El nou etiquetatge en el combustible i els nous tipus d’etiquetes de gasolines han generat certs dubtes i una mica de controvèrsia entre els conductors. El primer que cal recalcar, per a tranquil·litat de tots, és que el nou etiquetatge serà complementari; és a dir, no vindrà a substituir els que ja existeixen en l’actualitat. D’aquesta manera tindrem temps més que suficient per a poder adaptar-nos i començar a comprendre amb què hem d’associar les noves etiquetes. En alguns mitjans de comunicació i en algunes pàgines web s’havia difós de forma errònia que el nou etiquetatge vindria a substituir de forma definitiva a l’antic; això no és així, no hi haurà caos a les gasolineres, es podran seguir observant els adhesius i indicacions de tota la vida.

Les noves etiquetes afecten tres grans grups de combustible que es poden utilitzar en els vehicles segons estiguin preparats per a això. Tenim tipus d’etiquetes de gasoil, tipus d’etiquetes de gasolina i tipus nous d’etiquetes per a combustibles de gas. Si tenim un vehicle que no ha estat comprat recentment, tan sols haurem de tenir en compte el tipus de combustible que porta i tirar-li el corresponent sobre la base del etiquetatge clàssic, súper 95, 98, gasoil…el que correspongui. Si tenim un vehicle acabat de sortir d’algun dels concessionaris de cotxes de Badalona o de qualsevol regió, hem de saber que els nous cotxes ja portaran l’adhesiu corresponent al nou tipus d’etiqueta, perquè també ho puguem identificar per la seva etiqueta corresponent.

etiquetas gasolina
Tipus d’etiquetes

Els nous tipus d’etiquetes de gasolina són 3 i les anem a poder identificar de forma senzilla tenint en compte els següents elements:

  • Les etiquetes de gasolina vénen inscrites en un cercle.
  • Dins del cercle ens trobarem amb una indicació E5, E10 o E85.
  • La lletra E fa referència al contingut en etanol del combustible. En general la gasolina 95 i 98 estarà etiquetada amb la E5 tot i que depenent del contingut en etanol podria estar etiquetada com E10. La I85 és la que contindria fins a un 85% d’etanol.

 

Tipus d’etiquetes de gasoil

El dièsel també té les seves pròpies etiquetes que s’identifiquen clarament de la següent manera:

  • Les etiquetes de gasoil vénen inscrites en un quadrat.
  • Dins del quadrat trobarem les indicacions B7, B10 i XTL.
  • La lletra B en aquest cas fa referència al contingut de biodièsel del combustible. En general el dièsel estarà etiquetat amb la nova etiqueta B7, que és el més comú. Tot i que en alguns llocs podríem arribar a veure’l com B10, que és el que conté un 10% de biodièsel, o XTB, que és el dièsel sintètic.

 

Tipus d’etiquetes de combustibles gasosos

Aquests combustibles són els que s’elaboren a partir d’algun gas; la seva identificació és segurament més senzilla ja que les etiquetes es corresponen amb combustibles de gas concrets. D’aquesta manera ens trobem que per identificar-los tenim:

  • Etiquetes que vénen inscrites en un rombe.
  • Dins el rombe ens podrem trobar H2, CNG, LPG i LNG.
  • H2 es correspon amb hidrogen, un combustible gasós que cada vegada està sent més utilitzat. CNG fa referència al gas natural comprimit. LPG al gas natural liquat, i LNG fa referència al gas liquat de petroli.

Si bé és cert que els combustibles de gas no són els més populars, el nou etiquetatge ha volgut adaptar-se a totes les circumstàncies i situacions possibles. D’aquesta manera també s’adapten al futur i unifiquen un sistema d’etiquetatge al llarg de tot Europa, que fins ara no tenia una cohesió internacional clara.

0 comentaris

Deixa un comentari

Participa i deixa el teu comentari

Deixa una comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *