohibició és de 100 €, però no implica l’obligatorietat d’abandonar la ZBE. Això sí, si incompleixes la norma i segueixes circulant per la zona restringida, res no impedeix que una altre control et pugui tornar a parar i sancionar-te.

Restriccions a l’aparcament

Compte perquè les restriccions que ja estan en marxa també afecten a l’aparcament en zona blava i verda de la capital catalana. Els no residents a la zona ZBE paguen 2 € més l’hora pel que fa a la tarifa habitual, llevat que tinguin un cotxe ECO o Zero emissions.

S’aconseguiran millores?

Això encara és una incògnita, però s’espera que a partir del 2020 el trànsit a la zona afectada per les restriccions de trànsit a Barcelona es redueixi fins a un 7% (uns 50.000 vehicles per dia).

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published.